Hechting, als de start van mijn baby en mij niet goed verlopen is
Jouw kindje woont negen maanden in jouw buik en wordt dan geboren. Voor het eerst ervaart jouw baby hoe het is om gescheiden te worden van een warme plek, waar hij op een andere manier zich met jou gaat verbinden. Het is een natuurlijk proces dat jouw baby alles in werking zet om zijn behoeften te laten vervullen door jou. Jij reageert daar als ouder en jezelf op. Dit is de basis voor het hechtingsproces. Voor sommige ouders begint het gevoel van liefde voor de baby al tijdens de zwangerschap. Bij anderen is dit als ze hun baby voor het eerst zien of duurt dat nog een tijdje. Er kunnen allerlei factoren aan ten grondslag liggen, waardoor je niet de start ervaart met je baby zoals je dat had gewild. Er is de laatste tijd steeds meer aandacht voor het gouden uurtje en het belang voor een goede start samen voor de hechting. Maar maak je daar niet te veel zorgen over. Een veilige hechting hangt niet enkel af van jullie eerste momenten samen. Lees verder wat wel belangrijk is.
Hechting tijdens de zwangerschap
Als moeder sta je letterlijk in een constante verbinding met je baby tijdens de zwangerschap. Lichamelijk gaat daarmee het proces van hechting al van start. Zo begint het vormen van een band al. Door je bewust te zijn van dit gegeven, bereid je je ook mentaal voor op de komst van een baby en jullie toekomst samen. Op die manier sta je meer in verbinding met jullie leven samen dat bijna gaat beginnen. Dit creëer je door bijvoorbeeld tegen je baby in je buik te praten. Maar ook door te voelen welke bewegingen je baby maakt en door te zingen voor je baby. De tastzin is al goed ontwikkeld bij een baby in de buik. Bovendien zijn baby’s enorm gevoelig, waardoor zij dit allemaal goed meekrijgen.

Het gouden uurtje
Met het gouden uur wordt het eerste uur na de geboorte van je kindje bedoeld. Bij voorkeur worden er tijdens dit uur geen medische handelingen verricht en mag de eerste ontmoeting tussen jou en je baby hier centraal staan. Het moment van de geboorte is een transformatie voor de baby en voor de ouders. Huid-op-huid contact is aan te raden tijdens het gouden uurtje. Dus een ontbloot bovenlijf tegen een bloot babylijf in een ongestoorde omgeving. Als er toch controles worden gedaan bij je baby, blijf er dan zo dicht mogelijk bij. Je baby kan ook huid-op-huid contact maken met de andere primaire verzorger. Bijvoorbeeld als je even wilt douchen, wilt bijkomen of medisch gecheckt moet worden. Het gaat erom dat jij, je baby en je partner echt aan elkaar kunnen wennen en de tijd krijgen om elkaar te ontdekken.

Als de start niet makkelijk verloopt
Medische omstandigheden, er alleen voor staan tijdens en na je zwangerschap, oud zeer uit je eigen kindertijd, een postnatale depressie of ongewenst zwanger zijn, kunnen onder andere oorzaken zijn van een ander verloop dan je had gewild. Ondanks dat de voordelen van een zwangerschap die naar jouw wens verloopt en een magisch gouden uurtje wezenlijk zijn, is er geen man overboord als het anders loopt. De hechtingsstijl van jouw baby hangt niet af van een uur, maar er kan bij jou wel een gevoel van rouw ontstaan over wat je hebt gemist. Het leven van jouw baby staat bol met momenten en situaties waarin jij contact en verbinding kunt maken die leiden tot een band tussen jou en je kindje. Zo kun je in de weken erna veel huid-op-huidcontact bieden. Dus hoewel het eerste uur je een goede start kan geven, zijn er veel mogelijkheden tot herstel in de periode erna.
Tot slot
Verbinding met je baby begint al in de zwangerschap. Het contact, het aanraken, het praten bereid je voor op de komst van jullie kindje. Na de geboorte is het eerste gouden uur belangrijk om elkaar te ontdekken. Dit kan ook huid op huid contact van de baby met je partner zijn. Ook de periode erna zijn er veel manieren om contact te maken. Je kan momenten van huid op huid inbouwen in je weekritme, maar het kan ook op vele andere manieren. Een goede start hangt dus zeker niet alleen van het gouden uurtje af.
Vraag je je af hoe je je kunt voorbereiden op een fijne start samen? In de online cursus ‘Building the Bond’ , van Happybaby Happymama leer je alles over hechting, wat jouw rol als ouder is en hoe je dat praktisch aanpakt. Zodat jij en je kleintje een goede start hebben en veel meer van elkaar kunnen genieten.

Dit ben ik
Ik, Tessa Goossens, ben Gz-psycholoog, Hechtingsexpert en mama van 2. Hechting is de basis voor het mentaal welbevinden van kinderen. Daarom begeleid ik (aanstaande) ouders naar een sterke band met hun kindje. Dit doe ik door de juiste informatie te delen, online cursussen en coaching bij het doorbreken van je eigen patronen.
Website: happybabyhappymama
