Gezonde slaap voor moeder en kind: van klacht naar veerkracht!

Slaap neemt een groot deel van ons leven in beslag. Zo brengen we iedere dag maar liefst één derde in bed door. En dat is niet voor niks. Een goede nachtrust geeft rust, ontspanning, balans en energie. Bovendien word je er gelukkiger van! Gezonde slaap draagt bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven om te kunnen gaan: van klacht naar veerkracht!

Slaapproblemen in de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap neemt de kans op slaapstoornissen toe. Maar liefst 78% van de vrouwen ervaart in deze periode slaapproblemen. Terwijl het juist tijdens je zwangerschap zo belangrijk is dat je voldoende slaapuren maakt en dat de kwaliteit van je slaap goed genoeg is. Hierdoor blijf je namelijk fit en kun je eventuele fysieke en mentale ongemakken beter opvangen. Zo kan er ook een gezonde groei en breinontwikkeling van de baby plaatsvinden.

Een moeder ligt met haar twee kinderen te slapen, gezonde slaap maakt gelukkig.

Hoe kan je beter slapen?

Zwangerschapskwaaltjes kunnen je slaap ondermijnen. Ook stress of onzekerheden, angsten of zorgen kunnen maken dat je in bed ligt te woelen en te draaien. Het goede nieuws is dat er aan veel zwangerschapsklachten iets te doen valt, waardoor de nachtrust verbetert. Denk daarbij aan pijnklachten, zoals bekken- en bandenpijn, rugpijn, vermoeidheid, ademhalingsproblemen. Stress en zorgen kunnen ook worden aangepakt door het bespreekbaar maken van je gedachten- en gevoelswereld.

Gezonde leefstijl maakt je kindje gezonder

Gezonde leefstijl helpt dat?

Naast voldoende gezonde slaap en ontspanning, zijn ook beweging, voeding en zingeving belangrijk voor een gezonde leefstijl. Dit geldt natuurlijk voor je gehele leven. In de periode van de zwangerschap draagt dit extra bij aan een gezonde ontwikkeling van de baby.

Wanneer spreken we van slaapproblemen?

  • Als je het gevoel hebt slecht te hebben geslapen
  • Niet kunnen inslapen (en neiging te lang uit te slapen)
  • Slecht doorslapen
  • ’s Nachts te lang wakker liggen (en piekeren)
  • ’s Morgens te vroeg wakker worden
  • ’s Morgens onvoldoende uitgerust voelen (tegen de dag opzien).

Wat zijn de oorzaken slaapproblemen

Het gevolg hiervan is dat overdag de vermoeidheid toeneemt, dat je concentratie afneemt en je een kort lontje ervaart. De nachtelijke slaapproblemen hebben dus grote invloed op je dagelijks leven overdag. Terwijl je functioneren overdag invloed heeft op de nacht. Zo kun je tegen de nacht opzien, waardoor druk op het slapen komt te liggen. Ongeveer 90 procent van de slaapproblemen heeft een gedragsmatige oorzaak. De overige 10 procent heeft zijn oorsprong in het slaapproces zelf. Dat zijn de zogenoemde biomedische slaapstoornissen.

Slapen rondom de bevalling

De periode rondom de bevalling en daarna vragen om tijd en ruimte voor het vinden van een nieuwe balans bij de ouders en in het gezin. Het herstel van de moeder, de ontwikkeling van de baby en het ouderschap samen, zorgen voor een intensieve periode. Het is belangrijk dat er voldoende aandacht is voor eventuele klachten, zowel op fysiek als op mentaal-emotioneel vlak. Ook slaapproblemen kunnen in deze periode ontstaan, zowel bij de ouders als bij het kind.

Zijn er persoonlijke slaapbehoeftes?

Kinderen hebben een persoonlijke slaapbehoefte. Ook bij baby’s heb je langslapers, kortslapers en gemiddelde slapers. Dat betekent dat je als ouders niet kunt verwachten dat je baby volgens het boekje slaapt. Maar het is wel zo dat hoe beter je baby slaapt, hoe beter je ook als ouder kunt slapen. In de eerste 7-8 maanden kijk je naar de basis van de babyslaap ten behoeve van de rust in het gezin. Is er misschien sprake van een biomedisch probleem en hoe zijn de slaapvoorwaarden? Zitten de ouders voldoende goed in hun vel en hoe is hun sociale leefomgeving?

Wanneer komt er structuur in het slapen van je baby?

Na 8 maanden is de slaap van het kind ver genoeg ontwikkeld om er meer structuur in aan te brengen. Belangrijke elementen hierin zijn rust, ritme en voorspelbaarheid. Vaste rituelen en liefdevol gedrag van de ouders geven de baby houvast en veiligheid. Dit is van belang voor een gezonde nachtrust voor het hele gezin!

Tot slot

Goed slapen is essentieel voor een goede fysieke en mentale balans. Tijdens de zwangerschap en na de geboorte kan het slapen verstoord raken. Kwaaltjes, onzekerheden, stress en de slaap van je kindje kan slapen een uitdaging laten zijn. In 90% van de gevallen heeft slaapproblemen een gedragsmatige oorzaak. Een gezonde leefstijl en genoeg aandacht op emotioneel vlak zijn essentieel voor het vinden van een nieuwe goede balans.

Op Buurtmamas.nl vind je andere moeders in jouw buurt. Meld je gratis aan.

Buurtmamas.nl publiceert elke zaterdag (en soms vaker) een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Jacinthe Smit, mensendieck therapeut, slaap coach en meer

Dit ben ik

Hallo, Ik ben Jacinthe Smits, moeder van 3 kinderen en weet daarom hoe belangrijk een gezonde slaap wel niet is. Ik heb een medische achtergrond en kijk vanuit een holistische visie naar gezondheidsklachten. In 2015 heb ik mij gespecialiseerd als Slaap-oefentherapeut, voor Baby & Kind en Volwassenen. Als papa niet kan slapen, is hij ook welkom! Daarnaast ben ik werkzaam als Body & Mind- en Leefstijlcoach.

Website: mensendieckvathorst.nl

Mensendieck Vathorst
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.