Het ritme voor slaap en wakker van je baby, wat is het beste ritme?

In mijn praktijk wordt mij vaak gevraagd wat het juiste slaap- en voedingsritme is voor een baby. Een vast ritme geeft ons als ouders rust en duidelijkheid. Maar is dit voor je baby ook zo? En hoe weet je dan welk ritme bij jouw baby past? Ik vertel je alles over ritme in dit blog.

Het ritme van een pasgeboren baby

Pasgeboren baby’s slapen nog het grootste gedeelte van de dag. Tussen deze slaapjes door wordt er gevoed. Je baby is dan even kort wakker en gaat vervolgens weer lekker slapen. Ouders proberen hun baby meestal te voeden als hij of zij net wakker is. Dit is fijn omdat je baby het beste drinkt als hij goed uitgerust is.

baby ligt in de armen en gaapt. Slaap ritme.

Ritme van een baby van drie maanden oud

Langzaam kan je baby steeds iets langer wakker zijn tussen die slaapjes door. Ouders beginnen vaak een beetje te zoeken naar een ritme in slaapjes en voedingen. Door te werken met vaste slaap- en voedingstijden, wordt je dag meer voorspelbaar en kun je dus makkelijker plannen. Dit is fijn voor ons als ouders. Toch is dit niet altijd ideaal voor je baby…

slaap en wakker ritme schema voor verschillende leeftijden

Hoe werkt het slaapritme van je baby?

Een baby kan niet op elk moment van de dag makkelijk in slaap vallen. Het slaapritme wordt geregeld door hormonen. Op het moment dat er veel slaaphormoon (melatonine) aanwezig is, kan je baby makkelijk in slaap vallen. Wanneer dat moment is, hangt af van de leeftijd van je baby. Voor elke leeftijd is er een gemiddelde wakkertijd (de tijd dat je baby wakker kan zijn tussen de slaapjes). Aan het einde van die wakkertijd kan je baby dus makkelijk in slaap vallen. Breng je jouw baby eerder of later naar bed, dan is er te weinig slaapdrang en kan in slaap vallen moeilijk gaan. Als inslapen wel lukt, volgt vaak een kort slaapje. Doet jouw baby ’s morgens een kort slaapje, dan zal het eerder toe zijn aan het tweede slaapje dan wanneer er ’s morgens lang geslapen is. Werk je met vaste slaaptijden, dan kan het dus zijn dat je baby veel te lang wakker is tussen twee slaapjes.

Hoe stem je de slaapjes overdag af?

Doet jouw baby ’s morgens een kort slaapje? Dan zal het eerder toe zijn aan het tweede slaapje dan wanneer er ’s morgens lang geslapen is. Werk je met vaste slaaptijden, dan kan het dus zijn dat je baby veel te lang wakker is tussen twee slaapjes. Een slaapritme betekent dus eigenlijk dat je kijkt hoe lang je baby wakker is tussen de slaapjes door Stem hier de slaapjes overdag op af. De lengte van de slaapjes bepaalt je baby zelf. De ene dag is een langer slaapje nodig dan de andere dag en dit mag dus elke dag wisselen!

Wanneer kan je het beste voeden?

Ik adviseer altijd om het slaapritme van je baby voorrang te geven op het voedingsritme. Je baby drinkt namelijk beter als hij goed uitgerust is. Als er goed gedronken wordt, zal je baby daarna ook weer beter en langer kunnen slapen. Je hoeft je baby niet altijd direct te voeden als hij wakker wordt. Zeker na een kort slaapje kan het best zijn dat je baby nog helemaal geen honger heeft. Dan kun je best even wachten. Het is niet erg als een voeding dan een keer voor het slapen uitkomt.
Je baby wakker maken voor een voeding is dus niet nodig (tenzij er sprake is van ondergewicht of een andere medische reden).

Schema met wakkertijden voor verschillende leeftijden

In het schema vind je een overzicht van de wakkertijden die passen bij de verschillende leeftijden.
Als jij voor jouw baby wel een schema aanhoudt met vaste tijden en dit werkt voor jullie, doe dit dan vooral! Merk je dat jouw baby vaak moeilijk in slaap komt of ’s nachts veel wakker wordt? Dan kan het fijn zijn om eens naar die wakkertijden te kijken.

Een vast slaap- en voedingsritme is voor ouders heel fijn. Voor sommige baby’s werkt dit prima. Veel baby’s zullen het beste slapen als ze eraan toe zijn. De lengte van de slaapjes bepaalt je baby zelf. Het voedingsmoment pas je op de slaapjes aan. Het schema geeft houvast voor verschillende leeftijden. Lukt het ondanks deze tips niet? Zoek dan hulp gerust hulp!

Op de Academie staat een mooie introductie cursus over slapen. Voel je welkom.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Patricia

Dit ben ik

Ik ben Patricia Luppers, moeder van 2 kinderen (met de 3de op komst) en oprichter van Dreamzz Slaapcoaching. Ik help ouders van slechtslapende kindjes (0-4 jaar) om hun kindje weer lekker te laten slapen. Dit doe ik met een slaapplan op maat, passend bij jullie situatie, in kleine haalbare stappen.

Website: www.dreamzzslaapcoaching.nl

Dreamzz
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.