Hoe fotografeer je bewegende kinderen?

Je kan uren kijken naar spelende kinderen. Ze met je camera of telefoon vastleggen is een veel grotere uitdaging. Je foto is al snel niet scherp of er staat een bewogen arm of been op. Ik ga je wat tips geven, zodat je hierna wél mooie foto’s krijgt van je spelende kinderen!

1. Geef ze opdrachtjes

Oudere kinderen zijn misschien iets meer te sturen maar het leuke aan jonge kinderen is dat ze niet te sturen zijn en er dus altijd spontaan opstaan. Het helpt om ze kleine opdrachtjes te geven zoals; kiekeboe spelen, kietelen, gekke vragen te stellen of ze naar de vogels te laten kijken.

2. Houd je camera met 2 handen stil.

Als je met je telefoon foto’s maak kan je vaak niet je sluitertijd instellen. Je kind is vaak beweeglijk en daarom is het belangrijk dat je zelf je camera goed stil houdt. Stel dat je een systeemcamera of spiegelreflex camera hebt, kijk dan goed naar de sluitertijd. Hoe korter de sluitertijd, hoe sneller de foto wordt gemaakt en hoe meer er scherp is. Dus hou dan een sluitertijd van 1/1000 aan bijvoorbeeld.

3. Zittend

Kinderen willen vaak graag bewegen, rennen en ravotten. Het is daardoor soms lastig om ze scherp vast te leggen. Laat ze even gaan, laat ze even rennen, want dan zijn ze die energie kwijt. Daar kan je natuurlijk ook foto’s van maken, maar dat is best lastig. Maak in dit geval meerdere foto’s achter elkaar, oftewel een serie. Dit kan gemakkelijk met de stand ‘continue opname’.
Zitten de kinderen eindelijk even rustig met een koekje om bij te komen, dan kan jij lekker oefenen met het maken van een mooie scherpe foto.

4. Zorg voor goed licht

Licht is zo belangrijk voor een foto. Als het licht slecht is heb je vaak met je telefoon een bewogen of onscherpe foto. Maak de foto’s daarom overdag buiten of binnen bij een groot raam. Ga met je rug naar het raam toe staan zodat je met het licht mee kunt fotograferen.

5. Heb geduld..

Je wilt natuurlijk spontane foto’s waarop je de echte lach van je kinderen ziet. Hier is soms tijd en geduld bij nodig! Dus ga lekker naar het bos, zoek een mooie plek met het licht, heb plezier samen en maak veel foto’s. Hoe meer foto’s je maakt, hoe meer kans je hebt dat er scherpe foto’s bij zitten! Achteraf kan je het uitzoeken en selecteren welke onscherp zijn en weg kunnen.

Dit zijn enkele nuttige tips voor je op een rij. nu is het aan jou om veel te oefenen. Neem je camera of telefoon mee als je met je kinderen naar buiten gaat. Let op je instellingen, het licht, houd je camera goed stil en heb geduld. Als je kinderen fijn aan het spelen zijn, maak jij hele ritsen foto’s. Heel veel plezier!

Fotograaf Marloes van Fotografiebijmarloes voor de beste tips, foto's en een cursus

Dit ben ik

Hi! Ik ben Marloes, een enthousiaste lifestyle fotografe uit Dordrecht. Getrouwd met Pim en moeder van Noud (3) en Saar (1). Samen met onze bruine labrador genaamd ‘Brownie’ wonen wij in Dordrecht. Graag geef ik je tips en tricks hoe je jouw gezin op een spontane en ongedwongen manier vastlegt.

Website: www.fotografiebijmarloes.nl

Fotografie bij Marloes
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.