Je kind wel of niet vertellen dat je een miskraam hebt gehad?

Een miskraam is een serieus verlies, niet alleen voor je partner en jezelf, ook voor je kind of kinderen. Veel ouders vragen zich af of je je kind moet vertellen dat je zwanger was en een miskraam hebt gehad. 

Je kind verdriet besparen gaat niet

Natuurlijk bespaar je je kind het liefst zoveel mogelijk verdriet. Helaas gaat dat niet, want verdriet hoort immers ook bij het leven. Niet alleen jij en je partner verliezen je ongekende kindje. Ook je kind verliest een mogelijk broertje of zusje en rouwt op zijn of haar manier om dit verlies.

Je denkt misschien dat het helemaal niet nodig is om je kind erover te vertellen, omdat het nog zo jong is en het niet zou begrijpen. Toch merken ook heel jonge kinderen als er iets is.
Ze hebben er nog geen woorden voor, maar kinderen voelen het als jij verdrietig bent.  Wanneer je kind dan niet weet waar jouw verdriet vandaan komt, kan het jouw verdriet op zichzelf gaan betrekken. Het gaat dan misschien extra lief doen of zich juist dwars gedragen.

Kinderen doen niet wat je zegt, ze doen wat je doet

Kinderen leren heel veel door na te doen. Dat geldt niet alleen voor leren lopen en praten, maar ook bij het omgaan met emoties. Als je wilt dat je kind met groot en klein verdriet bij je komt, is het aan jou om te laten zien hoe je met verdriet (en meer algemeen met emoties) om kunt gaan.
Wanneer je zegt dat het altijd bij jou mag komen met verdriet, maar je eigen verdriet wegstopt, dan leef je ze in feite voor dat je verdriet het beste weg kunt stoppen. Liever praat je er dus over om je kind te leren dat verdriet ook bij het leven hoort.

En de kinderen die na een misgelopen zwangerschap zijn geboren mogen eveneens weten dat er nog een broertje of zusje had kunnen zijn. Ook je ongekende kindje hoort bij je gezin.

Maar hoe vertel je je kind er dan over?

Geef zoveel mogelijk antwoord op vragen van je kind. Vraagt hij of zij er niet naar, dan zijn er mooie prentenboeken over een miskraam of afgebroken zwangerschap die je kunt voorlezen om het zo op een aansprekende manier bespreekbaar te maken.
Probeer aan te sluiten bij de leeftijd van je kind. Maak het niet te simpel, maar ook zeker niet te moeilijk. Je hoeft er niet bij te vertellen hoe de baby in je buik is gekomen. Het gaat nu om het waarom van je verdriet. Je hoeft er geen seksuele voorlichting bij te geven.

Tips voor kinderboeken over een miskraam

Er zijn verschillende kinderboeken over een misgelopen zwangerschap geschreven. Ben je op zoek naar welke prentenboeken je dan kunt lezen met je kind en wil je nog meer tips hoe je dat kunt aanpakken? Ik heb een e-book met boekenlijstje en checklist voor je gemaakt. Je kunt het hier aanvragen: e-book.

Nog een tip voor jou

Merk je dat je er tegenop ziet om zo’n prentenboek aan je kind voor te lezen, omdat het je zelf nog (te) veel raakt? Gun jezelf dan wat extra aandacht. Hoe fijn is het dat er een professioneel iemand naar jou luistert en je mogelijk tips geeft? Graag maak ik tijd voor je tijdens een vrijblijvend online kennismakingsgesprek.

Advertentie

Buurtmamas.nl publiceert op maandag, woensdag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Irene Otto portret

Dit ben ik

Mijn naam is Irene Otto. Graag help ik vrouwen van wie een zwangerschap is misgelopen. Bijvoorbeeld vrouwen die het moeilijk vinden nog ontspannen met hun kinderwens om te gaan. Ook ondersteun ik vrouwen met hun emoties rondom de misgelopen zwangerschap. Ik coach je naar rust rond deze onderwerpen, zodat het niet langer je leven bepaalt.

Website: www.praktijkjanna.nl

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.