Ftalaten, oftewel weekmakers, de ernst voor je vruchtbaarheid

Zoals je misschien wel weet, woon ik in Zwitserland. Een paar weken geleden kwam een vriendinnetje een paar dagen bij ons. Binnen een paar uur was mijn badkamer volledig overgenomen. Dagcrème, nachtcrème, haarproducten, make-up en nog meer waarvan ik geen idee heb waar het voor is. Ik schrok hiervan, want er zitten veel ftalaten (weekmakers red.) in deze producten. Ik zal je vertellen welke grote gevolgen dit heeft voor je vruchtbaarheid. Ook geef ik je tips hoe je de ftalaten sterk kan verminderen.

Waarom beautyproducten?

Het antwoord op die vraag is het schoonheidsideaal wat, naar mijn mening, wordt uitgebuit door de marketing van bedrijven die cosmetica maken. Vrouwen willen/moeten jong en mooi zijn en blijven. Maar ik vraag mij af, al deze crèmes, zorgt dit niet voor meer kwaad dan goed? Welke stoffen zijn echt natuurlijk en wat is chemische ‘troep’?

Wat zit er in beautyproducten?

Ik maak mij zorgen over deze chemische ‘troep’ en met name over ftalaten. Ftalaten komen onder andere voor in: plastic, vinyl, schoonmaakproducten, nagellak, wasverzachter, bewerkt voedsel en parfum/geurtjes. Wat zijn ftalaten precies? De betrouwbare bron Wikipedia schrijft er het volgende over.

‘Ftalaten zijn esters of zouten van ftaalzuur (1,2-benzeendicarbonzuur) en diverse alcoholen. Zoals bis(2-ethylhexyl) ftalaat (DEHP, of triviaal DOP), dibutylftalaat (DBP) en benzylbutylftalaat (BBP).’

ftalaten, weekmakers, zitten in veel beautyproducten. Een wasbak staat helemaal vol met deze producten, hoe schadelijk zijn ze?

Wat doen ftalaten?

Mijn scheikundekennis is echt te ver weggezakt, want het is voor mij nog steeds niet duidelijk wat het precies is. Voor het gemak, hou ik het in deze blog op chemische verbindingen, ook wel weekmakers genoemd. Ik maak mij zorgen over de invloed van deze chemische verbindingen op jouw vruchtbaarheid. Ik leg het je in negen punten uit.

een tekening van een baarmoeder, eicel en zaadcellen die wegzwemmen. Wat zijn de gevolgen van ftalaten, weekmakers?

1. Hormoon verstorend

De EU en de VS hebben ftalaten bestempeld als ‘reproductive toxin’ (voortplanting giftigheid red.) & ‘endocrine disruptors’ (hormoonverstoorder red.). Het vermindert de oestrogeenproductie. Dit is een belangrijk hormoon voor de vruchtbaarheid.

2. Vermindering van de eicelkwaliteit

Een hoog niveau ftalaten kan zorgen voor een slechte eicel kwaliteit. Het is bekend dat oestrogeen belangrijk is voor de eicelontwikkeling. Een lager oestrogeengehalte in je lichaam, kan ervoor zorgen dat de eicel niet goed kan ontwikkelen. Een eicel ontwikkelt zich namelijk al 3-4 maanden voor de eisprong.

3. Vermindering van de zaadkwaliteit

Het lijkt erop dat ook de zaadcellen beschadigen door deze chemische verbindingen die ftalaten heten. Dit komt door hormonale verstoringen en oxidatieve stress (een disbalans in de stofwisseling red.).

4. Schade aan het embryo

Bij oxidatieve stress maakt een cel meer vrije radicalen aan, dan de cel kan neutraliseren. Dit neutraliseren gebeurt door antioxidanten. Bij te weinig antioxidanten of te veel vrije radicalen, ontstaat er oxidatieve stress. Dit veroorzaakt schade aan de cel.
Eem embryo die ontstaan uit een beschadigde eicel en/of zaadcel, is van mindere kwaliteit. Dit kan ervoor zorgen dat een embryo niet meer doorgroeit en de zwangerschap stopt.

5. Verhoogde miskraamkans

Uit een studie is naar voren gekomen dat vrouwen met hoge ftalaat waarden in hun bloed, meer kans hebben op het verliezen van hun zwangerschap. Dit gaat met name om hele vroege zwangerschappen. Zelfs zwangerschappen waarbij je zelf nog niet weet dat je zwanger bent. Uit deze studie bleek dat de meeste miskramen rond de 6 weken zwangerschap plaatsvonden.

6. Negatieve invloed op de zwangerschap

Er zijn een aantal ftalaten die verboden zijn in kinderspeelgoed. Ze zijn schadelijk voor de ontwikkeling. Echter zijn er geen regels voor zwangere vrouwen en de blootstelling aan ftalaten. Toch zijn er zeker risico’s bij hoge blootstelling aan ftalaten. Namelijk vroeggeboorte & mogelijk vruchtbaarheidsproblemen bij jongetjes. Daarnaast is bekend dat het verminderen van de blootstelling aan ftalaten de ontwikkeling van de hersenen verbeterd.

7. Natuurlijk antioxidanten worden geblokkeerd

Antioxidanten zitten in groenten en fruit. Ze zijn erg belangrijk voor ons. Deze natuurlijke antioxidanten beschermen ons voor de schade die kan worden aangericht door vrije radicalen. Ftalaten kunnen dit mechanisme blokkeren. Hierdoor komen er meer vrije radicalen, omdat deze niet door antioxidanten onder controle kunnen worden gehouden. Met alle gevolgen voor de vruchtbaarheid.

8. Invloed op IVF resultaten

Eén van de chemische verbinden, DEHP, wordt gevonden in bewerkte voeding. Dit komt door het plastic dat gebruikt wordt bij de verwerking van deze voedingsproducten. In een onderzoek uit 2016 bleek dat in de groep vrouwen met de hoogste DEHP-waarde, minder eicellen werden gevonden bij de IVF-behandeling. Deze vrouwen hadden ook lagere kans op een zwangerschap. De groep vrouwen met de laagste DEHP-waarde bleken 20% minder kans te hebben om te bevallen van een kind in vergelijking met de vrouwen met de hoogste waarde.

Een concreet voorbeeld: 1 fast food maaltijd betekent 24% meer DEHP in je bloed!

9. Verhoogde kans op endometriose

Endometriose ontstaat doordat baarmoederslijmvlies door de eileider gaat en zich nestelt op bijvoorbeeld de buitenkant van de baarmoeder, eierstokken, darmen of buikwand. Dit geeft pijnklachten bij de menstruatie en een ontstekingsproces in het lichaam. Het lijkt erop dat ftalaten de kans op endometriose verhogen. Het zou dus één van de oorzaken voor het ontstaan van endometriose kunnen zijn.

Hoe vermijd je ftalaten?

Nou dat is duidelijk. Het beste dat je kunt doen is ftalaten schrappen uit je dagelijks leven! Helaas is dit niet zo makkelijk. Wat kan je dan wel doen om minder ftalaten binnen te krijgen?

  • Vermijd bewerkte voeding
  • Parfumvrije producten
  • Geen wasverzachter
  • Vermijd nagellak
  • Geen bodylotion

Tot slot

Kortom, wil je zwanger worden? Verminder dan je blootstelling aan ftalaten. Eet geen bewerkte voeding, gebruik geen parfum, wasverzachter, nagellak of bodylotion. Als je dit gaat toepassen, dan verminder je aanzienlijk je blootstelling aan ftalaten. Je vergroot hiermee dus je vruchtbaarheid. Ik adviseer je om bewust na te denken over de producten die je in je dagelijks leven gebruikt. Probeer jullie zelf zo weinig mogelijk bloot te stellen aan ftalaten.

In een vorig blog vertelde ik je over het ontdekken van je vruchtbare periode. In mijn E-learning leer je de belangrijkste vruchtbaarheidssignalen, met als bonus een e-book, om je hierbij te helpen. Snel even kijken dus!

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Nieuwe advertentie 4

Dit ben ik

Ik ben Inge van der Velpen en heb de stap genomen om uit het ziekenhuis weg te gaan. Vanuit Zwitserland heb ik een online praktijk, waarbij ik vrouwen help met een gezonde leefstijl en vol vertrouwen hun droom te verwezenlijken, namelijk een positieve zwangerschapstest! In het ziekenhuis liep ik tegen de protocollen aan en miste ik aandacht voor de vrouw achter de patiënte. In mijn online praktijk heb ik de tijd en aandacht die nodig is om ervoor te zorgen dat ik jou kan helpen waar jij mij nodig hebt.

Website: ingevandervelpen.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.