De kosten voor een eerste kind, nu en later – Financiële tips –

Als je zwanger bent, komen er opeens heel veel kosten om de hoek kijken. Je moet spullen aanschaffen, nadenken over kosten voor de bevalling, kinderopvang en nog veel meer. Je kan het allemaal over je heen laten komen, maar beter is als je probeert een overzicht te maken. Wat heb je (denk je) allemaal nodig? En hoeveel kost dit gemiddeld? Het CBS heeft berekend dat een gezin gemiddeld 17% van het totale besteedbaar inkomen uitgeeft aan een eerste kind. Hoe zit dat bij jou? Door het te berekenen hoe hoog de kosten voor een eerste kind zijn, krijg je grip en zekerheid. In dit blog neem ik je mee in mijn kennis. Groei je in kennis met me mee?

Groeien in de verandering in je inkomsten en uitgaven

Als je een kindje krijgt, veranderen je kosten. De kosten voor een eerste kind kunnen fors zijn. Bij veel ouders veranderen ook de inkomsten. Met de komst van een kind, willen veel ouders ook minder gaan werken om te kunnen zorgen voor hun baby. Dus meer uitgaven en minder inkomsten. Een serieuze zaak om even goed naar te kijken. Niet moeilijk, maar wel belangrijk. Door je goed voor te bereiden, krijgen je grip op jullie geldzaken.
Hier heb ik de eerste tip voor je! Maak een financieel overzicht. Klinkt ingewikkeld, maar de grootste drempel is het beginnen. Dus mijn advies is, start en vul in wat je weet.
Denk hierbij aan:

  • Wat verdien je als je baby geboren is?
  • Wat staat er op je spaarrekening?
  • Hoeveel denk je uit te geven aan je baby per maand? Denk hierbij aan luiers, voeding, etc.
  • Schat in hoeveel je terugkrijgt van de belastingdienst (vul je aangifte met je nieuwe cijfers alvast in)
een hand doet geld in een spaarpot en om de spaarpot ligt allemaal muntgeld, sparen voor je kind

Hoe bereken je de eenmalige kosten?

Als je een baby krijgt, heb je ook veel spullen die je aanschaft. De kosten voor een eerste kind zijn het grootst. Bij een volgend kind zijn de kosten minder. Alles wat je nodig hebt, noemen we eenmalige kosten, bijvoorbeeld een bedje, commode, aankleedkussen, kinderwagen, Maxi-Cosi en verzorgingspullen. Schrijf de hele rij op die je denkt nodig te hebben, met de geschatte kosten erachter. Tel alle kosten op. Zet je deze ook in je financiële overzicht. Zo kan je zien of dit van je maandelijkse inkomen kan of dat je de spaarrekening aan moet spreken. Bedenk hierbij dat je mogelijk ook nog andere plannen met het geld van de spaarrekening had. Bijvoorbeeld voor onvoorziene kosten, vakantie, verbouwing, etc.

Hoeveel houd je over?

Zo, nu weet je hoeveel geld je nodig hebt voor je kindje. En hoeveel geld je overhoud per maand. Hoeveel houd je over? Bekijk je kosten dan nogmaals. Kan er iets goedkoper en heb je alles nodig? Kan je spullen lenen of tweedehands (duurzaam!) kopen?

stapels geld die hoger worden met een groeien plantje erop en een flinke pot geld ernaast met een groter plantje erop. Geld laten groeien.

Denk je ook aan later?

Nu ben ik nieuwsgierig of jij genoeg geld opzij zet voor nu, morgen én later? Want weet jij hoe duur een studie straks is? Ik neem je mee hoe ik en mijn collega het gedaan hebben.
Graag wilde ik sparen en beleggen. Ik spaar €50,- per maand en beleg €30,- per maand voor mijn dochter Gioia. Mijn collega Coralieke spaart €50,- en belegt €25,- per maand voor haar zoon Gijs. Dit doen we allebei vanaf hun geboorte.

Wat zetten ouders gemiddeld opzij?

Ouders zetten gemiddeld €44,- per kind per maand opzij. Een spaardoel kan de studie van je kind later zijn. Hoeveel heb je eigenlijk nodig voor de studie van je kind? Op de website van SNS maak je makkelijk een berekening hoeveel je nodig hebt. In een paar minuten weet je hoeveel het straks kost. Hiermee maak je makkelijk een maanddoel; hoeveel moet je per maand sparen? Een tip van mij; zet de kinderbijslag op een spaarrekening. Hiermee spaar je een mooi bedrag.

Groeien in financiële opvoeding

Het heeft wat energie gekost, maar nu heb je wel alle kosten en inkomsten op een rij. Fijn! Dit betekent natuurlijk nog niet dat je kind ook weet hoe hij of zij moet omgaan met geld. Om je kind met geld te leren omgaan, kun je je kind bijvoorbeeld laten bijhouden hoeveel er binnenkomt- en wat er uitgaat. Handig, want we weten dat een kind dat vroeg heeft geleerd met geld om te gaan, later minder geldproblemen heeft. Kinderen apen alles na, dus jij bent als ouder hét voorbeeld.

Samengevat

Je financiën veranderen met de komst van een kleintje. Ik vertelde je dat een financieel overzicht heel belangrijk en nuttig is. Ik liet je zien hoe je dit kunt maken. Hoeveel inkomen heb je, hoeveel belasting moet je betalen of krijg je terug, hoeveel heb je gespaard en hoeveel kost je baby straks per maand? Het overzicht geeft rust en je weet of je moet bijsturen of niet. Voor de studie van je kind later kan je het beste nu al gaan sparen. Bereken op SNS hoeveel je straks nodig hebt.

Wil jij vrijblijvend je doelen voor de toekomst met ons bespreken? En meteen bekijken of bijvoorbeeld beleggen iets voor je is? We bellen je graag. Vul dan je gegevens hier in.

Buurtmamas.nl publiceert elke zaterdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Kimberly van SNS bank staat met haar dochter in de speeltuin

Dit ben ik

Mijn naam is Kimberly, werkzaam sinds 2010 bij SNS. Ook ben ik moeder van mijn 2 jarige dochter Gioia. Samen met mijn collega Coralieke, moeder van Gijs die ook 2 jaar is, hebben wij dit blog geschreven. We nemen je graag mee in de wereld van financiële opvoeding.

Website: www.snsbank.nl

SNS bank logo
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.