Honing voor jonge kinderen, gevaarlijk of lekker?
Het is verleidelijk om een slechte eter aan tafel te belonen met iets zoets. Vroeger werd er zelfs honing op een speentje gedaan om een baby te “troosten”. Maar honing is gevaarlijk voor kinderen onder de één jaar. In honing kan namelijk een bacterie zitten, waarvan kinderen onder de één jaar ziek van kunnen worden.
Welke bacterie is dan gevaarlijk?
Een moeilijk woord wat je zeker niet zal onthouden, maar Clostridium botulinum is de naam van de bacterie waarmee honing besmet kan zijn. De bacterie zit in de grond en kan via de pootjes van de bij in de honing komen. In de meeste gevallen kan dit geen kwaad. Onze darmflora zorgt ervoor dat we hiervan niet ziek worden. Bij kinderen onder de 1 jaar is dit afweersysteem nog niet volledig ontwikkeld. De bacterie kan dan in de darmen terecht komen en de baby kan er juist wel heel ziek van worden.
Symptomen van de ziekte
Ook al komt het niet vaak voor, het is wel belangrijk om alert te blijven. Heeft je kind onder de één jaar honing gehad? Neem contact op met de huisarts als je kind:
- Traag reageert
- Moeite heeft met slikken
- Weinig eetlust heeft
- Verslapte spieren heeft.
- Meer huilt
Welk risico is er?
Vanuit de darmen kan de bacterie zich verspreiden door het hele lichaam en de zenuwen aantasten. De spieren kunnen dan verslappen en in het ergste geval ook de ademhalingsspieren. Het is dus belangrijk om het verslappen van de spieren goed in de gaten te houden. Dit komt bijna nooit voor, maar het is wel een mogelijk risico.
Vergiftiging
De vergiftiging die kan optreden heet Botulisme. Het verband tussen honing en botulisme is nog niet wetenschappelijk bewezen. Het vermoeden is echter groot genoeg, daarom raden consultatiebureaus en het Voedingscentrum ouders af om hun baby het eerste jaar honing te geven.
Alert op symptomen
Heeft je kindje onder de één jaar toch per ongeluk een beetje honing gehad, dan is dat nog geen reden tot directe paniek. De kans op besmetting met de bacterie is klein. Houd je baby gewoon even in de gaten.
Ook al is het risico klein en is er geen goed wetenschappelijk bewijs, neem geen risico. Geef een kind onder de 1 jaar geen honing. Voorkomen is beter dan genezen!
Wil je meer weten van risico’s en ongevallen? Volg dan een kind – EHBO cursus. Kijk op de Academie.
Dit ben ik
Ik ben Miranda Donkers, enthousiaste instructeur EHBO bij Stichting EHAK. Onze stichting is gespecialiseerd in het verzorgen van lessen EHBO baby’s en kinderen. Mijn missie is om zoveel mogelijk ouders /verzorgers (in spe) meer zelfvertrouwen te geven in geval van nood. Een ongeluk is snel gebeurd; een verslikking, verbranding, vergiftiging. Met mijn blogs hoop ik jullie de eerste
handvaten te geven.
Website: www.stichting-ehak.nl