Een postpartum doula, wat is het en wat doet zij?

De overgang van zwangerschap naar moeder is groot. Of het nu je eerste kindje is of je vijfde. Iedere keer opnieuw onderga je als moeder een verandering. Je zal jezelf en je rol binnen het gezin opnieuw moeten ontdekken. Deze periode gaat voor de Westerse moeder vaak gepaard met eenzaamheid en het wegcijferen van zichzelf. Een postpartum doula kan jou in deze fase ondersteunen. Zij heeft veel kennis over voeding, warmtezorg, emotionele ondersteuning, enzovoorts. Ik ging in gesprek met Ingrid Bal van het Postnatal Support Network, het netwerk van de postpartum doula.

Wat is het Postnatal Support Network

Ingrid Bal, ook wel bekend onder de spirituele naam Charan Kamal Kaur, is één van de initiatiefneemsters van het Postnatal Support Network. Dit netwerk is zes jaar geleden opgezet door verschillende vrouwen vanuit de yogagemeenschap. Zelf hadden zij aan den lijve ondervonden hoe fijn het is om je tijdens grote veranderingen, zoals de kraamtijd, gedragen te voelen door een community. Als je deze vorm van verbinding eenmaal gevoeld hebt, dan gun je dit iedere andere vrouw. Het netwerk ontstond als plek om ouders en de postpartum verzorgers met elkaar in contact te brengen. Een plek met vraag en aanbod.

twee handen die een andere hand vasthouden. Kaarsjes eronder en lekkere geuren. De vrouw wordt ondersteund.

Wat is een postpartum doula?

Om ouders van goede zorg te kunnen voorzien is meer nodig dan voldoende zorg. De ondersteuners moeten weten welke onderdelen van belang zijn voor de postpartum (na de bevalling red.) vrouw. Het netwerk startte destijds de scholing tot postpartum doula om de beschikbare kennis uit verschillende culturen te delen. De postpartum doula heeft dus een andere rol dan de partner, familie of andere mensen uit het sociale vangnet. De postpartum doula beschikt over informatie op het gebied van voeding, warmtezorg, emotionele ondersteuning, lichaamsgerichte ondersteuning, cocoonen en praktische huishoudelijke ondersteuning.

twee geschilderde handen houden een netgeboren kindje vast in doeken van allerlei kleuren

Verschil tussen een kraamverzorgster en postpartum doula?

In Nederland hebben wij het geluk dat je de eerste periode begeleid wordt door de kraamverzorger. Is een postpartum doula dan ook in Nederland nog van toegevoegde waarde? Jazeker, er is een groot verschil. Zo biedt een postpartum doula geen medische zorg. De zorg welke zij biedt is vooral gericht op jou als moeder in plaats van de baby. Wanneer de kraamzorg met ongeveer 8 dagen vertrekt, begint het werk van de postpartum doula. Zij ondersteunt het gezin gedurende de eerste 40 dagen.

Wat is de meerwaarde van een postpartum doula?

De grote meerwaarde van een postpartum doula is onder andere te zien in de lagere aantallen postpartum depressies. De symptomen hiervan ontstaan vaak pas als het werk van de kraamzorg erop zit. De postpartum doula speelt in op enkele oorzaken, waaruit een postpartum depressie kan ontstaan. Bijvoorbeeld eenzaamheid of een gebrek aan support tijdens lastige momenten. Ook kan zij op tijd extra hulp inschakelen wanneer dat toch nodig blijkt.

Wat doet het Postnatal Support Network?

Ingrid:’’ De overgang naar het moederschap is één van de grootste veranderingen in het leven van een vrouw. Wat er in deze periode gebeurt, dat neem je de rest van je leven mee. Het is een kwetsbare en gevoelige periode, waarin je ontdekt wie je ten diepste bent en wie jij wilt zijn’’. Daarom is de ondersteuning gedurende deze tijd zo belangrijk. Het Postnatal Support Network is momenteel bezig om het nut van een postpartum doula wetenschappelijk te onderbouwen. Naast minder postpartum depressies zijn er mogelijk minder hechtingsproblemen, minder borstvoedingsproblemen en een sneller herstel van de moeder. Zeker gezien het grote aantal verzakkingen en incontinentie problemen op latere leeftijd in Nederland, is dit interessant je  te realiseren.

Ondersteuning door een postpartum doula

Als jij binnenkort uitgerekend bent dan kan het fijn zijn om de kraamtijd te plannen. Een postpartum doula kan je helpen inzicht te krijgen in jouw netwerk. Een voorbeeld van haar hulp is het opzetten van een mealtrain (maaltijden). Wil jij gedurende de kraamperiode ondersteund worden door een postpartum doula? Kijk dan alvast eens rond wie er werkzaam zijn bij jou in de regio op de site van Postnatal Support Network. Een erkende postpartum doula herken je aan het logo hiernaast.
Vind je het duur? Dan kan zij jou adviseren wat écht nodig is voor de baby uitzet. Hiermee bespaar je veel geld dat je kan gebruiken voor het betalen van de postpartum doula.

logo Postnatal Support Network

Wat kan jij doen?

Als jij een kraamvrouw in jouw omgeving kent, bied jouw hulp eens aan. Vaak vinden vrouwen het lastig om hulp te vragen, zelfs als we het goed kunnen gebruiken.
Hierbij geef ik je enkele tips:

  • Kook eens een gezonde maaltijd en breng deze bij haar langs.
  • Neem de oudere kindjes een dagje meer uit.
  • Help een handje in het huishouden. Even de vaatwasser inruimen of de wasmachine aanzetten kan iemand enorm helpen.

Tot slot

Als je een kindje krijgt staat ook jouw leven op zijn kop. Je moet opnieuw je balans vinden in jezelf en je gezin. Deze periode kan heel fijn ondersteund worden door een postpartum doula. Zij biedt jou emotionele ondersteuning, maar ook tips voor goede voeding, warmte en je lichaam. Dit doet zij tot 40 dagen na de bevalling. Zo maak jij jouw overgang soepeler en heb je minder kans op problemen. Kijk gerust eens naar een doula bij jou in de buurt.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Foto Buurtmamas png

Dit ben ik

Hai, ik ben Angela! Mama van Kristo, zwanger van een babymeisje en getrouwd met Arno. De kracht van het menselijk lichaam vind ik enorm fascinerend. Verder ben ik nieuwsgierig en nooit uitgeleerd. Met mijn passie voor geboorte en gezondheid help ik vrouwen in de voorbereiding naar hun bewuste bevalling.

Website: denatuurlijkeouder.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.