De geboorte van je immuunsysteem

In mijn vorige blog schreef ik dat het goed is om regelmatig je ontlasting te bekijken om een indruk te krijgen van de kwaliteit van je spijsvertering. Een goedwerkende spijsvertering is nodig om voldoende voedingstoffen in het lichaam op te nemen. Deze blog gaat over een ander belangrijk onderdeel van de spijsvertering én je immuunsysteem; de darmmicrobiota, meer bekend als de darmflora. Bacteriën en schimmels hebben over het algemeen een slechte reputatie, maar zonder hen zouden we niet overleven. Deze beestjes zijn superbelangrijk voor je gezondheid; ze verteren voedsel, maken vitamines en hormonen en wist je dat ze ongeveer 70% van je immuunsysteem vormen?

Het begint bij de geboorte

De geboorte van je kleintje is niet alleen een heel bijzonder moment voor jullie als trotse ouders, het is ook de start van het immuunsysteem van je kindje. Tijdens de bevalling begint de kolonisatie van bacteriën bij je kindje. Bij een vaginale bevalling worden moeder’s bacteriën in het geboortekanaal via de neus, mond en huid van de baby overgedragen. Deze goede bacteriën vestigen zich in de darmen, op de huid en de andere slijmvliezen. Ze vermenigvuldigen zich en gaan hun belangrijke taken vervullen om je kindje gezond te houden.

Vaginaal seeding

Bij een keizersnede-geboorte verloopt de kolonisatie iets anders, omdat het kindje in aanraking komt met andere bacteriesoorten, bijvoorbeeld uit de lucht. Om je kindje dan toch meer van de gunstige bacteriën te geven, kan je de kolonisatie een handje helpen. Dit kan bijvoorbeeld door “vaginal seeding”. Hierbij worden moeder’s bacteriën overgedragen op de pasgeboren baby door een doekje wat in de moeder’s vagina is geweest, in het gezicht te wrijven. Als je nu denkt “hè jakkes, dat gaat me te ver”, dan kan je de pasgeboren baby probiotica geven om de kolonisatie van goede bacteriën te helpen. Natuurlijk is veel knuffelen met huid-op-huid contact altijd goed, omdat je zo ook goede bacteriën die op de huid leven over kan dragen op je kindje.

Borstvoeding of flesvoeding?

Of je kind borstvoeding of flesvoeding krijgt, is ook van invloed op de ontwikkeling van de darmflora. Borstvoeding bevat veel verschillende goede bacteriën, naast de welbekende antistoffen, die de weerstand van je kindje helpen. Zo kan de darmflora van een keizersnede-kindje een inhaalslag maken. Wanneer een kindje flesvoeding krijgt, kan je kiezen voor een merk dat standaard probiotica aan het melkpoeder heeft toegevoegd. Bij de ingrediënten staat dan bijvoorbeeld “lactobacillus”. Je kan ook zelf probiotica geschikt voor baby’s geven naast de flesvoeding.

Klachten door een disbalans van de darmflora

Wanneer de kolonisatie niet soepeltjes is verlopen en er sprake is van een disbalans van de darmflora, kan dat klachten geven bij je kindje. Dat kunnen spijsvertering-gerelateerde klachten zijn zoals afwijkende babypoep (stinkend of andere kleur dan mosterdgeel), buikpijn en voedselovergevoeligheden. Ook klachten zoals eczeem, terugkerende KNO-klachten en allergieën hebben vaak een verband met een disbalans in de darmflora.

De darmflora zijn tegenwoordig een hot topic in de wetenschap, gelukkig maar! Er is een studie gedaan over het gebruik van probiotica tijdens de zwangerschap en het effect daarvan op het kind (de PANDA studie). De aanstaande moeders namen probiotica met bifido- en lactococcus bacteriën tijdens de laatste zes weken van hun zwangerschap, wanneer er sprake was van een allergische aanleg aan vader’s of moeder’s kant. De baby’s namen de probiotica ook voor een periode na de geboorte. Uit de studieresultaten bleek dat de kans op allergie en eczeem bij het kind significant afnam.

Dit voorbeeld laat zien dat het ondersteunen van de kolonisatie van de darmflora een verstrekkend effect voor de gezondheid kan hebben. Dat betekent niet dat ik aanraad elke baby voor de zekerheid probiotica te geven, want het is immers iets uit een potje. Dan is borstvoeding altijd mijn eerste keuze. Maar, wanneer je kindje terugkerende klachten heeft, die verband houden met de darmen, huid, longen of het KNO-gebied, dan raad ik je wel aan om te overleggen met een complementaire therapeut of de darmflora ondersteund moet worden.

Sarah Roozendaal (1) klein

Dit ben ik

Ik ben Sarah Toeset-Roozendaal en ik ben natuurgeneeskundig therapeut en voedingsdeskundige. Ik heb een praktijk in Weesp, waar ik mensen van jong tot oud, help om van hun klachten af te komen door een totaalaanpak o.b.v. voeding, leefstijl en kruidengeneeskunde. Ik ben mama van Ruby (8), Roan (4) en Liam (2) en ik ben getrouwd met Vince.

Website: www.holistichealthcenter.nl

Holistic Health
Share This Post
2 reacties
  1. Hoe zit het dan met een waterbevalling, waarbij de baby een tijdje onder het water zit voor het boven komt? Worden de goede bacteriën dan weg gespoeld?

    • Hai Sini, juist in een bad zitten ondertussen veel bacteriën van de mama. Dus d baby krijgt dan alle bacteriën tot zich. Heel goed dus.

Er kan niet gereageerd worden op deze post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.