Het geheim van gezonde boodschappen doen | Etiketcheck

Een zeurend kind in je winkelwagen, de aanbiedingen van de week, reclames voor producten met “50% minder suiker / extra proteïne / 0% vet” etc. Zowat met klotsende oksels ga je door de supermarkt, op zoek naar wat jullie nu weer gaan eten. De maaltijden moeten niet teveel tijd en moeite kosten, maar het moet ook wel gezond zijn. Herkenbaar?

Een gezonde leefstijl is de basis voor een goede gezondheid en een gezond gewicht. Dagelijks gezonde voedingskeuzes maken, hebben hier een groot effect op. Hoe weet je of een product echt een gezonde keuze is? Met deze handige spoedcursus etiketten lezen, vindt ook jij binnen no time je weg naar gezondere keuzes!

1. Check de achterkant

Laat je niet teveel afleiden door de aanprijzingen op de voorkant van de verpakking. Bevat het echt minder vet, suiker of zout en is het daardoor een gezonder product? Lees de achter- of zijkant, daar staat de naked truth, oftewel de waardevolle informatie.

2. De voedingswaardetabel of de ingrediëntenlijst?

Op de achterkant van de verpakking staan zowel de voedingswaardetabel als de ingrediëntenlijst. De voedingswaardetabel geeft een overzicht van hoe de voedingsgroepen vertegenwoordigd zijn in het product. Dus hoeveel koolhydraten, eiwitten en vet erin zitten. Veel mensen kijken naar deze tabel om een product te beoordelen, maar ik vind dat het weinig zegt over of het een gezonde keuze is, want er staat niet bij uit wat voor vetten of suikers het product bestaat. Een banaan en vanillevla bevatten ongeveer evenveel koolhydraten per 100 gram, maar de banaan is toch de gezondere keuze. De ingrediëntenlijst geeft aan waaruit het product bestaat. Bingo, dat willen we dus weten!

3. Van meest naar minst

De ingrediëntenlijst is een hele opsomming van begrijpelijke en onbegrijpelijke termen. Dit is wat de fabrikant heeft toegevoegd om het product te maken. Belangrijkst om te onthouden is dat het een aflopende lijst is: het eerstgenoemde ingrediënt is het grootste bestandsdeel, het tweede iets minder en zo verder. Een simpele richtlijn is: hoe korter en begrijpelijker de lijst, hoe gezonder het product.

4. Schuilnamen voor suiker

In de voedingswaardetabel staat ‘suikers afkomstig uit koolhydraten’. Is dit product nu wel of niet suikervrij? Veel producten bevatten suiker, ook wanneer je het niet zou verwachten, zoals in soepen en sauzen.
Het antwoord is gelukkig makkelijk: als er bij de ingrediënten geen toegevoegde suikers staan, dan zijn dit suikers die van nature in het product voorkomen.

Als het product wel suiker bevat, dan komt het vaak voor dat de fabrikant het in verschillende varianten toevoegt, zodat het minder lijkt (want weet je nog, het meeste wordt als eerste vermeldt). Alternatieven voor suiker zijn bijvoorbeeld: glucosestroop, fructosestroop, invertstroop, saccharose, dextrose, maltose, of ‘natuurlijke suikers zoals vruchtenconcentraten (heel geconcentreerde fruitsuikers).

Laten we een voorbeeld bekijken: tussen de verschillende appelstropen zit wel wat verschil (“rinse” appelstroop bevat suikerbiet naast appel/perensap, dus die zou ik sowieso skippen).

Product A: bevat als tweede ingrediënt invertsuiker.
Product B: bevat alleen sap van appels en peren.

Dan kies je toch liever product B! Want alle beetjes toegevoegde suikers in je voeding tellen wel op, waardoor je op een dag toch behoorlijk wat suiker binnenkrijgt.

Product A

Product B

Dus ga eens de etiketten van jullie dagelijkse voeding lezen of het een gezonde keuze is of dat je het beter kan beperken tot af en toe. Zo kan je de 80-20 regel toepassen, waarbij 80% van je voeding gezond is en 20% minder gezond of ongezond (glaasje wijn in het weekend anyone?).

Sarah Roozendaal (1) klein

Dit ben ik

Ik ben Sarah Toeset-Roozendaal en ik ben natuurgeneeskundig therapeut en voedingsdeskundige. Ik heb een praktijk in Weesp, waar ik mensen van jong tot oud, help om van hun klachten af te komen door een totaalaanpak o.b.v. voeding, leefstijl en kruidengeneeskunde. Ik ben mama van Ruby (8), Roan (4) en Liam (2) en ik ben getrouwd met Vince.

Website: www.holistichealthcenter.nl

Holistic Health
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.