Hoe komt de baby in mama’s buik?

Je zit lekker gezellig samen met je kleuter op de bank met je dikke buik en dan komt ineens die ene vraag: ‘Maar mama… hoe komt de baby in je buik?’ Hoe geef je daar nou een goed antwoord op?

Hoeveel moet je nou vertellen?

Allereerst: te veel vertellen kan je niet. Ik hoor weleens dat ouders daar bang voor zijn. Dus wees gerust, je kan nooit te veel vertellen! Kinderen zijn enorme beelddenkers en maken van wat je vertelt plaatjes in hun hoofd. Zo heb ik heb mijn beide kinderen altijd verteld over een eitje bij de vrouw en zaadjes van de man. Die komen dan bij elkaar en daar groeit een baby uit. Ze vroegen mij op jonge leeftijd nog niet hoe de zaadjes dan bij de eitjes kwamen. Ze namen dit ter kennisgeving aan. Het is ook echt niet nodig meer te vertellen, dat komt later wel.

Beelddenkers

In hoeverre kinderen beelddenkers zijn kwam naar voren toen mijn jongste zoon, inmiddels 7 jaar oud, op de radio hoorde over de ophef rondom Jan Karbaat, die honderden vrouwen insemineerde met zijn eigen zaad. “Dat zijn toch van die pitjes uit je piemel?”, vroeg hij. Bij doorvragen bleek dat hij de zaadjes van de man als appelpitjes had ingebeeld en de eitjes van de vrouw als kleine kippeneitjes. Ik vertelde hem dat het veel kleiner was en pakte er een voorlichtingsboekje bij. Hij was ineens enorm geïnteresseerd en nam het mee naar zijn kamer waar hij het in twee weken tijd verschillende keren heeft gelezen.

Beeld aanpassen

Natuurlijk kwam ook de vraag ‘hoe komt de baby er dan uit?’ Ik ben daar altijd duidelijk over geweest. Uit het gaatje van je vulva. Mijn jongens weten wat een vulva is en dat het bij mij als vrouw anders is dan bij henzelf en hun vader. Ook dat werd gewoon aangenomen, ‘oh oke!’
Veel later, in de auto (een fijne plek voor dit soort gesprekjes, want aankijken hoeft niet), zei mijn oudste zoon ineens: “Mam, als een baby wordt geboren dan komt ie toch uit je vagina?” “Ja, dat klopt”, zei ik.
“Wooooooow”, was zijn antwoord. Zijn beeld was weer wat bijgesteld en hij kon zich een voorbeeld maken in zijn hoofd. Hij kwam tot de realistische gedachte dat dat niet zo heel makkelijk ging en een bevalling daarom ook niet zomaar gepiept is. Hij was toen een jaar of 9/10.

Beeldmateriaal

Kinderen vormen zich een eigen beeld met wat jij ze vertelt. Als ze ouder worden en meer gaan vragen hebben ze vaak ook behoefte aan beelden dat de woorden ondersteunt. Daar zijn vele geschikte boekjes voor gemaakt (en websites). Pak die er eens bij, lees ze samen en geef je kind de gelegenheid de boekjes vaker te lezen als het dat graag wil.

Geschikte boekjes (ook te leen in de bieb):

  • Wat zit er in je buik, mama?
  • Hoe worden baby’s gemaakt?
  • Waar komen baby’s vandaan?

Zoek je een website? Kijk dan eens op weekvandelentekriebels.

Wees dus niet bang dat je teveel vertelt. Als je de vragen van je kind volgt, naar hem luistert en zelf vragen stelt kan je jouw informatie goed aanpassen. Stelt je kind veel vragen, dan vertel je veel. Vind je het lastig om de juiste woorden te vinden dan kan je samen op zoek gaan naar de antwoorden op zijn vragen. Op internet is veel te vinden en is samen zoeken soms lastig. Boekjes zijn dan vaak makkelijker. Vraag gerust hulp in de Bibliotheek!

Judith van Duivenboden - Kreijne seksuologe VLAM magazine

Dit ben ik

Hoi, ik ben Judith, getrouwd en moeder van twee kinderen van 11 en 13 jaar. In mijn werk als pedagoog-seksuoloog heb ik dagelijks te maken met allerlei zaken rondom relaties, intimiteit en seksualiteit (RIS). Momenteel ben ik druk bezig met het uitbrengen van VLAM: een magazine over deze thema’s. Verder ben ik werkzaam binnen Fabriek69 en Philadelphia Zorg en bestuurslid bij Stichting Kind en Seksualiteit. Graag deel ik met jullie verhalen uit mijn dagelijks leven.

Website: www.vlammagazine.nl

Share This Post
1 reactie
  1. Boeken en illustraties kunnen een geweldige manier zijn om het concept visueel te maken en het begrip van het kind te vergroten. Kies boeken die geschikt zijn voor de leeftijd van het kind en die het proces op een begrijpelijke en niet-bedreigende manier uitleggen.

Er kan niet gereageerd worden op deze post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.