Hoe maak je het eten weer gezellig? Aaaaan tafel!

Waar je voorheen misschien wel heerlijk met kaarsjes en een wijntje kon genieten van je maaltijd en in alle rust kon natafelen (weet je nog na-tafelen…) is het met kind(eren) wellicht een pietsie anders geworden…
‘Dat lust ik niet!’ Blegh’ of  ‘Het lijkt op spuug!’ of ‘Dát ga ik NIET eten!’
Eten op de grond, in haren, op de muur, op het plafond (yes het gebeurt), van tafel lopen, speelgoed in het eten, eten in het speelgoed… Zal ik doorgaan of herken je het beeld al een beetje? Het eten met kinderen vraagt even wat anders van je. Aan het eind van je dag is dat soms best wel intens. Wáárom is dat eten nou toch zo’n gedoe? En hoe kun je dit meer easy peasy aanpakken?

Waarom kan eten met je kind zo lastig zijn?

Bijna de helft van alle kinderen onder de vijf jaar, heeft problemen met eten (you are dus not alone!). Sommige kinderen eten hele kleine beetjes, of geen groenten, of eten maar één ding zoals yoghurt of brood. Dit is voor de meeste ouders heel frustrerend, want jouw taak was toch om je kind in leven en soort van gezond te houden…

Welke ontwikkeling maakt je kind door?

Een van de belangrijkste ontwikkelingen bij kinderen is de ontwikkeling van de ‘eigen ik’. Dit is een enorme stap naar onafhankelijkheid. Tussen de achttien maanden en twee jaar is de bekende ‘Nee!’ een teken dat je kind de functie van taal begrijpt. Je kind leert te onderhandelen en merkt dat ‘nee’ roepen de perfecte manier is om je gezag te testen. Het is dus ook de fase waarin jouw nee-roeper ontdekt dat hij/zij een eigen persoon is met een eigen wil. Eten is één van de eerste dingen waar jouw eigenwijsje de regie over heeft. Als ouder kun je bepalen wat je je kind voorschotelt, maar niet wat er uiteindelijk naar binnen gaat. Daarin is je kind zelf de baas en het is ook belangrijk om dit niet te forceren. Hoe moeilijk dat soms ook kan zijn.

kind zit chagrijnig aan tafel met de lepel omhoog en geen zin om te eten

Waarom zegt je kind nee tegen groenten ten niet tegen hagelslag?

‘Ja eh, geweldig hoor, deze enorme stap in de ontwikkeling’, maar waarom zegt mijn kind dan precies ‘Nee’ tegen de groentes en niet tegen de hagelslag? Tsja, helaas… mede doordat de eerste melk- en borstvoeding zoetig is, hebben kinderen een koppeling tussen zoet eten en troost. Ook is de melkvoeding in het eerste jaar gericht op groei, waardoor het meer vettig is en meer calorieën bevat. Hierdoor hebben veel kinderen (en volwassenen) de neiging om te kiezen voor vet, zoet en koolhydraatrijk voedsel. Omdat we nog in ons systeem hebben zitten dat we hiervan groeien en energie krijgen. Helemaal niet gek dus dat jij ’s avonds dolgraag een reep chocola verorbert. Vanaf nu roep je gewoon dat jij er niets aan kunt doen; allemaal de schuld van moeder natuur.

kind in kinderstoel mag met handen eten, terwijl papa een hapje voert

Spruitjes met spruiten-angst, hoe komt dat?

Ook speelt mee dat kinderen wat angstig kunnen zijn voor nieuwe dingen. Vanuit de oertijd was dit heel handig, zodat we geen giftige dingen in onze mond deden. Maar dit is nu ook nog vaak actief terug te zien in spruiten- of spinazie-angst. Daarbij eten we vaak onze groenten bij het avondeten, terwijl dit bij de meeste spruiten niet hun meest gezellige ‘ik-sta-open-voor-nieuwe-inputtijdstip’ is.

Maar hoe dan wel?

Je weet nu precies hoe het komt dat je kroost zich aan tafel zo gedraagt. Maar hoe zorg je er nu voor dat het beter gaat? Soepballen van het plafond krabben daar ben je immers wel een beetje klaar mee toch? Dus hier zijn ze, de tips you’ve all been waiting for!

Gezellig aan tafel tips

  • ZELLUF doen! Is misschien wel het belangrijkste. Je kind wil graag de regie, weet je nog? Dus laat je kind helpen met groente kiezen in de winkel en met het wassen van de groente. Dit stimuleert meteen om tussendoor al een beetje te proeven.
  • ‘Niet spelen met je eten!’ Of toch wel? Spelen helpt een kind om te ervaren of het eten ‘veilig’ is. Een beetje spelen is dus prima, Laat je kind eens met de handjes eten (tot tweeëneenhalf jaar het liefst altijd), laat je kind jou eens voeren of doe de broccoliproost met alle gezinsleden voordat je een hap neemt.
  • Zijn er dingen die je kind wel lust? Combineer of maak het eten op een andere manier klaar. Misschien is gekookte wortel vies maar lust je kind wel geraspte wortel met rozijnen of door de stamppot.
  • Schep kleine porties op, dit maakt het overzichtelijk.
  • Humor werkt goed, praat bijvoorbeeld eens uit naam van het boontje: ‘Oe ik heb het koud, ik zou wel in jouw warme buik willen zitten.’
  • Dan niet! Een gezond kind laat zichzelf niet uithongeren, dus een keer met trek naar bed is echt geen ramp. Dwingen maakt het vaak alleen maar erger dus houd de regie bij je kind. Jij bepaalt wat en wanneer je kind eet, en je kind bepaalt hoeveel, en dus hoe weinig.

Vijftig procent van de kinderen kunnen tijdens het avondeten draken zijn. Dit kan komen door de ontwikkeling van de eigen persoon. Ook de primaire reactie om te kiezen voor zoet, vet en koolhydraat rijk voedsel speelt mee. Daarnaast is de avondmaaltijd niet de beste tijd om nieuwe dingen zoals groenten te ontdekken. Maar met regie, het mogen ontdekken van voedsel, goed combineren en nog enkele andere tips kan het avondeten wel weer gezellig worden.
Eet smakelijk!

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Joline kindercentrum Bzzzonder kinderopvang

Dit ben ik

Ik ben Joline Bos, moeder van Guus en Moos. Ik werk als pedagogisch coach bij Bzzzonder. Ik houd me bezig met het pedagogisch beleid, train medewerkers, draai mee op de groep en ben de beroerdste niet als het gaat om het delen van tips en inspiratie; zoals dit blog waarmee je op Vaderdag diepe indruk zal maken!

Website: www.bzzzonder.nl

Bzzzonder
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.