Kan een AED ook bij kinderen en baby’s worden gebruikt?

Hangt er bij jou in de buurt ergens een AED? Steeds vaker zie je ze verschijnen in wijken en buurtcentra. Dat is zeker goed nieuws, want een AED vergroot de kans op overleving na een circulatiestilstand. Maar mag je een AED nu eigenlijk ook gebruiken voor baby’s en kinderen?

Oorzaak van circulatiestilstand bij kinderen

Er zit een verschil tussen de oorzaak van een circulatiestilstand van volwassen of kinderen. Bij volwassen ligt het probleem vaak in het hart. Bij kinderen ligt de oorzaak vaak bij de ademhaling, waarna een circulatiestilstand volgt. Een veel voorkomende circulatiestilstand bij kinderen komt voort uit een verstikking. Een kind stopt dan eerst met ademen, voordat het hart stopt. Daarom beginnen we de reanimatie van een baby en kind ook met 5 beademingen. Dat zuurstoftekort willen we zo snel mogelijk oplossen.

Wat doet een AED?

Je hoeft niet bang te zijn dat je een AED aansluit in een situatie waarin het eigenlijk niet nodig is. Na het plaatsen van de elektroden (plakkers) op de huid zal de AED een analyse gaan maken van het hart. Je mag dan het slachtoffer niet aanraken. De AED geeft daarna aan of er een schok is geadviseerd of niet.

De AED geeft geen schok als het hart volledig stilstaat of als iemand bewusteloos is en wel een hartslag heeft. Als een hart volledig stilstaat en de AED geeft aan geen schok te geven, ga dan direct door met de reanimatie. De reanimatie zorgt ervoor dat de bloedsomloop in stand blijft totdat er professionele hulpverleners zijn. Zij kunnen soms met medicijnen het hart weer vatbaar maken voor een schok.

Een AED geeft wel een schok als er sprake is van ventrikelfibrillatie. De hartkamers worden dan snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Een AED is dan nodig om het hart te resetten, oftewel  te defibrilleren.

Wat is het verschil in gebruik bij baby’s en kinderen?

De meeste AED’s zijn gericht op volwassen. De elektroden voor volwassen zijn dan ook standaard aangesloten aan de AED.  Dat wil niet zeggen dat de AED dan niet gebruikt kan worden voor  baby’s en kinderen. In sommige AED’s zitten een kindersleutel of kinderelektroden. Wil je de kinderelektroden gebruiken dan zal je de volwassen versie moeten omwisselen voor de kinderelektroden. Let wel op dat je vertraging kunt oplopen door de elektroden voor volwassenen te wisselen voor de kinderversie. Je mag bij kinderen ook gewoon de elektroden voor volwassenen gebruiken.

Kinderelektroden: Deze kun je gebruiken voor kinderen onder de 8 jaar. De kinderelektroden zijn een stuk kleiner dan de elektroden voor volwassenen. Bij het gebruik van kinderelektroden gebruikt de AED de kindergegevens bij de hartanalyse. De AED zal ook de kracht van de schok verminderen als je de kinderelektroden gebruikt.
Bij kinderen jonger dan 8 jaar plak je de elektroden als volgt op het lichaam van een kind: één elektrode op de borst en één op de rug ter hoogte van het hart. Let op: Zie je de kinderversie niet direct zitten dan mag je gewoon de volwassen elektroden gebruiken. Voor kinderen boven de 8 jaar gebruik je gewoon de volwassen elektroden. Er staat een duidelijke afbeelding op waar ze geplakt moeten worden.

Kindersleutel: Soms zie je bij een AED een kindersleutel die je moet activeren. Door deze sleutel te gebruiken verlaagt de AED het energieniveau van de schok bij gebruik van de gewone elektroden. Ook hier geldt; zie je de knop/sleutel niet direct ga hem dan niet zoeken, maar gebruik de AED op de normale manier.

Oefenen

Er is niets zo fijn als dat je een reanimatie of gebruik van een AED een keertje kunt oefenen in een veilige situatie. Je voelt je dan zelfverzekerder. Tijdens een cursus EHBO wordt hier volop aandacht aan besteed. Tijdens een praktijkles oefenen wij onder andere de reanimatie bij een baby, een ouder kind en het gebruik van een AED.

Een AED vertelt wat je moet doen

Ben je in paniek vergeten wat je moet doen met een AED? Geen probleem! Zet het apparaat aan en het vertelt gewoon welke stappen je moet volgen. Volg de instructies op en de AED doet zijn werk. Bij een circulatiestilstand telt elke seconde. Ga niet op zoek naar speciale kinderelektroden of sleutels. Bij baby’s en kinderen mag je ook gewoon de elektroden voor volwassenen gebruiken.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag, woensdag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Dit ben ik

Ik ben Miranda Donkers, enthousiaste instructeur EHBO bij Stichting EHAK. Onze stichting is gespecialiseerd in het verzorgen van lessen EHBO baby’s en kinderen. Mijn missie is om zoveel mogelijk ouders /verzorgers (in spe) meer zelfvertrouwen te geven in geval van nood. Een ongeluk is snel gebeurd; een verslikking, verbranding, vergiftiging. Met mijn blogs hoop ik jullie de eerste
handvaten te geven.

Website: www.stichting-ehak.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.