Hoe ga je om met de veranderingen in je zwangerschap?

Wanneer je voor het eerst moeder wordt, verandert er veel. Dit kan best overweldigend zijn. Het kan verschillende gevoelens oproepen. Zoals vreugde, shock, verbazing of angst. Vanaf het moment dat je zwangerschapstest positief is, ben je moeder. Er treden veel veranderingen op. Door je groeiende buik en hormoonveranderingen ga je het dagelijks leven aanpassen. Overigens zijn de veranderingen niet voor iedereen makkelijk. Je moet zowel mentaal, emotioneel als fysiek ruimte maken voor de start van een nieuw leven.

Veranderingen in je lijf

Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Al in de eerste weken kun je veranderingen zien. Er wordt weleens gezegd dat zwangere vrouwen stralen, doordat er meer kleur op je wangen komt. Dit ontstaat door een betere bloeddoorstroming. Nog een verandering kan je voedingspatroon zijn door je misselijkheidsklachten. Later in de zwangerschap is de verandering vooral je groeiende buik die opvalt. Mensen om je heen gaan deze veranderingen zien en kunnen je hier vaak mee complimenteren. Het is mooi om bij deze veranderingen stil te staan. Bijvoorbeeld door dit vast te leggen met wekelijkse foto’s of een prachtige zwangerschap fotoshoot.

zwangere vrouw zit op een skippybal en staat even stil bij haar zwangerschap

Veranderingen voor je baby

Lichamelijke veranderingen kunnen soms klachten geven als bekkeninstabiliteit. Je banden verweken om de geboorte van je kindje makkelijker te maken. Het zorgt namelijk voor meer ruimte in je bekken. Helaas zorgt het ook voor een instabieler bekken. De één zal hier meer last van hebben dan de ander.
Ook klachten als kortademigheid en brandend maagzuur komen vaak voor. De baby neemt letterlijk ruimte in je buik in, waardoor andere organen minder plaats hebben. Al deze veranderingen zijn nodig om een nieuw leven te laten groeien.

twee emotionele vrouwen die steun bij elkaar vinden

Emotionele veranderingen

Door een verandering van je hormoonhuishouding kan je tijdens je zwangerschap gevoeliger worden. Je kan dit bijvoorbeeld merken tijdens het televisie kijken. Zit je opeens te huilen! Ook kun je extreem vrolijk zijn of juist sneller geïrriteerd raken. Je zou kunnen zeggen dat het filter er een beetje af gaat. Je reacties worden directer en meer uitvergroot. Vanuit de yoga filosofie wordt gezegd dat dit verband houdt met de groeiende buik. Doordat je buik groeit opent je hartgebied. Dit maakt je gevoeliger.

Verandering naar een nieuwe fase

Je zwangerschap is een overgangsperiode naar het ouderschap. Je sluit een periode af en gaat een nieuwe fase in. Ineens ben jij niet meer de belangrijkste persoon in je leven. Het is een periode van afsluiten en een nieuwe periode verwelkomen.

Verandering van je mentale balans

Wat doet zwangerschap met je geest? Door de wisselende hormonen raak je emotioneel uit balans. De zwangerschap is een periode waarin je meer en meer je eigen normen en waarden ontdekt. Je beseft wat werkelijk belangrijk voor je is. Een zwangerschap maakt je kwetsbaar, je draagt immers je baby. Dit maakt moeders vaak krachtiger in hun keuzes.
Nog een verandering is je nesteldrang. Ineens moet je hele to do lijst worden afgewerkt. Het huis moet helemaal klaar zijn voor je baby. Logisch, want na de geboorte komt er een tijd van verzorgen en binden met je baby. Hierdoor is er minder tijd is voor andere klussen. Door de nesteldrang maak je ook letterlijk ruimte in je hoofd en ga je rust vinden om je kindje te ontvangen.

Verschil in verandering tussen de aanstaande mama en papa

Voor een partner is de zwangerschap een hele andere beleving. Zij hebben geen hormonen en hun lichaam verandert niet. Partners voelen zich vaak pas ouder na de geboorte van hun kind. Dat kan best lastig zijn, aangezien je als zwangere vrouw deze verandering al hebt doorgemaakt. Ook in de eerste kraamweken is het vaak de moeder die de meeste zorgtaken op zich neemt. Door het geven van borstvoeding, maar ook door het verlof dat voor moeders langer en beter geregeld is.

Als partner kun je ook ruimte creëren voor je baby; door een keer mee te gaan naar een voorlichtingsmoment. Maar ook samen momenten te creëren waarop jullie bezig zijn met de baby; voelen naar de bewegingen, zachtjes praten en samen alles klaarmaken voor jullie wonder.

Stilstaan bij je verandering

Het moederschap begint al in je zwangerschap. Geef je lichaam en geest de ruimte om hierbij stil te staan. Het is belangrijk om ruimte te maken. Dan is het moederschap na de geboorte minder overweldigend. Wees als partner betrokken. Probeer, waar kan, mee te gaan in de veranderingen. Dan staan jullie samen sterk.
Hoe je dit doet is voor iedereen anders. Zoek iets wat bij je past. Ga elke dag een stuk lopen en wees je bewust dat je baby bij je is. Of meld je aan voor zwangerschapsyoga of een andere zwangerschapssport. Creëer daarnaast een moment op de dag en in de week dat je even bezig bent met alle veranderingen die in korte tijd plaatsvinden.

Stilstaan en ruimte maken is belangrijk voor jullie beiden. Je baby in je buik krijgt deze momenten mee. Je baby voelt de rust. Hij of zij voelt dat ze er mogen zijn. Gebruik het proces van je zwangerschap om je normen en waarden te ontdekken. Om je hart te vergroten en ruimte te maken voor jezelf en je baby.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

ik zittend kopie

Dit ben ik

Ik ben Antje Machen; verloskundige, zwangerschapscoach en docent babymassage. Ik heb 2 zoons van 3 en 5 jaar. Mijn ruime ervaring als verloskundige en het zelf moeder worden, hebben ervoor gezorgd dat ik Antje Machen Zwangerschapsadvies ben gestart. Ik bied cursussen aan ter voorbereiding op de bevalling, yogalessen en cursussen babymassage.

Website: www.antjemachen.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.