Inbakeren, is dat altijd een goed idee?

Heb jij een onrustige baby, een huilbaby of een baby welke lastig in slaap komt? De eerste week krijg je advies van je kraamverzorgende en daarna kan je het consultatiebureau vragen, omdat je niet weet waar het mis gaat. Vaak luidt het advies inbakeren. Je vraagt wat rond in je omgeving. En het blijkt dat de ingebakerde baby’s rustiger slapen en minder huilen. Inbakeren lijkt een fantastisch redmiddel, maar is dat echt zo? In deze blog ga ik in op het natuurlijke gedrag van baby’s. Pakt inbakeren de echte oorzaak van het probleem aan?

Waarom huilt je baby?

Iedereen weet dat baby’s huilen. Dit is dé communicatiemethode van een baby om aan te geven dat er iets is. Ze hebben een vieze luier, honger of gewoon behoefte aan een knuffel van mama. Bij volwassenen roept het gehuil van een baby op dat er iets opgelost moet worden. Als de oorzaak van het huilen bij één van bovenstaande voorbeelden ligt, dan is het oplossen simpel. De rust zal snel terugkeren. Maar wat als dit niet helpt? Het huilen kan bijvoorbeeld ook een vorm zijn hoe jouw baby zijn emoties uit.

een baby ligt ingebakerd, inbakeren is dat verstandig?

Waarom schrikt je kindje steeds wakker?

Een andere vorm van natuurlijk babygedrag zijn de reflexen. De Moro-reflex (schrikreflex red.) is er zo één waar veel ouders tegenaan lopen. Je legt je kindje in bed en hij gaat druk met de handjes in het rond zwaaien. Hij schrikt zelfs steeds wakker. Als ouder kun je denken dat je kindje moeite heeft om de slaap te vatten. Bijvoorbeeld doordat er teveel prikkels geweest zijn. Vervolgens zorgen de handjes ervoor dat je kindje zichzelf wakker maakt of houdt. Of misschien heb je een baby welke onrustig is gedurende de nacht. Je kindje sabbelt op zijn of haar handjes en beweegt veel. Al deze voorbeelden worden vaak als ongewenst gedrag gezien. Terwijl het compleet normaal is dat een baby zich op deze manier gedraagt.

Dit kan je doen als je kindje huilt om zijn emoties te uitten.

Als een baby huilt om zijn of haar emoties te reguleren, dan hoef je verder niets te doen. De enige behoefte van je baby op dat moment is dat er oprecht geluisterd wordt. Laat de emoties er zijn. Creëer een veilige omgeving, waarin je baby voelt dat jij er voor hem of haar bent. Op deze manier kunnen de emoties verwerkt worden. Bijvoorbeeld wat er die dag meegemaakt is of misschien wel emoties die ervaren zijn tijdens een moeilijke geboorte.

een baby huilt, hij regelt zo zijn emoties, zijn mama houdt hem dicht tegen haar aan.

Wat kan de oorzaak zijn van moeilijk inslapen?

Heeft jouw kindje moeite met inslapen door de Moro-reflex? De Moro-reflex wordt geactiveerd bij een ‘’fight or flight’’ situatie. De reflex heeft overleving tot doel. Grote kans dat je kindje zich niet helemaal op zijn gemak voelt. Je kunt denken aan een kindje dat het zich niet veilig voelt. Een kindje dat zich niet lekker voelt of continu gestrest is. Bijvoorbeeld door ervaringen van de bevalling. Of misschien heeft je kindje zelfs last van een overgevoeligheid of allergie.

Waarom is je kindje 's nachts onrustig?

Je kindje kan ook onrustig zijn in de nacht. Je kindje is ’s nachts bijvoorbeeld heel bewegelijk. Hij trappelt met de voetjes, draait het hoofdje en sabbelt op de handjes. Een kindje dat deze signalen afgeeft, heeft meestal honger. Zijn deze signalen er terwijl je net een voeding gegeven hebt? Dan kan het ook een zuigbehoefte zijn. Dan kan drinken comfort geven. Bijvoorbeeld als je kindje last heeft van krampjes.

Wat doet inbakeren?

Inbakeren zorgt ervoor dat je baby rustiger is. Hij zal minder huilen, sneller inslapen en beter doorslapen. Tenminste zo lijkt het. In geen van de gevallen pakt het de oorzaak van het gedrag aan. Een ingebakerde baby huilt dan misschien niet, maar heeft nog steeds geen kans om de emoties te verwerken. Daar heeft hij jou namelijk voor nodig.
De Moro-reflex wordt door het inbakeren onderdrukt. Je kindje houdt zich niet wakker met de armpjes en valt in slaap. Toch is er ook nu sprake van symptoombestrijding. Het stress-systeem staat nog steeds op actief. Veel beter kan er een veilige omgeving gecreëerd worden. Wat is nu eigenlijk de oorzaak? ‘’Hoe komt het dat jouw baby regelmatig in een stressmodus verkeerd?” “Waarom staat hij de hele dag in overlevingsmodus?’’

Wat is het gevolg van onderdrukken van voedingssignalen?

Het meest tegenstrijdige van inbakeren is dat een baby ook de hongersignalen niet kan uiten. Pasgeborenen hebben het nodig om met regelmaat kleine beetjes voeding binnen te krijgen. Hiermee houden ze de suikerspiegel op peil. Het is voor een baby onnatuurlijk om op gezette tijden een flinke voeding te krijgen en vervolgens uren niets. Lang doorslapen is dan ook geen normaal babygedrag (sorry mama’s en papa’s).

Wanneer wel inbakeren?

Er zijn gevallen waarbij inbakeren juist wel aan te raden is. Inbakeren kan bij een prematuur geboren baby zorgen voor stressvermindering en verbeterde aansturing van de spieren (zowel motorisch als neuromusculair). Bijvoorbeeld wanneer baby’s van hun moeder gescheiden worden door een opname of operatie. Het inbakeren zorgt voor een afname van stress en kan pijnstillend werken.

Tot slot

Inbakeren heeft nog veel meer voor- en nadelen. De belangrijkste hebben we kort onder de loep genomen. Zo weet je nu dat inbakeren voor een groot deel van de baby’s slechts werkt als symptoombestrijding. Door inbakeren onderdruk je het natuurlijke gedrag en reflexen. Er zijn een aantal gevallen waarbij inbakeren juist wel een positief effect heeft.
Zit je met je handen in het haar? Zoek dan eens met een therapeut naar de oorzaak van het gedrag. Er zijn steeds meer therapieën beschikbaar. Bijvoorbeeld osteopathie, manuele therapie, integrale babytherapie, etc. In veel gevallen is inbakeren helemaal niet nodig voor een rustige en tevreden baby.

In mijn vorige blog deelde ik het nut van een postpartum doula. Zij brengt rust voor jou, het gezin en je baby. Wil je meer informatie? Bezoek dan eens mijn website.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Foto Buurtmamas png

Dit ben ik

Hai, ik ben Angela! Mama van Kristo en Florence, getrouwd met Arno.. De kracht van het menselijk lichaam vind ik enorm fascinerend. Verder ben ik nieuwsgierig en nooit uitgeleerd. Met mijn passie voor geboorte en gezondheid help ik vrouwen in de voorbereiding naar hun bewuste bevalling.

Website: denatuurlijkeouder.nl

Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.