Hoe kan sport helpen als je zwanger wilt worden? Do’s en don’ts

Wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je gaat sporten? Heb je daar wel eens over nagedacht? Zelf lees ik vaak over gelukshormonen die vrijkomen tijdens het sporten. Gelukshormonen, ik word al blij van alleen al het woord. We voelen ons goed door deze gelukshormonen en het motiveert ons om vaker te gaan sporten. Dit klinkt super en ik moet je zeggen, ik ervaar het zelf ook altijd. Als ik eenmaal de stap heb genomen om iets te gaan doen, is een tweede keer altijd makkelijker dan de eerste keer.

Sport en gelukshormonen

In oktober 2019 zijn wij verhuisd naar Zwitserland en de natuur stimuleerde mij gelijk om in actie te komen. Wandelen, trailrunning, langlaufen, skiën en nog meer! Volgens mij zat ik vol gelukshormonen, want ik ging over the top! Ik zag namelijk in ons dorp een aankondiging hangen van de eerste Madrisa Trail wedstrijd. Net 2 weken voordat ik dit zag, had ik het trailrunnen ontdekt. Wauw, wat een fantastische sport. Heerlijk hardlopen door de berg, over single trails, met allerlei obstakels, omhoog en omlaag! Laaiend enthousiast was ik natuurlijk, dit moest en zou ik gaan doen. Het was dan wel 24 km of 54 km, met nog eens 1000 hoogtemeters, maar dat zou ik wel kunnen. Een uitdaging ga ik niet snel uit de weg. Toch was er iets wat mij ervan weerhield om me in te schrijven. Daar ben ik nog steeds heel blij om.

Doe de sport die je leuk vindt

In die periode heb ik een belangrijke les geleerd over sporten, namelijk doe wat je leuk vindt. Ik was aan het trainen voor deze wedstrijd, steeds langere afstanden lopen en meer hoogtemeters en ik merkte aan mezelf dat ik niet meer zoveel zin had om te lopen. Ergens down the line waren mijn gelukshormonen niet meer genoeg om mij te motiveren om te trainen. Ik realiseerde me dat dat kwam doordat ik te veel tijd kwijt was aan het trainen. Op dat moment besloot ik definitief niet mee te doen aan de wedstrijd en te doen wat ik leuk vind! Een klein uurtje door de bergen hardlopen op uitdagende paadjes en daarna weer lekker naar huis. I love it!

Waar ligt je grens?

Wat mij betreft is de eerste vraag die je jezelf moet stellen als je in beweging wilt komen, ‘Wat vind ik leuk?’. Heb je antwoord op die vraag, dan ga je verder. Hoe vaak, hoe lang en hoe intensief je sport, is het antwoord op de vraag of sporten gezond is. Voor elke vrouw (en man) is er namelijk een grens, waarbij je niet alleen gelukshormonen aanmaakt, maar ook stresshormonen. Je vraagt dan meer van je lichaam dan het op dat moment aankan. Ga je over de grens, je voelt het misschien al wel aankomen, dan ga je stresshormonen aanmaken. Dat wil je liever niet als je zwanger wilt worden. Dit kan namelijk je hormonale balans verstoren en daarmee jouw cyclus en de hormonen die van belang zijn. Deze grens ligt voor iedereen ergens anders en ik heb het idee dat je zelf vast wel weet waar jouw grens ligt.

Wil je zwanger worden en sporten?

Als je zwanger wilt worden, dan is het advies om niet intensief te sporten. Ga lekker wandelen, de natuur in en ga op zoek naar wat jij leuk vindt. Er is een uitzondering voor vrouwen met overgewicht, dan is het wel aan te raden om intensief en vaak te sporten om gewicht te verminderen.

Ik vergeet het bijna, wil je nog weten hoe ik me voelde toen de dag kwam dat de Madrisa Trail wedstrijd op het programma stond? Ik was heel blij dat ik niet meedeed, het regende namelijk heel hard die dag… De Trail is zwaar, maar dit was voor mij een brug te ver!

Buurtmamas.nl publiceert op maandag, woensdag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Nieuwe advertentie 4

Dit ben ik

Ik ben Inge van der Velpen en heb de stap genomen om uit het ziekenhuis weg te gaan. Vanuit Zwitserland heb ik een online praktijk, waarbij ik vrouwen help met een gezonde leefstijl en vol vertrouwen hun droom te verwezenlijken, namelijk een positieve zwangerschapstest! In het ziekenhuis liep ik tegen de protocollen aan en miste ik aandacht voor de vrouw achter de patiënte. In mijn online praktijk heb ik de tijd en aandacht die nodig is om ervoor te zorgen dat ik jou kan helpen waar jij mij nodig hebt.

Website: ingevandervelpen.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.