Knoopcel batterij, hoe gevaarlijk is dat?

We maken ons huis veilig voor kleine kinderen, dekken de stopcontacten af, bergen de schoonmaakmiddelen hoog op en plaatsen traphekjes voor de trap. Veel ouders hebben niet in de gaten dat het gevaarlijkste dat ze in huis hebben vaak binnen bereik van kleine kinderen ligt: een knoopcel batterij.

Waar zit een knoopcel batterij in?

Een knoopcel batterij zit in spullen die vaak binnen bereik staan van kinderen. Veel ouders en opa’s/ oma’s hebben in hun woonkamer LED waxinelichtjes staan. Goed over nagedacht natuurlijk, want met een LED lampje is er geen gevaar voor verbranding. Helaas komt er wel een ander gevaar bij kijken. Namelijk met een simpele beweging kan je het klepje van de batterij openmaken. Daar zit het levensgevaarlijk voorwerp: de knoopcel batterij!
De batterijen zijn ook vaak te vinden in afstandsbedieningen, kinderspeelgoed en lampjes. Maar ook in gehoorapparaatjes zitten deze kleine batterijtjes. Voor volwassenen zijn de meeste voorwerpen functioneel of ter decoratie. Kinderen daarentegen zijn altijd op ontdekkingstocht en nieuwsgierig van aard.

knoopcelbatterij in waxinelichtje, gevaarlijk voor kinderen

Hoe gevaarlijk is deze batterij?

Een knoopcel batterij is klein, glad en heeft een zilveren kleur. Erg aantrekkelijk voor kleine kinderen om te gaan ontdekken. Kleine kinderen doen dit vaak door dingen in hun mond te stoppen.
Een batterij rolt weg. Voordat jij bedenkt waar deze is gebleven, heeft een klein kind de batterij al gevonden. Uit nieuwsgierigheid zit deze al snel in zijn mond of erger nog: doorgeslikt! Je hoeft de batterij niet eens zelf te laten vallen. Dit kan ook een oudere broer of zus per ongeluk doen.
De spieren in de slokdarm knijpen om de batterij. De slokdarm is een vochtige omgeving. De batterij kan een bijtend zuur gaan lekken en binnen een uur een gat in de slokdarm branden. Kinderen kunnen gehandicapt raken of in het ergste geval overlijden hieraan.

een kind stopt iets in de mond, een batterij is levensgevaarlijk

Wat moet je doen als de batterij is doorgeslikt?

Als je kind het toch is gelukt om een knoopcel batterij in te slikken, ga dan zo snel mogelijk naar de spoedeisende hulp. Er moet binnen één uur een echo gemaakt worden om te kijken waar de batterij zich bevindt.

Welke symptomen treden op?

Misschien heb je niet gezien dat je kind een knoopcel batterij heeft ingeslikt. Neem dan direct contact op met de huisarts bij onderstaande klachten:

    • Weigert te eten
    • Overgeven
    • Buikpijn
    • Kwijlen
    • Moeite met slikken
    • Zwarte ontlasting

Wat kan je zelf doen?

Als blijkt dat een knoopcel batterij de oorzaak van de symptomen is, moet je kind met spoed geopereerd worden. In de tussentijd kan het helpen om frequent een lepel honing te geven. Honing is een zwak zuur en helpt zo de schade in het lichaam te beperken. Maar dit mag nooit leiden tot uitstel van de operatie.

Hoe kan je het gevaar verkleinen?

Voorkomen is beter dan genezen. Voor de ontwikkeling van een kind is het belangrijk om dingen te ontdekken. Je hoeft nu ook niet je kleintje angstvallig in de gaten te houden. Check even kritisch je huis op kind-hoogte en berg je voorraad batterijen goed op.

Met onderstaande punten voorkom je het gevaar voor een groot deel:

  • Wissel geen batterijen om waar kinderen bij zijn
  • Breng gebruikte batterijen regelmatig naar een inzamelpunt
  • Laat een kind niet spelen met batterijen
  • Een afstandsbediening is ook geen speelgoed!
  • Zorg dat je voorraad batterijen buiten bereik van kinderen ligt
  • Check het speelgoed en kijk of de klepjes van de batterijen goed dichtzitten

Tot slot

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Kinderen kunnen makkelijker in aanraking komen met een knoopcel batterij dan je denkt. Ontdekken, in de mond doen en doorslikken is zo gebeurd. Terwijl dit levensgevaarlijk is. Heeft je kind een knoopcel batterij doorgeslikt of symptomen die hierbij kunnen passen, ga dan altijd zo snel mogelijk naar een arts! Check jij ook je huis even om het gevaar te verkleinen?

Ongelukjes gebeuren in elk huis. Wil je echt goed voorbereid zijn en weten wat je moet doen? Volg dan een kind – EHBO cursus. Neem een kijkje op de Academie.

Buurtmamas.nl publiceert op regelmatig een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Dit ben ik

Ik ben Miranda Donkers, enthousiaste instructeur EHBO bij Stichting EHAK. Onze stichting is gespecialiseerd in het verzorgen van lessen EHBO baby’s en kinderen. Mijn missie is om zoveel mogelijk ouders /verzorgers (in spe) meer zelfvertrouwen te geven in geval van nood. Een ongeluk is snel gebeurd; een verslikking, verbranding, vergiftiging. Met mijn blogs hoop ik jullie de eerste
handvaten te geven.

Website: www.stichting-ehak.nl

Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.