Internet en seks, wanneer begin je met voorlichting?

Onze kinderen van 11 en 13 jaar hebben nu al een tijd lang een eigen mobiel en ze hebben de vrije toegang tot een laptop. De oudste kan zelfs niet zonder, hij heeft hem immers dagelijks nodig voor zijn schoolwerk. En hij heeft nog een tweede waar hij maar al te graag op zit te gamen, wat ons soms weer voor de nodige pedagogisch verantwoorde uitdagingen stelt.
Kortom: kinderen groeien tegenwoordig op in een wereld waar computers en internet niet meer weg te denken zijn. Ik word zelfs heel raar aangekeken als ik ze vertel dat wij vroeger nog geen internet hadden. Ze kunnen het zich niet voorstellen …

Het overkwam mezelf

Een paar jaar geleden, de jongste was een jaar of 8, ruimde ik de iPad op die ze gezamenlijk gebruikten voor filmpjes en spelletjes. Ik klikte hem open en zag dat er gezocht was op het woord ‘neuken’. Ik schrok ervan en allerlei gedachten gingen door mijn hoofd: Wie zou er gezocht hebben? De oudste of de jongste? Waarom hebben ze gegoogeld, ik ben toch juist heel open over dit onderwerp? Wat hebben ze gezien? Wat moet ik nu doen? Hier heb ik voor geleerd, dus ik moet nu weten wat ik moet doen … Help!

kind internet zoeken zoekterm

Rustig en nieuwsgierig vragen stellen

Toen ik mezelf wat herpakt had en inmiddels wist dat de jongste deze zoekterm had ingetikt, ben ik naast hem gaan zitten. Ik bedacht dat het van belang was dat ik het gesprek erover moest beginnen. Ik wilde niet mijn paniek overbrengen op hem en hem ook niet het gevoel geven dat hij iets had gedaan wat niet mocht. Of dat hij bang zou zijn dat ik er boos over zou worden. Dus had ik de neutrale vraag bedacht “Goh… Wat vond je ervan?” “Wel een beetje gek mam, en dat vond Jordy ook.” Kak! Jordy was zijn vriendje van school, en was die middag komen spelen. Vanavond zijn ouders maar eens bellen …

praten gesprek

Op internet zoeken is normaal

Wist je dat 63% van de kinderen weleens porno heeft gezien? En dat 31% dat heeft gedaan op 8-9-jarige leeftijd? Zoeken naar deze zoektermen op internet is volkomen normaal. Kinderen zijn nieuwsgierig. Ze horen bijvoorbeeld op school het woord neuken. Snappen dat het iets is wat een beetje spannend/geheimzinnig is. Tegenwoordig zoeken kinderen die iets willen weten het op, online. Of dat nu gaat over het woord neuken of de nieuwste skin van Fortnite. Ze willen graag weten wat het is en hoe gaaf is het dat je het ‘gewoon’ op kan zoeken én vinden?

In de loop der jaren zijn kinderen niet veranderd. Ze blijven nieuwsgierig vanaf een bepaalde leeftijd. De hoeveelheid en soort informatie die ze tot zich kunnen nemen is echter wel veranderd in de loop der tijden. Daarom is het advies vanuit Rutgers en Sire: Praat vanaf 7 jaar met je kinderen over seks op internet. Hoe? Dat lees je in de tips van Rutgers.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag, woensdag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Judith van Duivenboden - Kreijne seksuologe VLAM magazine

Dit ben ik

Hoi, ik ben Judith, getrouwd en moeder van twee kinderen van 11 en 13 jaar. In mijn werk als pedagoog-seksuoloog heb ik dagelijks te maken met allerlei zaken rondom relaties, intimiteit en seksualiteit (RIS). Momenteel ben ik druk bezig met het uitbrengen van VLAM: een magazine over deze thema’s (ook online). Verder ben ik werkzaam binnen Fabriek69 en Philadelphia Zorg en bestuurslid bij Stichting Kind en Seksualiteit. Graag deel ik met jullie verhalen uit mijn dagelijks leven.

Website: www.vlammagazine.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.