Hoe zorg je voor minder prikkels op school voor jouw hoogsensitieve kind?

Na hopelijk een heerlijke zomervakantie te hebben genoten, zijn vele kindjes weer gestart op school. Sommigen schuiven een jaartje door en anderen starten op een nieuwe school. Hoe dan ook, zo’n eerste periode is altijd weer spannend voor je kind. ‘Ga ik een leuke juf of meester krijgen?’, ‘in welke groep kom ik?’, ‘naast wie zit ik?’, ‘vind ik nieuwe vriendjes?’. Allemaal factoren die in de eerste weken toch spannend zijn, helemaal voor hoogsensitieve kinderen. We zijn inmiddels alweer wat weken op weg. Weet jij hoe het je kind op school vergaat? Hieronder geef ik tips hoe je jouw kind kunt helpen zich beter te voelen op school. 

Hoe ga je met je kind in gesprek over school?

Veel hoogsensitieve kinderen hebben écht even wen-tijd nodig in de eerste schoolweken. Alle nieuwe indrukken moeten verwerkt worden. Uiteraard gaan we van bijna niets ‘moeten’ in de vakantie, naar veel ‘moeten’ in de groep. Nederlands, rekenen, aardrijkskunde… noem maar op. Dat kan jouw kind een hele hoop energie kosten. Vraag dan niet ‘hoe was het op school’, want dan krijg je meestal een kort antwoord zoals ‘ja goed’. Probeer je vraag te verkleinen. Zo kun je vragen ‘met wie heb je gespeeld’, ‘welke spelletjes heb je gedaan op het schoolplein’, ‘welk vak vond je het leukste vandaag’, etc. Zo help je jouw kind op weg om gerichter te antwoorden op je vraag. Je komt ook beter te weten wat er speelt bij je kind.

kind zit in een kast en kijkt met één oog door een kleine opening van de handgreep

Hoe kan je zorgen voor minder prikkels?

Zodra je merkt dat je kind op zijn tenen loopt, kun je het beste contact opnemen met de juf of meester. Samen kun je kijken wat er nodig is om school fijner te laten verlopen voor je kind. Veel hoogsensitieve kinderen doen veel indrukken op met hun zintuigen en kunnen snel overspoeld raken door geluiden, geuren en drukte in de klas. Een koptelefoon om de geluiden wat te dempen (noise cancelling) is op sommige momenten dan wel zo fijn. Als er dan meerdere koptelefoons in de klas zijn om te gebruiken, zijn ze niet de enige. Want een uitzondering zijn, daar houdt niemand van.

Hoe verminder je geurprikkels?

Zorg dat het raam altijd openstaat in de klas, zodat er frisse lucht binnen komt. Als je kind snel last heeft van geuren, neem dat dan serieus. Kijk of er een mogelijkheid is om van plek te veranderen als het last heeft van een kindje naast hem of haar. Het kan namelijk zo indringend zijn, dat ze zich niet meer op de les kunnen concentreren.

Hoe kan je helpen voor meer rust in de klas

Bij kleine kinderen kan het helpen om een tafel achter in de klas te zetten met een kleed eroverheen. Daaronder leg je een lekker zacht kussen, wat boekjes en uiteraard een koptelefoon tegen het dempen van het geluid. Mocht je kind het dan fijn vinden, mag hij daar altijd even in zijn/haar cocon tot zichzelf komen. Ook hier geldt, dat andere kindjes er ook gebruik van mogen maken. Want ook hier willen ze niet als enige als uitzondering gezien worden.

Hoe kun je zorgen voor meer rust in het lijf van je kind?

Sommige kindjes kunnen niet echt stil zitten. Dan zijn elastieken voor de voeten een fijne methode om lekker te bewegen zonder dat een ander er last van heeft. Af en toe samen even een dansje doen of lekker stampen met je voeten, is natuurlijk nog fijner. Dan kom je lekker in je lijf! Mocht je kindje daar niet genoeg aan hebben, vraag dan of hij of zij af en toe even een rondje om de school mag lopen. Bijvoorbeeld samen met een ander kind. Dat geeft even lucht en brengt je zintuigen letterlijk tot rust.
Op school wordt er bij kinderen voornamelijk gevraagd gebruik te maken van hun linkerhersenhelft. Door te dansen, zingen en springen maak je gebruik van je rechterhersenhelft. Door de afwisseling ben je daarna weer beter in staat om de lesstof tot je te nemen. Heb jij het idee dat dit te weinig gebeurt bij jouw kind op school? Bespreek dit met de juf of meester. Dit is wat de kinderen enorm op weg kan gaan helpen.

Ga eens in gesprek met je kind hoe het op school gaat. Stel hierbij gerichte vragen. Kan het fijner op school? Bespreek met de juf of meester eens de mogelijkheden voor meer rust, minder prikkels en meer bewegen.
Mocht je nog meer tips of begeleiding willen hebben, omdat je ziet dat jouw kind aan het worstelen is? Neem dan gerust contact met me op. Hoe eerder je kind weer fijner in zijn vel zit, des te beter de rest van het schooljaar zal verlopen.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

yvonne anker hoogsensitief

Dit ben ik

Ik ben Yvonne en moeder van 2 hoogsensitieve kinderen. Beide van mijn kinderen zijn anders hoogsensitief. Door mijn werk en opleidingen ben ik ondertussen gespecialiseerd op het gebied van hoogsensitieve kinderen.
Wil je je kind beter begrijpen en wil je meer rust in huis? Neem dan contact met me op. Begeleiding kan bij jullie thuis of online.

Website: www.HoogsensitiefOpvoeden.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.