De meest voorkomende slaap problemen bij je peuter snel opgelost

Het kan soms een hele uitdaging zijn om je peuter te laten slapen. Peuters kunnen rond bedtijd alles uit de kast trekken om tijd te rekken. In dit blog lees je over de meest voorkomende problemen rondom peuters en slaap én hoe je deze oplost.

Peuterbed wanneer en hoe pak je dat aan?

Vaak wordt rond de leeftijd van 2 jaar overgestapt van het ledikant naar een peuterbedje. Nadeel van zo’n peuterbed is dat je kind er zelf uit kan komen. In een ledikant zijn er letterlijk grenzen rondom dat bedje, maar bij een peuterbed zijn deze er niet. Een jonge peuter kan nog niet omgaan met deze ‘denkbeeldige grens’ en zal dus sneller uit bed komen. Voor je het weet heb je dan midden in de nacht je kind naast je bed staan. Mijn advies is dan ook altijd om te wachten met de overstap naar het peuterbed tot je kind 3 jaar is. Tenzij hij of zij niet meer in het ledikant past of eruit gaat klimmen, waardoor gevaarlijke situaties ontstaan.
Komt jouw peuter ’s avonds of ’s nachts uit bed, breng hem dan terug naar zijn bedje. Zeg hem dat hij lekker mag gaan slapen. Geef nog een kus en ga dan weer weg. De tweede keer leg je je kind weer terug en zeg je dat het echt tijd is om te gaan slapen. Vanaf de derde keer zeg je niets meer en leg je je peuter gewoon terug in zijn bedje. Word niet boos, maar wees wel consequent. Hoe duidelijker jij bent, hoe sneller je peuter snapt dat het geen zin heeft om steeds uit zijn bed te komen.

Middagslaapje volhouden of afbouwen

Veel peuters vinden dat ze groot genoeg zijn om te stoppen met het middagslaapje. Vaak hebben ze deze toch nog wel nodig. Gemiddeld stoppen de meeste peuters met het middagslaapje tussen 2,5 en 4 jaar. Stop niet gelijk met het middagslaapje als je peuter een paar keer weigert. Blijf het slaapje aanbieden en zorg, als het niet lukt, wel voor een rustmoment midden op de dag. Even op de bank liggen geeft ook rust. Je kunt het slaapje langzaam afbouwen door bijvoorbeeld om de dag een slaapje te doen. Als er geen slaapje meer wordt gedaan, haal dan wel de avondbedtijd naar voren. De totale behoefte aan slaap verandert namelijk niet, dus die uren wil je aan de nacht plakken.

De bedtijd strijd

Veel peuters veranderen rond bedtijd in kleine monsters die er alles aan doen om maar niet te hoeven slapen. De bekende bedtijdbattle.
Een bedtijd strijd ontstaat vaak door vermoeidheid. Het kan zijn dat je peuter overdag te weinig (of niet) slaapt of dat bedtijd te laat komt. Daarnaast speelt ook de ontwikkeling een rol. Je peuter test zijn grenzen.
Het helpt om je kind tijdens het bedtijdritueel een vinger in de pap te geven, maar wel binnen jouw grenzen. Laat hem bijvoorbeeld kiezen uit twee pyjama’s of leg drie boekjes neer en laat de peuter bepalen welke er gelezen wordt.
Wees consequent in wat je zegt en doet. Als je afspreekt dat er twee verhaaltjes gelezen worden, lees er dan geen drie.
Leg ook niet te veel druk op het ‘moeten’ slapen. Soms lukt slapen niet en dan is het niet fijn als papa en mama steeds zeggen dat je moet gaan slapen. Als slapen niet lukt, zeg dan tegen je kind dat hij lekker mag gaan liggen. Laat hem even knuffelen met een knuffeltje of nadenken over wat hij de volgende dag gaat doen. Kom na een paar minuten nog eens kijken en geef je kind nog een knuffel. Zo geef je hem het gevoel dat het niet erg is als slapen niet meteen lukt.

Tot slot is het belangrijk om je peuter overdag voldoende één-op-één aandacht te geven zodat hij deze niet bij bedtijd hoeft te gaan ‘opeisen’. Slaapt jouw peuter, ondanks deze tips, niet lekker? Zoek dan hulp om de oorzaak van het gedrag te achterhalen zodat je deze aan kunt pakken!

Buurtmamas.nl publiceert op maandag, woensdag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Patricia

Dit ben ik

Ik ben Patricia Luppers, moeder van 2 kinderen (met de 3de op komst) en oprichter van Dreamzz Slaapcoaching. Ik help ouders van slechtslapende kindjes (0-4 jaar) om hun kindje weer lekker te laten slapen. Dit doe ik met een slaapplan op maat, passend bij jullie situatie, in kleine haalbare stappen.

Website: www.dreamzzslaapcoaching.nl

Dreamzz
Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.