Een miskraam, wat doe je met het opgevangen vruchtje? – Afscheid nemen-

Als je een miskraam hebt gehad, die op de natuurlijke manier is verlopen, heb je zeer waarschijnlijk het vruchtje gezien of opgevangen. Soms is het goed herkenbaar en soms moeilijker. Wat doe je dan met het vruchtje?
Door de wc spoelen voelt voor de meeste vrouwen niet goed. Welke mogelijkheden om afscheid te nemen zijn er? Ik geef je graag tips voor een mooi afscheidsritueel.

Hoe noem je het?

Voor zoiets intiems, als het verlies van je kindje tijdens de zwangerschap, is het moeilijk om de juiste woorden te vinden. Artsen hebben het vaak over de foetus, maar dat vind ik zo afstandelijk. En ook het woord vruchtje voelt voor mij niet helemaal op zijn plaats. Het was toch het begin van je kindje. Het vruchtje zie ik meer als het fysieke deel dat je verliest.
Zodra je weet dat je zwanger bent (of misschien zelfs al voor die tijd) ga je je voorstellingen maken. Hoe zal je leven er straks uit zien met dit kindje erbij? Nu moet je alweer afscheid nemen. Nog voor je de kans had om het te leren kennen.
Voor mij voelt de term ongekende kindjes veel meer passend. Daarom heb ik deze term jaren geleden geïntroduceerd.

Waarom afscheid nemen?

Afscheid nemen van je ongekende kindje mag je doen op een manier die goed voelt voor jou. Een eigen ritueel om afscheid te nemen van het vruchtje kan daarbij helpen. Nu heb ik door de jaren heen al veel dames gesproken die hun eigen ritueel hebben gemaakt om afscheid te nemen. Ik geef je hun ideeën (naast wat praktische tips) graag als inspiratie. Kies hetgeen bij jou past.

getinte vrwou houd een grote roze roos en wat kleine witte bloemetjes voor haar slipje

Het opgevangen vruchtje

Ben je nog in afwachting van je miskraam? Plas door een zeef of vergiet, dan kun je makkelijk alle stolsels en het vruchtje opvangen zonder dat je het misschien uit de wc moet opvissen.
Wil je nog meer tips? Lees dan het artikel Deze tips zijn onmisbaar wanneer je een miskraam krijgt.
Het opgevangen vruchtje kun je nog een tijdje bewaren via de Watermethode. Dat geeft je de gelegenheid om na te denken hoe je afscheid van je ongekende kindje wilt nemen.

vrouw zet een plant met bloemen in een pot, ter afscheid van de miskraam

Wat kan je met het vruchtje doen?

  • Je kunt ervoor kiezen om het vruchtje begraven in je tuin. Of in de tuin van één van jullie ouders als je niet zeker weet dat je in je eigen huis lang blijft wonen.
  • Ook kun je ervoor kiezen om het te begraven in een grote bloempot waar je een bijzondere struik of boompje op plant. Dat laatste kan natuurlijk ook in je tuin.
  • Ook heb ik eens van iemand gehoord die het vruchtje samen met haar vriend heeft losgelaten op een meertje vlakbij haar huis. Ze is samen met haar partner in een bootje gaan varen en heeft het daar in het water laten glijden.
  • Verder mag je je ongekende kindje ook laten cremeren of begraven. Wanneer je korter dan 24 weken zwanger was, geldt de wet op de lijkbezorging niet, maar het mag wel! Veel vrouwen (en hun partner) die al wat langer zwanger waren, of hebben moeten besluiten om de zwangerschap af te breken, kiezen hiervoor.
  • Wat daarnaast ook fijn kan zijn is om foto’s van jullie ritueel te maken, dan heb je later nog iets tastbaars om terug te kijken.

Hoe neem je afscheid zonder vruchtje?

Het kan ook zijn dat je de kans niet hebt gehad omdat je bent gecuretteerd of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap had. Of misschien voel je je schuldig omdat je het vruchtje in je schrikreactie door de wc hebt gespoeld. Probeer dat los te laten en een andere manier te vinden van afscheid nemen.
Je kunt alsnog een ritueeltje voor jezelf maken om op een mooie en liefdevolle manier afscheid te nemen.

  • Je kunt bijv. een brief schrijven aan je ongekende kindje en deze verbranden of begraven.
  • Zoek een kleinigheidje uit dat je aan je ongekende kindje herinnert en begraaf dit.
  • Koop een sieraad voor jezelf of een mooi beeldje.
  • Maak een hoekje in je tuin of huis met wat kleine herinneringen.
  • Laat een tatoeage zetten.
  • Zelfs jaren later kun je nog iets bijzonders doen om afscheid te nemen.

In het artikel Zo maak je alsnog een tastbare herinnering aan je misgelopen zwangerschap lees je over nog een bijzondere mogelijkheid.
Alles kan en alles mag. Als je doet wat goed voelt kun je het niet fout doen.

Samengevat

Afscheid nemen na een miskraam kun je op veel manieren doen. Je kan het begraven in je eigen tuin of een sieraad voor jezelf kopen ter herinnering. Kun je niet kiezen wat je zou kunnen doen, zoek je meer inspiratie of wil je graag dat ik met je meedenk over jouw situatie? Mail me dan op info@praktijkjanna.nl. Ik maak met liefde tijd voor je.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Irene Otto portret

Dit ben ik

Mijn naam is Irene Otto. Graag help ik vrouwen van wie een zwangerschap is misgelopen. Bijvoorbeeld vrouwen die het moeilijk vinden nog ontspannen met hun kinderwens om te gaan. Ook ondersteun ik vrouwen met hun emoties rondom de misgelopen zwangerschap. Ik coach je naar rust rond deze onderwerpen, zodat het niet langer je leven bepaalt.

Website: www.praktijkjanna.nl

Share This Post
1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.