Inclusieve kinderopvang? Alle kinderen horen erbij!
Gelukkig heb je in je zoektocht naar kinderopvang enorm veel keuze. Er is grootschalig, kleinschalig, biologisch, groen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Heb je er weleens bij stilgestaan dat je ook voor inclusieve kinderopvang kunt kiezen? Wat dat inhoudt en waarom deze keuze zo enorm waardevol en leerzaam is voor je kind(je), vertel ik je graag.
Kleine kinderen; een gróte bron van inspiratie
Inclusieve kinderopvang houdt in dat kinderen met én zonder zorgvraag samen op dezelfde groep worden opgevangen. Hierdoor leren kinderen van jongs af aan en uit eigen ervaring dat iedereen anders is en dat dit normaal is. Dat iedereen er gewoon bij hoort, hoe je ook bent. Dus met of zonder zorgvraag of beperking. Door samen op te trekken leren kinderen om rekening met elkaar te houden en elkaar te accepteren. Iemand helpen voelt fijn en je vriendje om hulp vragen is helemaal niet stom of raar, maar heel gewoon. Een kind met een beperking is vaak een kei in het bedenken van creatieve oplossingen of andere manieren om iets toch te kunnen of voor elkaar te krijgen. Onbewust inspireert hij of zij daar andere kinderen mee om ook in mogelijkheden te denken, door te zetten of een andere manier te proberen.
Stimulatie van de ontwikkeling
Aan de andere kant steekt een kind dat bijvoorbeeld een ontwikkelingsachterstand heeft veel op van de kinderen om hem of haar heen die al een stapje verder zijn. Het zien hoe groepsgenootjes iets doen, kan helpen om het zelf ook voor elkaar te krijgen. Zo kan dat de ontwikkeling stimuleren,
Natuurlijk merk je hier op de babygroep nog niet zoveel van, maar er komt toch echt een dag dat je baby een dreumes, peuter en kleuter wordt. Dat duurt nog even, maar de keuze voor opvang moet al tijdig gemaakt worden. Hoe fijn is het dan te weten dat jij je kind op de kinderopvang deze mooie levenslessen mee kunt geven?
Hoe werkt het dan met begeleiding?
Op de groepen werken geschoolde pedagogisch medewerkers. Het kan zijn dat een pedagogisch medewerker met een specialisme, op gebied van een bepaalde zorgvraag, wordt ingezet om een kind te bieden wat hij of zij nodig heeft. Het komt ook voor dat een kind gebaat is bij één-op-één begeleiding op de opvang. Dan is er bijvoorbeeld meer ruimte voor het kind om zich even met de begeleider terug te trekken op momenten dat daar behoefte aan is. Waar mogelijk zullen alle kinderen samen optrekken, maar het allerbelangrijkste is dat alle kinderen zich prettig voelen bij en met elkaar. Daarvoor kan het soms fijn zijn om even afstand te nemen en rust op te zoeken.
Een wereld waarin iedereen zich welkom voelt
Ik ben zelf werkzaam bij Kindercentrum Bzzzonder waar we, sinds onze oprichting tien jaar geleden, inclusieve kinderopvang aanbieden. Als locatie verantwoordelijke ‘Zorg’ bied ik begeleiding aan kinderen (en hun ouders) met een zorgvraag. Ik zie dus dagelijks met eigen ogen hoeveel inclusie betekent voor kinderen en gezinnen. Het allermooiste hieraan, vind ik, dat we met inclusieve kinderopvang bijdragen aan een warmere en gastvrijere maatschappij voor onze kinderen. Want al die kleine hummeltjes die aan onze zorg worden toevertrouwd, verlaten ons op een dag met een hart vol liefde en acceptatie voor iedereen om hen heen: met en zonder zorgvraag. Een hele nieuwe generatie die in de praktijk heeft ondervonden én uitdraagt dat iedereen erbij hoort. Dat iedereen een plekje verdient!
Begin gewoon eens met Google
Is inclusie voor jou een belangrijk criterium waar kinderopvang aan moet voldoen? Dan kan ik je gelukkig vertellen dat er steeds meer kinderopvanglocaties zijn waar kinderen met en zonder zorgvraag samen worden opgevangen. Wanneer je jouw persoonlijke zoektocht naar een fijne opvanglek voor je kroost start, google dan eens. Zoek op ‘inclusieve opvang’ of ‘opvang met extra zorg’ om te ontdekken welke organisaties bij jou in de buurt voor inclusie gaan. En als meer wilt weten over hoe een specifieke locatie die inclusie vormgeeft, bel ze dan gewoon. Ze zullen je er graag meer over vertellen!
Bij inclusieve kinderopvang worden kinderen met en zonder zorgvraag opgevangen. Kinderen leren van jongs af aan dat iedereen anders is en iedereen er gewoon bij hoort. Door samen op te trekken leren kinderen enorm van elkaar. Kijk naar de mogelijkheden bij jou in de buurt.
Dit ben ik
Ik ben Natascha en werk al jaren in de kinderopvang. Ik werk voor Kindercentrum Bzzzonder als pedagogisch medewerkers en als locatie verantwoordelijke ‘Zorg’. Dat houdt in dat ik naast het werken op de groep ook kinderen met een zorgvraag (en hun ouders) begeleid. Super leuke combinatie dus!
Website: www.bzzzonder.nl
Pingback: Inclusie kinderopvang. Waarom zou mijn kind daar blij van worden?
Pingback: Met het juiste speelgoed kan óók jouw kind zelf spelen