Het moederschap, die donderwolken overwinnen kan jij ook!

Het moederschap is fantastisch, maar komt ook met donderwolken. Hoe het is om mama te zijn? Je weet het pas als je echt moeder bent. Je kunt je nog zo goed voorbereiden, je weet niet écht hoe het is. Een echte roze wolk (of blauwe) bestaat niet. Weet dat dit niet erg is, maar juist heel normaal! Het moederschap is immers een immense stap buiten je comfortzone en daar is het nou eenmaal af en toe heel ongemakkelijk. 

Het moederschap is onzeker

Echte verhalen, van echte moeders helpen je een klein beetje. Zo ook de contacten die je legt via Buurtmamas.nl. Gebruik deze zeker om je beeld van het moederschap te vormen. Wees vooral niet bang om eerlijk te zijn in hoe jij je voelt. Herkenning en erkenning van je gevoelens en emoties kan echt helpend zijn. Kijk wel uit met goed bedoelde, ongevraagde adviezen. Deze maken je eerder onzeker, doordat ze vaak niet werken in jouw situatie.

Welke factoren beïnvloeden je moederschap?

De verwachtingen die anderen van je hebben doen ook veel met je. Je moeder die denkt dat ze altijd zomaar ongevraagd binnen kan lopen. Een vriendin die verwacht dat je nog steeds iedere vrijdagavond een wijntje komt drinken. Je werkgever die denkt dat je nog steeds iedere avond wilt overwerken. Kun en wil jij nog aan deze verwachtingen voldoen? Je kunt het vooraf heel hard roepen. Maar je weet het eigenlijk pas zeker als je echt mama bent.

Combineer alle verwachtingen met alle onverwachte, nieuwe situaties waarin jij gaat belanden en het nieuwe moeder leven is compleet. Het moeder leven is een groot avontuur buiten je comfortzone. Niet een klein stapje per keer, maar in één keer een mega grote stap. Dit maakt het moederschap spannend en kan je onzeker maken.

moeder overdenkt het moederschap onder de douche, genieten en donderwolken

Wat brengt een Mama Mindset je?

Een Mama Mindset is essentieel. Een Mama Mindset helpt je om te gaan met alle onzekerheden die bij het moederschap horen. Het geeft je het vertrouwen dat jij het moederschap aankunt. Het zorgt dat je keuzes durft te maken die passen bij jouw specifieke situatie. Het geeft je de energie om er iedere dag weer te zijn voor je kindje. Het laat je inzien dat je er echt niet alleen voor staat. Kortom: met een Mama Mindset ga jij schitteren in het moederschap!

Blije mama met blij kind hoofd tegen hoofd, mama mindset

5 stappen naar een complete Mama Mindset

1. Durf je gevoel te volgen

Als jij de regie wilt houden over het moederschap, als jij niet wilt vertrouwen op anderen, maar uit wilt gaan van je eigen (moeder) kracht, moet jij je gevoel durven volgen. Laat je niet leiden door iemand met meer ervaring of meer kennis. Ieder kind, ieder gezin is anders. Jij weet wat je echt nodig hebt!

2. Maak gebruik van je onzekerheid

Iedere fase van het moederschap zit vol met nieuwe ervaringen en nieuwe uitdagingen. Iedere stap buiten je comfortzone neemt onzekerheden met zich mee. Je weet immers niet wat je kunt verwachten, hoe je gaat reageren en of jij het wel in huis hebt om ook deze fase weer door te komen.
Ik kan je een ding vertellen: jij kunt dit aan!
Onzekerheid hoort bij het moederschap. Laat deze onzekerheid je gevoel niet blokkeren, maar gebruik je onzekerheid juist om in actie te komen. Pak zelf de regie over het moederschap!

3. Zorg voor jezelf

Volg je gevoel en maak gebruik van je onzekerheid. Dat klinkt leuk, maar makkelijk is het zeker niet! Het kost energie en mentale kracht. De drukte van het moederschap, zeker in combinatie met je werk, maakt dat jij niet altijd voldoende energie hebt om bij je gevoel te komen. Voldoende energie krijg je door goed voor jezelf te zorgen. Door jezelf op nummer 1 te plaatsen.
Zelfzorg is meer dan af en toe een douche nemen of naar de kapper gaan. Goed voor jezelf zorgen is zorgen voor een optimale gezondheid, mentaal en fysiek. Eet gezond, beweeg en slaap voldoende en ontspan op tijd. Deze gouden combinatie geeft je de energie om vol in het moederschap te staan en jouw Mama Mindset in de praktijk te brengen.

4. Leef in het moment

Je kinderen doe je het meest een plezier, door er echt voor ze te zijn. Door echt aandacht voor ze te hebben. Maar al te vaak zijn we wel fysiek aanwezig, alleen zijn onze gedachten ergens anders. Of het nu je werk is, de boodschappen of iets anders dat je bezighoudt, je kinderen voelen het feilloos aan. Je bent immers niet echt met ze verbonden.
Soms gebruiken ze deze momenten om ‘stoute’ dingen te gaan doen. Soms trekken ze zich stil terug in een hoekje. Ieder kind reageert anders. Ben je vooral bewust dat dit gebeurd. Door meer in het moment te zijn, heb je bewust aandacht voor de behoeftes van je kinderen.

5. Wat als niet gaat zoals jij wilt, zoals jij verwacht?

Je kunt nog zoveel plannen, maar in het moederschap zal het altijd anders lopen. Je wilt graag de regie houden. Dit betekent niet dat je ook de controle moet houden. Loslaten van de controle is juist een hele belangrijke vaardigheid voor een moeder. Voor velen één van de moeilijkste vaardigheden.
De controle houden we graag. Hierin voelen we ons veilig. Het gevaar is echter dat we hiermee niet aan de behoeftes van onze kinderen voldoen en waarschijnlijk ook niet aan die van ons zelf. Als jij de controle los durft te laten, geeft dit juist de ruimte om je gevoel te gaan volgen.

Tot slot

Het moederschap is heerlijk, maar kent ook vele uitdagingen. Deze worden beïnvloed door jezelf en je omgeving. Je gaat hier het beste mee om door een Mama Mindset te hebben. In de 5 stappen liet ik je zien hoe je dit voor elkaar krijgt.

Ideaal gezien werk je al aan je Mama Mindset tijdens je zwangerschap. Het 3e trimester is hier ideaal voor. Bevallen is namelijk ook een kwestie van loslaten. Ben jij al helemaal klaar om aan je Mama Mindset te werken? Neem dan snel een kijkje op de Academie en meld je aan voor het Best9Moms Samen.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Hanny Best9Moms

Dit ben ik

Ik ben Hanny, moeder van 2 jongens en online mamacoach bij Best9Moms. Mijn achtergrond is docent LO (lichamelijk onderwijs) en een Master of Sports & Health. Als coach (aanstaande) leer ik moeders naar balans in het moederschap. Hierbij leren ze te leven in het nu, te werken aan hun gezondheid en hun moedergevoel te volgen om zelf bewuste keuzes te maken. Want als een moeder lekker in haar vel zit, gaat het goed met haar gezin.

Website: www.best9moms.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.