Eczeem bij je baby, wat kan je er zelf tegen doen?

Veel baby’s en kinderen krijgen last van eczeem. Dit zorgt vaak voor jeuk, pijn en frustratie bij de kinderen. Dit brengt vaak voor jou als ouders veel zorgen met zich mee. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van eczeem. Helaas is er zodoende niet één gegarandeerde en blijvende oplossing. Vanuit mijn holistische aanpak, behandel ik daarom de huid niet als een orgaan dat op zichzelf staat. Het gaat om het geheel.

Welke factoren spelen mee bij eczeem?

In de natuurgeneeskunde zien we de huid als een weerspiegeling van onze innerlijke huishouding. Eczeem is een signaalvlag van de huid. Het geeft aan  dat er iets in het lichaam niet op rolletjes loopt. Indien de huid niet voldoende voedingsstoffen vanuit de darmen ontvangt wordt het kwetsbaarder. Of het kan dat het lichaam zijn afvalstoffen niet goed kan uitscheiden via de normale wegen.
Er spelen nog andere factoren een rol  bij eczeem. Zoals een erfelijke aanleg voor eczeem. Of een nutriëntentekort bij de moeder voorafgaand en/of tijdens de zwangerschap. Als een kind geen of korter dan 6 maanden borstvoeding krijgt, heeft het meer kans op eczeem. De behandeling van eczeem gaat dus verder dan alleen de huid.

een mama houdt haar kindje tegen zich aan en twee handen voelen de huid, heeft dit kind eczeem?

Wanneer kan eczeem verergeren?

De huid staat in verbinding met onze darmen. Daarom is het altijd belangrijk om bij huidklachten de darmgezondheid uit te zoeken. Meerdere studies tonen aan dat er een relatie is tussen een disbalans in onze darmen en het ontwikkelen van eczeem. Een disbalans van de darmbacteriën kan onder andere veroorzaakt worden door een keizersnede-bevalling. Maar ook door geen/kort borstvoeding of medicatie zoals antibiotica. Deze factoren kunnen bijdragen aan een andere samenstelling van darmbacteriën (ook wel microbioom genoemd). Met als gevolg dat voeding minder goed verteerd of verdragen kan worden. Het darmslijmvlies kan beschadigen en maakt meer ontstekingsstofjes aan.

een vrouw houdt een potje creme of sea butter vast en smeert haar pols er mee in, eczeem

Hoe doet huidcontact?

Onze huid wordt ook ‘gevoed’ door lichamelijk contact. Zorg dat je als ouder veel huidcontact met je kindje hebt. Niet alleen zodat hij of zij jouw warmte en liefde voelt. Maar ook om jouw goede huid bacteriën te delen. Neem je kind regelmatig op schoot en geef hem of haar een knuffel. Spanningen in of rondom het gezin kunnen stress bij het kindje veroorzaken. Dit kan ook bijdragen aan eczeem.

Wat kan je zelf doen tegen eczeem?

  • Borstvoeding. Geef als het lukt minimaal 6 maanden borstvoeding.
  • Probiotica. Kies voor een product dat bij de leeftijd van je kind past en in ieder geval de stam Lactobacillus rhamnosus bevat. Er zijn probiotica’s voor baby’s en voor jonge kinderen. Voorbeeld merken zijn Bonusan, Vitals en Udo’s Choice.
  • Eet veel goede vezels. Groenten, fruit en peulvruchten.
  • Gebruik vitamine A, D en E. Het zijn belangrijke voedingsstoffen voor de huid. Geef dagelijks vitamine D druppels in plantaardige olie zonder zoetstoffen. Voedingsbronnen voor vitamine A zijn vlees, vis, ei, zuivel, groenten en fruit. Vitamine E zit vooral in plantaardige oliën, zie hieronder.
  • Gebruik vetten zoals lijnzaadolie, borage- of teunisbloemolie. Ze bevatten goede vetzuren voor de huid. Gebruik ze uitwendig door de eczeemplekken in te smeren. Je kan ze ook inwendig gebruiken. Geef het op een lepeltje of voeg toe aan de maaltijd (verhit deze oliën niet). Geef ook omega 3 vetzuren-supplement met zowel EPA als DHA (een visolie-supplement).
  • Smeer je huid in. Uitwendig smeren kan met bijvoorbeeld shea butter zalf, calendula- of kamillezalf.
  • Sluit een voedingsallergie of -intolerantie uit. Het komt regelmatig voor. Veelvoorkomende triggers zijn melk(producten), ei, noten en pinda, tarwe en soja. Als je kindje al vaste voeding eet, kan je in overleg met een professional een eliminatiedieet proberen. Je test dan of er een relatie is met het eczeem.

Hoe bereik je nog meer succes?

Om een blijvende oplossing voor eczeem, vind je het meeste succes in een behandeling afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Samen met een orthomoleculair of natuurgeneeskundig therapeut zoek je uit wat de persoonlijke triggers voor eczeem zijn. Zo kan je de lichamelijke verstoring herstellen.

Tot slot

Eczeem bij je baby is niet fijn. Zowel voor jou als voor je kindje niet. Eczeem heeft meerdere oorzaken zoals voeding, disbalans in de darmen, antibiotica, etc. Door borstvoeding, huidcontact en gezonde voeding kan je eczeem laten verminderen. Ook kan je smeren met speciale zalf en een allergie laten uitsluiten. Wil je een blijvende oplossing, ga dan voor een behandeling die is afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Je mag me altijd bellen voor een vraag of advies.

Vorig jaar schreef ik een blog die ook nu weer nuttig is, namelijk over hooikoorts.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Sarah Roozendaal (1) klein

Dit ben ik

Ik ben Sarah Toeset-Roozendaal en ik ben natuurgeneeskundig therapeut en voedingsdeskundige. Mijn praktijk is in Weesp, waar ik mensen van jong tot oud, help om van hun klachten af te komen door een totaalaanpak o.b.v. voeding, leefstijl en kruidengeneeskunde. Daarnaast ben ik mama van Ruby (8), Roan (4) en Liam (2) en ik ben getrouwd met Vince.

Website: www.holistichealthcenter.nl

Holistic Health
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.