Kraambedplan schrijven, zo pak je het aan

Een kraambedplan? Hoezo nu naast een geboorteplan óók nog een kraambedplan? Waarom is dit nuttig? Ik, verloskundige Lotte, zal het je uitleggen. Ik zie namelijk vele gezinnen in de kraamperiode. Het liefste zie ik deze vooral genieten van deze bijzondere tijd. Dat lukt sommige gezinnen prima, maar ook heel veel gezinnen niet. Ik zie de impact van de bevalling, de gebroken nachten en de verantwoordelijkheid voor je kindje. Dit kan ervoor zorgen dat jullie het gevoel hebben geleefd te worden en de regie kwijt te zijn. Voor je het doorhebt, ga je over je eigen grenzen heen. Zonde, want met een beetje voorbereiding zal jullie kraamweek een stuk fijner zijn. Ik neem je in dit blog mee hoe jij een goed kraambedplan kunt schrijven!

Wat verwacht je van jullie kraamtijd?

Als verloskundige zie ik veel, heel veel! Ik zie slapende baby’s, huilende mama’s en papa’s die er doorheen zitten. Hoe jullie je kraamtijd doorkomen heeft met heel veel factoren te maken. Denk hierbij aan je karakter, je verwachtingen, hoeveel je baby slaapt en huilt of je nog andere kinderen hebt en de druk van je omgeving. Als verloskundige zie ik bijna altijd hardwerkende ouders met wallen onder hun ogen. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar is het soms wel. Ben je een optimistische mama en had je verwacht dat je kraamtranen zou hebben, pijnlijke hechtingen en flinke stuwing? Dan valt het deze mama mee als de borstvoeding redelijk vlekkeloos loopt, de paracetamol de pijn aan de hechtingen een beetje verzacht en ze weet dat de stuwing na 24 uur weer afzakt.

Hoe zie je jouw kraamtijd voor je?

Laten we beginnen dus bij jullie verwachting. Hoe ziet jouw ideale kraamperiode eruit? Vaak hoor je vooral veel mooie verhalen over de tijd dat een kindje net geboren is. Op social media zie je vaak de zoetste plaatjes van mama’s in bed met hun pasgeboren baby. Soms met het hele gezin, alsof het allemaal zo makkelijk en leuk is. Als dit je referentie is, kan je kraamperiode best tegenvallen. Het is handig vooraf jullie verwachtingen te weten. Schrijf allebei eens op wat je van de kraamtijd verwacht.

verwachting kraambed, mooie tijd en genietne van je baby. Een blije mama lachend met haar baby

Hoe houden jullie je hoofd boven water?

Het kan zijn dat bij jullie alles perfect verloopt. Een goede zwangerschap, een prima bevalling en een fijne kraamperiode. Ga dan vooral lekker genieten en je niet druk maken! Maar vaak zie ik dat het einde van de zwangerschap fysiek en mentaal zwaar is. Ook is een gemiddelde bevalling heftig, helemaal als het je eerste is. Wat jullie meemaken is behoorlijk pittig. Dat is niet erg, maar kost wel tijd om het in je koppie op een rijtje te krijgen. Ook een kraamperiode is vaak energievretend. Naast de impact van de bevalling en het nieuwe ouderschap kom je bergen slaap tekort. Fysiek moet je als vrouw herstellen en er moet vaak veel geregeld worden. Dan is het handig als je van te voren al nagedacht hebt hoe jullie je hoofd boven water houden. Wat hebben jullie nodig als één van jullie zijn grens bereikt? Waar merk je dat aan en wat is dan helpend?

kraambedplan schrijven, hoe pak je dat aan? Een hand met een pen en een schrift

Jouw grens, hoe merkt de ander dat?

Schrijf allebei op waarvan jij denkt dat je pittig zal vinden in de kraamtijd. Probeer te omschrijven wat de ander aan je kan merken als je jouw grens bereikt. Denk ook na wat je dan nodig zal hebben. Dat kan bijvoorbeeld rust en slaap zijn (eventueel in een andere kamer), een helpende hand van familie of vrienden, tijd krijgen om dingen op te schrijven of door te spreken. Neem je tijd om hierover na te denken en op te schrijven.

Welke hobbels kan je tegenkomen?

  • Hechtingen.

    Oftewel pijnlijke hechtingen, waardoor je moeilijk kan lopen en plassen. Een trap afgaan is de eerste dagen geen pretje.

  • Borstvoeding.

    Dat gaat in het begin vaak moeilijk. Je kindje hapt niet goed aan, het doet zeer en de voeding komt soms langzaam op gang. Elke 3 uur moet je weer een poging doen, waar je soms wel 30-60 minuten mee bezig bent. Het kan zijn dat het nodig is dat je start met kolven.

  • Vermoeidheid.

    Na een bevalling ben je vaak uitgeput. De eerste 3 dagen voel je dat niet goed, door de adrenaline. Daarna stort je vaak in.

  • Naweeën.

    Als dit niet je eerste kindje is kan je flinke naweeën krijgen. Paracetamol helpt vaak nauwelijks en borstvoeding versterkt het. Na 48 uur wordt het vaak iets minder.

  • Slapende baby.

    De overgang van in de buik naar de wereld is voor veel baby’s groot. Ze willen veel tijd bij je zijn, vooral ’s nachts. Dit betekent dat je soms maar heel weinig uurtjes kunt slapen.

  • Krampjes.

    De darmen van je kindje zijn voeding niet gewend, dus er kunnen krampjes komen. Vaak vooral in de nacht. Het komt en gaat en je kindje huilt veel. Het kost tijd dat het over gaat.

  • Afvallen.

    De borstvoeding komt langzaam op gang. Dag drie à vier komt deze op gang (stuwing!). Tot die tijd valt je kindje vooral af. Het wil vaak drinken of wordt juist slaperig. Je kan je hier best wat zorgen over maken. Welkom in het ouderschap…

  • Stuwing.

    Op dag drie à vier komt je borstvoeding op gang en krijg je harde en volle borsten. Auw! Kou helpt iets en paracetamol matig. Na 24 uur wordt het meestal beter.

  • Aambeien.

    Door de bevalling kunnen er aambeien ontstaan of groter worden. Dit kan best pijnlijk zijn.

  • Hormonen.

    Oei, opeens stromen die tranen terwijl er niks is gebeurd. Babyblues en kraamtranen, typisch op dag drie à vier.

  • Ritme.

    Wist je dat je elke drie uur moet voeden, verschonen, temperaturen. Vaak ben je hier minimaal een uur mee bezig. Ook in de nacht.

  • Slaapgebrek.

    Je nachten zijn gebroken en een stuk korter. Vaak zijn ouders al blij met 3x 3 uur slaap. Als je mazzel hebt en je baby gelijk gaat slapen na de voeding.

  • Andere kinderen.

    Heb je nog meer kinderen? Die moeten ook aandacht krijgen, zijn mogelijk jaloers, moeten naar bed gebracht worden, etc.

  • Huishouden.

    Bedenk dat koken, wassen, boodschappen, etc doorgaan. Met weinig slaap, een intensief ritme met je baby en ook nog bezoek kan dit al snel teveel zijn.

  • Omgeving.

    De omgeving vind het óók heel bijzonder dat jullie een kindje gekregen hebben. Soms kan de druk behoorlijk hoog opgevoerd worden om langs te mogen komen. Terwijl je er geen zin in hebt, zit je met bezoek opgescheept…

Waarom een kraambedplan?

De kraamperiode is bijzonder. Juist ook omdat het zo intensief is. Het is een breekbare balans tussen leuk en niet meer leuk. Met een kraambedplan kan je deze balans beter in de gaten houden. Wanneer ga je bijna over het randje van niet meer leuk. Wat kan je eraan doen om er niet overheen te gaan? En wat doe je als je er wél overheen gegaan bent?

Aan de slag!

Hoe maak je nu zo’n kraambedplan? Mijn tip is om beiden na te denken over de volgende vragen. Daarna schrijf je samen het kraambedplan. Vind je samen moeilijk? Schrijf dan allebei apart een kraambedplan en laat hem aan elkaar lezen.

Schrijven maar:

  • Wat vind jij het allerbelangrijkste in de kraamtijd?
  • Bedenk wat je mogelijk het minst belangrijke in je kraamperiode vind?
  • Wat denk je heel leuk te vinden en wat helemaal niet leuk?
  • Wat verwacht je zwaar te vinden en hoe merkt jij dat?
  • Waar merkt de omgeving het aan als je het zwaar hebt
  • Wat heb je nodig als je het zwaar hebt? Denk hierbij aan slaaptekort, het gevoel dat de voeding niet loopt, dat je nog steeds geen luier hebt verschoont, ect.
  • Wat gebeurt er als je ver je grens echt over gaat
  • Als het niet goed met je gaat, wat moet de ander vooral niet doen?
  • Wat heb je nodig om je weer beter te voelen?
  • Wat is voor jou het allerbelangrijkste in je kraamtijd? Dus wat wil je zolang mogelijk proberen vol te houden?
  • Waar ontspan je van?
  • Hoe houden jullie elkaar op de hoogte hoe het met je gaat?

Opschrijven, stap voor stap

Zo’n plan is echt handig om op te schrijven. Zo kan je het er later bij pakken als het niet lekker gaat in je kraamtijd. Maak de volgende plannen.
1. Het gaat best lekker, maar het is hard werken. Schrijf op wat er nodig is als je dit niet nog een week gaat volhouden. Waar kan en wil je bijsturen?
2. Het is best zwaar. Welke signalen kunnen er zijn? Je bent de grens goed over. Wat kan je nu doen om het beter te maken? Welke maatregelen kan je inzetten?
3. Jullie zitten er doorheen. Het is tijd om alle zeilen bij te zetten. Doe alleen de hoofdnoodzakelijke dingen en vraag hulp waar mogelijk is.

Praktische tips

Aan heel veel dingen in de kraamtijd kan je niks doen. Die stuwing, de pijnlijke hechtingen en de krampjes kosten tijd voordat het over gaat. Maar wat kan je wel doen?

  • Slapen.

    Slapen is zo’n enorme basisbehoefte, ook al kan je tegen weinig slaap. Wanneer en waar kan je even apart slapen, zodat je echt even slaapt? Doe de zorg in shifts, de een zorgt ’s avonds ene paar uurtjes en de ander in de ochtend. Vraag eventueel een moeder om te blijven slapen en helpen.

  • Huishouden.

    Sommige dingen moeten gedaan worden. Maar veel kan ook overgenomen worden. Heeft de kraamverzorgster tijd om schoon te maken of moet je familie of vrienden vragen? Kan er iemand een boodschap doen of laat ze bezorgen? En vraag je kraamvisite om een kant en klaar diner mee te brengen.

  • Social Media.

    Je moet nog zóveel appjes beantwoorden…. Tja, zeg maar wat je nu gaat doen.

  • Kraambezoek.

    Zeg het af of spreek af dat ze 30 minuten komen. Komen ze van ver? Jammer, jullie gaan echt voor, dan gaan ze om de hoek in het cafeetje maar wat drinken. Spreek één maximaal twee kraambezoekjes per dag af. En in de avond is echt verboden!

  • Familie en vrienden.

    Kan er iemand een handje helpen? Je kindje twee uurtjes beneden houden, terwijl jullie slapen?

  • Oppas.

    Heb je andere kinderen, kunnen die mee met familie of vrienden? Daar krijgen ze aandacht en kunnen jullie even bijkomen.

  • Verwerken.

    Is er veel gebeurd? Ga ermee aan de slag. Ben je een verteller, denker of schrijver? Het op papier zetten helpt je om een rustiger hoofd en gevoel te krijgen.

  • Jezelf op nummer één.

    Veel ouders proberen voor de ander te zorgen. Of hij wel genoeg slaap krijgt, genoeg eet en drinkt. Maar eigenlijk is mijn boodschap om eerst goed voor jezelf te zorgen. Hier heb je veel meer aan, mits je dit regelmatig met je partner communiceert. Dan kan je namelijk samen een plan maken wie wat oppakt.

  • Trekken jullie het beiden niet meer?

    Dan is er maar één oplossing. Iemand bellen die je baby zoet kan houden en allebei je bed in duiken voor een flink aantal uren. Gordijnen dicht, telefoon uit (!) en liggen. Het maakt niet uit of je slaapt of niet, maar deze rust is essentieel om jezelf weer op de rit te krijgen.

Tot slot

Een fijne kraamtijd is goud waard. Je kan het je laten overkomen, maar je kan je er ook op voorbereiden. Begin bij jullie verwachtingen en leg deze eens naast elkaar. Bedenk wat je belangrijk vind in de kraamtijd. Hoe merk de ander dat je een grens bereikt over over gaat en wat heb je dan nodig? Wat kunnen jullie doen als het niet meer gaat en wie kan je bellen voor hulp? Schrijf het liefste samen het kraambedplan en wees eerlijk tegen elkaar. Je krijgt niet alleen een mooi kraambedplan, maar ook een kraamtijd waar je goed op terug kunt kijken.

Workshop kraambedplan schrijven, klik dan door naar Hanny.

Buurtmamas.nl publiceert elke zaterdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Lotte Vermorken verloskundigenpraktijk De Kei Buurmamas

Dit ben ik

Ik ben Lotte Vermorken en ik ben verloskundige. Tijdens mijn achttienjarige carrière doe ik heel wat mooie ervaringen op. Ik zie veel baby’s geboren worden en ik maak mooie, verdrietige, lachwekkende en bijzondere gebeurtenissen mee. In deze blogs neem ik je mee in mijn vak en voorzie ik je van nuttige tips. Ik ben trouwens ook de eigenaar van Buurtmama’s.

Groetjes Buurtmama's
Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.