Koortsstuip bij kinderen. Wat is het en wat moet je doen?
Waar wij als volwassenen met koorts graag nog dieper onder de dekens kruipen, mag je dit bij kinderen nooit toepassen. Kinderen kunnen als ze ziek zijn wel rillen, maar dit is niet omdat ze het koud hebben.
Ze kunnen makkelijk een koortsstuip krijgen. Je kan hier zelf wat aan doen. Ik leg je in deze blog de symptomen van de koortsstuip uit en wat je er aan kunt doen.
Niet weten wat je moet doen
Als ouder van een pasgeboren kindje komt er veel informatie op je af. Je moet je kindje nog leren kennen, zoals de verschillende huiltjes. Ook moet je wennen aan een nieuw ritme met vaak weinig slaap. Wat je wel en vooral niet moet doen als je kindje bijvoorbeeld koorts heeft, weten veel ouders niet.
Elk kindje krijgt een keert verhoging of koorts. In veel situaties reageer je als ouder vanuit je oergevoel, dit is vaak goed. Op dat gevoel kun je vaak prima vertrouwen. Bij een klein kind is het lijf nog in ontwikkeling. Één daarvan is de temperatuurregulatie.
Ik geef je alvast een belangrijke tip. Heb je een klein kindje met verhoging of koorts? Kleed je kind luchtig aan en leg hem/haar niet onder een dekentje.

Een koortsstuip, wat is dat eigenlijk?
Een koortsstuip kan gebeuren bij kinderen vanaf 6 maanden tot 6 jaar. Een koortsstuip kan zelden kwaad, maar je schrikt als ouder ontzettend. Zeker als je niet weet wat het is!
Je kind kan een koortsstuip krijgen zonder ziekteverschijnselen te hebben. Hij hoeft dus geen griep te hebben om een koortsstuip krijgen. Vaak gebeurt het als de koorts net begint op te komen.
Koorts is een reactie van het lichaam op een infectie. De lichaamstemperatuur van een klein kind stijgt dan te snel. De temperatuurregulatie is nog niet helemaal ontwikkeld, waardoor het lichaam kan reageren met een koortsstuip.
Kleed kinderen met verhoging/ koorts luchtig aan
en leg ze niet onder een deken

Hoe ziet een koortsstuip eruit?
Er zijn op youtube filmpjes te vinden van een koortsstuip. Meestal is mijn advies om niet zomaar filmpjes te gaan opzoeken, maar met een koortsstuip is dit wel handig. Als je gezien hebt hoe een koortsstuip eruit ziet, dan kun je deze sneller herkennen bij je kindje. Je bent dan beter voorbereid en je kunt dan sneller reageren.
Hoe herken je een koortsstuip:
- Je kindje heeft koorts
- De armen en benen van je kindje worden stijf
- Je kindje maakt schokkende bewegingen
- Het kan zelfs gebeuren dat je kindje even stopt met ademen
- Een koortsstuip kan ongeveer 15 minuten duren en gaat vanzelf weer over
Wat moet je doen?
- Probeer rustig te blijven
- Bel 1-1-2
- Zorg ervoor dat je kindje zich niet kan bezeren
- Leg je kindje op de zij en blijf geruststellen
- Doe de kleding van je kindje uit!
Houdt mijn kind iets over na een koortsstuip?
Nee hoor, een gewone koortsstuip zal geen beschadiging geven aan de hersenen. Kinderen overlijden niet tijdens een koortsstuip. Het is ook geen vorm van epilepsie.
Een koortsstuip is eng om te zien, maar in de meeste gevallen onschuldig. Lees er iets over, kijk een filmpje en weet wat je kunt doen als jouw kindje een koortsstuip krijgt. Wil je echt goed voorbereid zijn? Volg dan een kind – EHBO cursus. Neem een kijkje op de Academie.

Dit ben ik
Ik ben Miranda Donkers, enthousiaste instructeur EHBO bij Stichting EHAK. Onze stichting is gespecialiseerd in het verzorgen van lessen EHBO baby’s en kinderen. Mijn missie is om zoveel mogelijk ouders /verzorgers (in spe) meer zelfvertrouwen te geven in geval van nood. Een ongeluk is snel gebeurd; een verslikking, verbranding, vergiftiging. Met mijn blogs hoop ik jullie de eerste
handvaten te geven.
Website: www.stichting-ehak.nl
