Hoe gebruik je het licht voor perfecte foto’s?

Zijn de foto’s die je van je kindje maakt vaak bewogen? Is de ene foto juist heel mooi en de andere veel te licht? Heb je geen idee hoe dit kan? Waarschijnlijk heeft dat te maken met hoe je het licht gebruikt in een foto! Om een mooie foto van je kinderen te maken is het dus belangrijk dat je goed naar het licht kijkt. Soms hoef je maar een kleine aanpassing te doen en geeft dit al zo’n groot effect op je foto!

Welke verschillende soorten licht zijn er?

Er zijn drie verschillende soorten licht. Frontaal licht, zijlicht en tegenlicht. Ik leg het je uit aan de hand van foto’s die ik zelf met mijn telefoon gemaakt heb. Kijk maar eens of je het ziet wat ik bedoel.

foto met je telefoon, hoe maak je de mooiste foto met het licht
een kind staat op de foto met frontaallicht

Wat is frontaal licht?

Bij frontaal licht komt het licht van voren en zorgt ervoor dat je kindje helemaal wordt verlicht. Er zijn geen schaduwen te vinden in zijn/haar gezichtje en het licht is egaal verdeeld.

kind staat op de foto met zijlicht

Wat is zijlicht?

Bij zijlicht komt het licht vanaf de zijkant, dit wordt ook wel strijklicht genoemd. Hierdoor wordt het contrast groter, vallen er schaduwen op het gezicht en krijg je meer diepte en spanning in een foto.

Wat is tegenlicht?

Bij tegenlicht komt het licht van achter het onderwerp. Vaak is de achtergrond dan erg licht, omdat de lichtbron in je lens schijnt. Je kindje kan erg donker worden, omdat deze volledig in de schaduw staat. Dit is minder geschikt binnen, maar juist buiten met zonsondergang heel mooi!

Wat gebeurt er met tegenlicht?

Door te weten welk effect licht op je foto heeft, kan je een betere foto maken. Als ik binnen foto’s maak van mijn kinderen met tegenlicht, weet ik dat mijn telefooncamera er alles aan doet om mijn kind goed te belichten. De kwaliteit gaat achteruit en vaak krijg ik een bewegende foto. Als ik nu zelf met mijn rug naar het licht draai maak ik gebruik van zij- of frontaal licht. Dan valt het licht mooi op mijn kindje, waardoor de foto mooi belicht is.

Met deze oefening heb je het zo onder de knie!

Pak je telefooncamera er eens bij tijdens dat je kindje lekker aan het spelen is of ligt in de box. Kijk voordat je de foto maakt waar het licht vandaan komt. Loop eens om je kindje heen en kijk welk licht je het mooiste vind. Speel er eens mee! Je zult zien dat dit al een wereld van verschil uitmaakt voor de foto!

Tot slot

Nu je weet wat frontaal, zij en tegenlicht is kan je er steeds meer op gaan letten. Door te oefenen ga je jezelf trainen om rekening te houden met de lichtval. Met een kleine aanpassing worden jouw foto’s veel mooier. En zeg nou zelf, jij wilt toch ook de beste foto’s van je kleintje?!

Buurtmamas.nl publiceert regelmatig een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Fotograaf Marloes van Fotografiebijmarloes voor de beste tips, foto's en een cursus

Dit ben ik

Hi! Ik ben Marloes, een enthousiaste lifestyle fotografe uit Dordrecht. Getrouwd met Pim en moeder van Noud (3) en Saar (1). Samen met onze bruine labrador genaamd ‘Brownie’ wonen wij in Dordrecht. Graag geef ik je tips en tricks hoe je jouw gezin op een spontane en ongedwongen manier vastlegt.

Website: www.fotografiebijmarloes.nl

Fotografie bij Marloes
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.