Je vruchtbare periode? Ontdek het zelf (met 3 vruchtbaarheidssignalen)

Dan is het zover, je hebt samen met je partner de beslissing genomen om zwanger te willen worden. Super spannend en leuk! Je gaat stoppen met de pil of laat je spiraal verwijderen. Maar wat staat je dan eigenlijk te wachten: het vinden van je vruchtbare periode, seks moeten hebben op een bepaald moment en prestatiedruk voor de man. Om je een handje op weg te helpen, ontdek je in deze blog hoe je je eigen vruchtbaarheidssignalen kan ontdekken.

App versus vruchtbaarheidssignalen

Het in de gaten van de cyclus is tegenwoordig niet meer zo moeilijk. Je kan hiervoor een app downloaden. Je vult jouw menstruatie in en jouw vruchtbare periode rolt eruit. Hoe nauwkeuriger en vaker je jouw menstruatie hierin bijhoudt, hoe betrouwbaarder het wordt. Deze app kan je heel goed al leidraad nemen, maar het meest betrouwbaar is natuurlijk jouw eigen lichaam. Daarom adviseer ik je, naast het gebruik van een app, om naar je lichaam te luisteren. Jouw lichaam geeft namelijk zelf aan wanneer je vruchtbaar bent. Het enige wat jij hoeft te doen is jouw vruchtbaarheidssignalen in de gaten te houden.

vruchtbare dagen bijhouden

Je temperatuur

Jouw lichaam geeft aan de hand van een temperatuursverhoging aan dat je je eisprong hebt gehad. Na je eisprong ga je namelijk het hormoon progesteron aanmaken. Dit hormoon zorgt voor de temperatuurstijging. Hierbij is het belangrijk dat je, in de ochtend, direct je temperatuur meet als je wakker bent (lees: voordat je op je telefoon kijkt ;)). Heb je dit nog niet eerder gedaan? Start dan met het dagelijks temperatuur meten na je menstruatie en ga hiermee door tot aan je volgende menstruatie. Let op, een temperatuursverhoging betekent dat je eisprong is geweest!

temperatuur cyclus

Vruchtbaar slijm

Aan de hand van je vaginale afscheiding kun je merken wanneer je vruchtbare periode is. Als je eitje in je eierstok gaat groeien, wordt er oestrogeen aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat de doorbloeding naar je vagina toeneemt en daardoor ook je afscheiding. Je zult hierdoor merken dat je natter gaat worden richting je eisprong. Deze nattigheid gaat meestal van kleverig, naar crème-achtig en dan als ultieme vruchtbaarheidssignaal: eiwit. De beste manier is om elke dag op te schrijven hoe je afscheiding eruit ziet en/of aanvoelt. Merk je op een bepaald moment dat je bijna geen afscheiding meer hebt, dan heb je je eisprong gehad. Dit geeft heel mooi het verloop van je vruchtbare periode weer.

Baarmoedermond

Het derde vruchtbaarheidssignaal vind je bij je baarmoedermond. Ik hoor je al denken: ‘Ojee, betekent dat, dat ik mijn eigen baarmoedermond moet voelen?’. Ja, absoluut! Er is niets mooiers dan je eigen lichaam leren kennen en zeker niet als je daarmee je vruchtbare periode kan ontdekken. Als je hier geen ervaring mee hebt en je vindt het spannend, ga dan stapje voor stapje aan de slag.  Ga eerst op een rustig plekje eens proberen je baarmoedermond te vinden. Dus met 1 of 2 vingers je vagina ingaan en je baarmoedermond proberen te voelen. Als dit voor jou geen probleem (meer) is, ga je een stapje verder en dat is de opening van de baarmoedermond voelen. Rondom de eisprong staat deze opening namelijk meer open en dat verschil kun je goed voelen. Daarnaast voelt je baarmoedermond ook zachter aan rondom de eispong. Dit geeft jou dus extra informatie over je vruchtbare periode.

Partner

Een erg belangrijke tip is vergeet je partner niet. Tijdens jouw zoektocht naar je vruchtbare periode, ben jij  bezig geweest met het luisteren naar jouw lichaam. En dan ineens: ‘NU moet het gebeuren!’. Jouw partner komt in beeld en wordt in bed gesleept (op de meest romantische manier ever natuurlijk ;)). Sommige mannen ervaren dit als vervelend en het kan voorkomen dat de man moeilijk kan klaarkomen door de druk die erop ligt. Probeer er achter te komen hoe dit voelt voor jouw partner. Ervaart hij dit als een probleem? Zo ja, probeer samen een oplossing te bedenken. Bijvoorbeeld niet vertellen wanneer het jouw vruchtbare periode is of als het echt niet gaat is zelfinseminatie altijd een oplossing. De praktijk leert echter dat het al veel druk bij de man wegneemt als hij weet dat de vrouw zich hiervan bewust is en dat er andere mogelijkheden zijn.
Over de verschillende ervaringen van de man en de vrouw heb ik ook dit blog geschreven.

Kortom, wil je zwanger worden? Luister naar de 3 vruchtbaarheidssignalen van jouw lichaam en ontdek je vruchtbare periode. Door dit toe te passen en je partner te betrekken in dit proces, zorg je ervoor dat het geen ‘moetje’ gaat worden.

Wil jij zelf jouw vruchtbare periode gaan ontdekken? Dan heb ik een superleuke E-learning over deze 3 vruchtbaarheidssignalen, met als bonus een e-book, om je hierbij te helpen.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag, woensdag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Nieuwe advertentie 4

Dit ben ik

Ik ben Inge van der Velpen en heb de stap genomen om uit het ziekenhuis weg te gaan. Vanuit Zwitserland heb ik een online praktijk, waarbij ik vrouwen help met een gezonde leefstijl en vol vertrouwen hun droom te verwezenlijken, namelijk een positieve zwangerschapstest! In het ziekenhuis liep ik tegen de protocollen aan en miste ik aandacht voor de vrouw achter de patiënte. In mijn online praktijk heb ik de tijd en aandacht die nodig is om ervoor te zorgen dat ik jou kan helpen waar jij mij nodig hebt.

Website: ingevandervelpen.nl

Share This Post
1 reactie
Er kan niet gereageerd worden op deze post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.