Foto’s maken in de herfst, zo mislukken ze niet

Eindelijk is het herfst geworden. De bomen kleuren prachtig rood en geel. De grond ligt bezaaid met oranje balderen. Ik vind de herfst altijd heerlijk. Het is genieten nu de temperatuur wat frisser is en een paar zonnestralen door de wolken komen. Sjaal om en fijn wandelen in het bos. Als ik in deze tijd in het bos loop, dan zie ik alleen maar mooie foto’s Ondertussen weet mijn gezin dat ze dan op de foto moeten. Ook zij genieten er van. Ze mogen onder, op of naast een boomstam klimmen, bladeren gooien of er doorheen rennen. Doordat ik het nu al een paar jaar doe, heb ik jaarlijkse gezinsfoto’s. Hoe je deze herfstfoto’s geslaagd maakt, ga ik je precies vertellen. Zo kan jij ook elk jaar mooie herfstfoto’s maken met je kinderen. 

Welke plek kies je?

Met de herfst is er ook minder licht. Vaak is het bewolkt, maar wist je dat dit precies mooi licht is voor foto’s? Kijk eens om je heen nu je in het bos staat. Zie je een plek waar de mooie herfstbladeren aan de bomen hangen of de grond bezaaid ligt? Laat daar je kinderen spelen en ga zelf op het pad of open stuk staan. Dan valt het licht namelijk ook mooi van voren op je kind(eren).

Welk moment van de dag?

De zon in de herfst is natuurlijk ook heel erg mooi. Bij voorkeur ga je in de middagzon naar het bos. Dan is het licht wat zachter. De zon gaat wel vroeg onder in deze maanden, dus ga minimaal anderhalf uur vóór zonsondergang het bos is. Let er dan wel op dat de zon achter je kind is. Het is niet zo mooi op de foto als de zon op het gezicht van je kindje schijnt. Laat je kindje met de rug naar de zon staan of zorg dat je kindje in de schaduw van een boom staat.
Natuurlijk is het ook handig om na te denken wat het beste moment voor jouw kindje is. Een kindje dat moe is, werkt niet zo fijn mee. Een kindje dat uitgeslapen en vrolijk is, staat veel gezelliger op de foto. Foto’s maken moet tenslotte wel leuk zijn!

twee kinderen in het bos gooien herfstbladeren omhoog, fotograaf Marloes herfstfoto's in het bos, foto

Voorbereiding van kleding

Bereid je fotomoment goed voor. Welke kleding doe je ze aan? In de herfst kan het koud zijn en doe je buiten vaak je jas aan. Maar eigenlijk zijn jassen niet zo leuk op de foto. Wil je dat jouw kindjes het niet koud hebben? Doe ze dan lekker wat laagjes aan. Een dubbele romper, maillot, lange sokken, shirt met lange mouwen en een mooie warme trui of vest. Wollen kleding of thermo ondergoed is ook lekker warm. Heb je een mooie bijpassende muts of sjaal, gebruik die dan ook. Deze zien er op de foto extra herfstachtig uit.

kindje staat lachend in het bos voor een berg opgestapeld hout, fotograaf Marloes herfstfoto's, foto in het bos

Hoe kies je de kleur van de kleding?

Welke kleuren zijn in het bos? Denk eens aan die dieprode bladeren, bruine stammen, rode paddenstoelen en oranje kleuren. Het zijn de mooie aardse tinten. Trek je kindje daarom contrast kleuren aan, zodat ze straks niet wegvallen in de bostinten. Wit en beige doet het altijd goed bij herfstkleuren. Zo springt je kindje er echt uit. Wit en beige zorgen er ook voor dat het licht extra goed op je kindje reflecteert. Je kunt ook een wit dekentje gebruiken. Bij wit staan aardse tinten prachtig, dus een broek of detail in het bruin of dieprood combineert prachtig met het bos.

Een feestelijk geheel

Nu je weet dat wit en beige mooie kleuren zijn, kan je dit ook gebruiken in accessoires. Laat je kindje zitten met handen vol blaadjes op een wit kleedje. Oudere kinderen vinden het vaak heel leuk om lekker te liggen op een kleedje. Of laat ze picknicken met wat lekkers en mooie glaasjes. Zo wordt het één groot feest en dat is precies wat je op de foto’s terug wilt zien.

Hoe houd je het leuk?

Door je voorbereiding heb je helemaal in je hoofd hoe jij het wilt. Bedenk goed dat je met kinderen werkt. Opeens kan het over zijn. Mijn tip is om goed in te gaten te houden tot wanneer het gezellig is. Neem ook genoeg tijd. Moeten je kinderen even wennen aan het bos met de vieze blaadjes en de boomstammen? Geef ze dan tijd. Vaak zie je dat ze na een tijdje loskomen en ontdekken hoe leuk spelen in het bos is. Je kan ze uit de tent proberen te lokken door er een spelletjes van te maken.  Wie kan de blaadjes het hoogste gooien? Als ik een mooie fotoplek gevonden heb, willen mijn kinderen natuurlijk altijd precies gaan rennen. Ik laat ze altijd even gaan. En als het uiteindelijk niet lukt, ook goed (maar wel jammer voor mij).

Denk om je camera

Oké, je staat bijna klaar om foto’s te gaan maken. Check je lens of deze schoon is. Foto’s met vette vingers of een wazig beeld is natuurlijk echt doodzonde.
Voro je camre gebruik je voor de foto’s met bladeren gooien:
Diafragma : 3.2
Sluitertijd : 1/500

Een foto met gooiende blaadjes doe je zo!

Heel leuk die foto’s met gooiende bladeren. Maar hoe krijg je die echt mooi op de foto? Je kindje heeft twee kleine handjes die niet zoveel blaadjes kunnen gooien…. Hoe los je dit op?
Precies op het moment dat je de foto neemt, gooi je zelf ook een hand vol blaadjes voor je lens de lucht in. Zo krijg je een leuk effect. Als je met een echte camera foto’s maakt, kan je het diafragma goed instellen. Zo krijg je een mooie scherptediepte. Scherpe kindjes en wazige blaadjes.

Foto's maken én blaadjes gooien, hoe?

Best een uitdaging hoor, scherpe kindjes en wazige blaadjes. Want hoe gooi je blaadjes, terwijl je jouw camera stil houdt? Ben je alleen, tja dan rest je niks anders dan heel erg je best te doen. Heb je nog iemand bij je, laat die persoon de blaadjes gooien! Laat die persoon naast je staan (niet in beeld) en zij gooit de blaadjes als de kinderen dat ook doen. Zorg ervoor dat haar handen niet op het beeld komen. Oefen een paar keer. Want de blaadjes moeten niet als een blok naar beneden vallen. Het mooiste is als deze mooi verspreid door de lucht heen dwarrelen.

Foto's maken én blaadjes gooien, hoe?

Nu de herfst er is met al zijn mooie kleuren, zijn foto’s van je kinderen extra tof. Bereid je goed voor qua kleding kleur en warmte. Neem leuke accessoires mee, zodat het echt een feestje wordt. Denk na over welke foto’s je wilt, of je iemand meeneemt en hoe je jouw camera stil houdt. Oefen eerst in het bos, voordat je de serieuze foto’s gaat maken.
Zo, nu heb ik zin om met mijn eigen kinderen het bos in de gaan voor foto’s. Veel plezier!

Hoe je deze foto’s mooi in een fotoboek krijgt, leer ik je in mijn cursus Fotoboekenbaas.

Buurtmamas.nl publiceert op zaterdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Fotograaf Marloes van Fotografiebijmarloes voor de beste tips, foto's en een cursus

Dit ben ik

Hi! Ik ben Marloes, een enthousiaste lifestyle fotografe uit Dordrecht. Getrouwd met Pim en moeder van Noud (3) en Saar (1). Samen met onze bruine labrador genaamd ‘Brownie’ wonen wij in Dordrecht. Graag geef ik je tips en tricks hoe je jouw gezin op een spontane en ongedwongen manier vastlegt.

Website: www.fotografiebijmarloes.nl

Fotografie bij Marloes
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.