Begrijp het huilen van je kind voor een betere hechting
Als we het over hechting hebben gaat het over de band tussen jou en je baby/kind. Het leren begrijpen van de verschillende huilt vormen is hierbij essentieel. Als je baby/kind voelt dat hij gezien, gehoord en geliefd wordt, raakt je baby veilig gehecht. Een veilige hechting draagt bij aan een fijne toekomst voor je baby. Kinderen die veilig zijn gehecht, hebben vaak meer zelfvertrouwen. Ook gaan ze makkelijker relaties aan en kunnen meestal beter omgaan met tegenslagen.
Wat zorgt voor een goede hechting?
Het is vanzelfsprekend dat je je baby/kind verzorgt. Een schone luier, warme kleding en voeding. Het draagt allemaal bij aan de hechting. Maar het allerbelangrijkste is dat je baby oprechte aandacht krijgt. Knuffelen, kussen, huid op huidcontact, een aai over de bol, getroost worden, samen spelen. Je baby/kind voelt dat jij er voor hem of haar bent. Als je baby/kind deze liefde voelt durft hij de wereld met plezier te gaan ontdekken, wetende dat hij altijd bij je terecht kan.
Het nut van de signalen van je baby
Een baby kan ons nog niet vertellen wat hij of zij ervaart. Toch laat de baby al met verschillende signalen zien wat hij of zij wil. Je baby kan bijvoorbeeld geluidjes maken, met zijn armen of benen bewegen, lachen, in ogen wrijven, sabbelen, gapen, wegdraaien en jengelen. Dit zijn allerlei signalen dat je baby je iets wilt laten weten. Wanneer deze signalen niet worden beantwoord, begint je baby te huilen. Je baby laat door middel van huilen weten dat er iets niet goed is. Wanneer je het huilen wilt begrijpen is het belangrijk om te weten dat er 3 verschillende vormen van huilen zijn.
Huilvorm 1; behoefte huilen
Hierbij gaat het om actuele behoeften die niet voldoende zijn bevredigd. De baby zit niet lekker in zijn vel omdat er iets niet klopt. De baby is moe, overprikkeld of heeft pijn. Zodra de prikkel die de oorzaak is van het huilen verdwijnt, wordt je kind weer rustig en houdt het op met huilen.
Huilvorm 2; herinnering huilen
Baby’s en kleine kinderen drukken met deze vorm van huilen een herinnering uit aan eerdere hechtingservaringen, waarin ze stress en pijn hebben meegemaakt. Dit kan bijv. een abrupte scheiding tussen de moeder en baby zijn na de geboorte, een overweldigende geboorte ervaring of stress die ze gevoeld hebben in de buik. Deze overweldigende hechtingservaring blijft in het lichaamsgeheugen van je kind hangen en kan door prikkels die hen hieraan herinneren, weer opgeroepen worden.
Een voorbeeld uit de praktijk
Ik kwam bij een moeder die vertelde dat haar baby altijd moest huilen als hij in bed werd gelegd. Ze hadden alles al geprobeerd. Ik keek met de moeder mee en ik moest bijna achter haar aanrennen. Voordat ik het wist lag de baby op bed en begon hij te huilen. Het ging heel snel. Ze vertelde later dat de baby met een spoedkeizersnede gehaald was. Dit ging allemaal zo snel. En de snelheid waarmee ze de baby in bed legde, triggerde waarschijnlijk bij haar baby weer het gevoel op, zoals het bij de bevalling ging. Door de baby rustig in bed te leggen en alles duidelijk te vertellen aan de baby, viel de baby rustig in slaap.
Huilvorm 3; resonantie huilen
Bij dit type huilen richt de baby zich op de emotionele en lichamelijke gevoelens van onbehagen en stress bij zijn begeleiders. Baby’s voelen alles aan en vaak nog meer dan we zelf willen. Omdat hechting zo belangrijk is voor baby’s lijkt het wel of ze een extra antenne hebben waarmee ze alles oppikken. Baby’s hebben onmiddellijk door of er onbewuste spanningen en gevoelens zijn bij jou en drukken dit uit door te huilen.
De band tussen moeder en kind
Omdat je baby 9 maanden bij je in de buik heeft gezeten is jullie band zo sterk en voelt je baby aan hoe jij je voelt. Daarom is het zo belangrijk om te kijken naar moeder én baby/kind. Ik kan dit niet meer los van elkaar zien. Mocht je hier meer over willen lezen, raad ik je het boek aan van Thomas Harms; ‘Waarom je baby huilt en hoe je je kind kan troosten.’
Een goede hechting is erg belangrijk voor de rest van het leven van je kindje. Je kindje moet zich gehoord, gezien en geliefd voelen. Hierbij is het belangrijk op verschillende signalen te letten. Hierboven beschreef ik 3 verschillende vormen van huilen. Succes met het beantwoorden van de signalen van je kindje.
Op onze Academie vind je Gebarentaal. Super nuttig om je kindje beter te leren begrijpen!
Dit ben ik
Ik ben Renske van der Voort. Eigenaresse van Voort babycoaching en Ontspannen Moederschap. Het moederschap is een avontuur met mooie pieken en soms diepe dalen. Ik ondersteun jou in dit avontuur. Vanuit vertrouwen, liefde en rust kijk ik samen met jou wat er nodig is voor jou en je baby/jonge kind.
Website: www.ontspannenmoederschap.nl