Eerste echo, wanneer kan je die laten maken?
Je gaat een hele nieuwe fase in als je een positieve zwangerschapstest in je handen hebt. Blijdschap, schrik en spanning kunnen allemaal voorbij komen. Maar al snel hunker je naar meer informatie. Is het wel een goede zwangerschap? Je wil graag zo snel mogelijk een echo. Maar vanaf hoeveel weken kan dat eigenlijk? En vanaf hoeveel weken geeft dat meer informatie? Ik ga het je vertellen.
Een positieve zwangerschapstest en nu?
Als je menstruatie uitblijft, kan je een zwangerschapstest doen. Dat betekent dat je de test kan doen 2 weken na je eisprong. Tegenwoordig zijn er ook zwangerschapstesten die je al een paar dagen eerder kunt doen. Is de zwangerschapstest positief, dan betekent dit dat er HCG, oftewel het zwangerschapshormoon, in je lichaam aanwezig is. Meer zegt het niet. Je bent zwanger, maar we weten nog niet of het een gezonde zwangerschap is.
Kan een echo bij 4 weken?
Als de zwangerschapstest positief is, spreken we van een zwangerschap van 4 weken. Stiekem ben je nog maar twee weken echt zwanger (twee weken geleden was tenslotte je eisprong), maar het is nu 4 weken na je laatste menstruatie. Daarom zeggen we dat je 4 weken zwanger bent. Als we nu een echo zouden maken, kunnen we nog niks in je baarmoeder zien. Het is nog veel te klein om zichtbaar te zijn op een echo. Maar je kleintje groeit hard. Dus wanneer kunnen we wel wat zien?
Wat zie je op een echo bij 5 weken?
Om het embryo zit een zakje met vruchtwater. Dit noemen we de vruchtzak. Deze wordt zichtbaar bij ongeveer 5 weken zwangerschap. Dus zouden we bij 5 weken een echo maken, dan kunnen we een klein vruchtzakje (de holte met vruchtwater) zien. Dat noemen we ook wel de zwangerschapsring. Het embryo is nog te klein om te zien. Een paar dagen later kunnen we soms wel een heel klein stipje zien, maar het hartje klopt nog niet. Maar ben je net een paar dagen minder ver, dan zien we niks. Een echo bij 5 weken geeft ons dus nog niet de informatie die we willen.
Wanneer zie je een kloppend hartje?
Het embryo groeit snel en dat merk je waarschijnlijk ook aan het feit dat je moe bent. De zwangerschap kost veel energie. Bij 6 weken zwangerschap kunnen we het embryo zien. Het is een kleine rijstkorrel. Het hartje gaat ook rond 6 weken kloppen. Soms hebben we geluk dat we een hartje zien, maar heel vaak zien we nog niks. Deze echo geeft daarom veel onzekerheid, want zit het nu wel of niet goed? Het kan tenslotte zijn dat de zwangerschap net wat jonger is en het hartje na een paar dagen wel gaat kloppen. Een echo bij 6 weken doen we daarom meestal niet. Wachten duurt lang en is vaak enorm spannend, maar een echo meer informatie geeft is pas echt waardevol.
Eindelijk kan er een echo gemaakt worden
Als je 7 weken zwanger bent, kunnen we eindelijk wel echt wat zien. Ook al is de zwangerschap nog klein, deze echo geeft ons wel meer informatie. Op de echo zien we nu een vruchtzakje van ongeveer 20 mm met een embryo van 9 à 10 mm. Het embryo moet nu een kloppend hartje hebben. Je zal dus een klein wit vlekje met een knipperend hartje zien. Soms is het allemaal toch nog kleiner en kunnen we niet zoveel zien. Dan zal er mogelijk gedacht worden dat je toch nog minder ver zwanger bent. De echo wordt dan met 1 à 2 weken herhaald.
Hoe verder hoe duidelijker de echo
Een echo bij 8 weken is nog duidelijker om te zien. Het embryo is 14 mm en soms zie je al beginnende armpjes en beentjes. Het hoofdje wordt nu ook duidelijker zichtbaar. Het hartje kan je goed zien kloppen. Hoe groter het embryo, hoe bijzonderder de echo.
Bij 9 weken is het embryo 22 mm en bij 10 weken 31 mm. Bij 11 weken is het kindje ongeveer 5cm en lijkt het ook een beetje op een baby. Het is een erg mooie echo om te zien. Het hartje gaat 160 slagen per minuut. Rond 11 weken groeit elke baby bijna hetzelfde, daarom bepalen we bij deze echo de uitgerekende datum. Dit is de termijnecho.
Inwendige of uitwendige echo?
Laat je een vroege echo maken, dan heb je de kans dat deze inwendig gedaan wordt. Dit kan geen kwaad voor de baby en doet geen pijn. Rond de 7 à 8 weken kan het soms via je buik als je slank bent. Kom dan wel met een (beetje) volle blaas, want dan heb je meer kans dat het via je buik lukt. Lukt het niet via je buik, dan zal een inwendige echo overlegd worden. Je mag altijd nee zeggen, maar dan moet je langer wachten voordat je je kindje kan zien. Een inwendige echo geeft vaak een duidelijker en mooier beeld dan via je buik.
Tot slot
Na de hoera van de zwangerschapstest breken de volgende spannende weken aan. Je kan niet wachten op de eerste echo, maar je wilt ook graag een echo waarbij ze je kunnen vertellen of het goed zit. Voor de 7 weken kan een echo vaak nog geen duidelijkheid geven. Bij 7 weken kan je een wit vlekje met een kloppend hartje zien met daar omheen de vruchtzak. Hoe verder je zwanger bent, hoe meer je op de echo kan zien en herkennen. Bij 11 weken krijg je een termijnecho en kan je een hoofdje, armpjes en beetjes herkennen.
Dit ben ik
Ik ben Lotte Vermorken en ik ben verloskundige. Tijdens mijn zeventienjarige carrière doe ik heel wat mooie ervaringen op. Ik zie veel baby’s geboren worden en ik maak mooie, verdrietige, lachwekkende en bijzondere gebeurtenissen mee. In mijn werk zie ik hoe belangrijk vriendschappen zijn. Vandaar dat ik deze website heb opgericht. Ik ben dus de eigenaar van Buurtmama’s.