Kraamtijd, tijd en aandacht voor de 40 dagen

Ze is een jonge vrouw van eind 20 als ik haar ontmoet. Haar loop is typisch dat van een vrouw in de weken voor de bevalling. Zoals een gekanteld bekken dat lichtjes van links naar rechts beweegt als een pendule. Haar partner is aan het werk en probeert al zijn vrije tijd veilig te stellen voor als de baby er is. Het is haar eerste zwangerschap en ze geniet zichtbaar als ik bevestig in haar prioriteit voor zelfzorg. Ook bevestig ik haar in een bewuste hechting met haar pasgeborene en steun tijdens een van de meest kwetsbare, verheffende en chaotische tijden van ons leven. Met andere woorden; de geboorte van een ouder en een baby.

Welke impact heeft een bevalling?

Geboren worden en bevallen zijn twee van de meest impactvolle gebeurtenissen in ons leven. Na de geboorte heeft de nieuwe moeder minimaal 40 dagen nodig om te genezen van de wonden van de bevalling. Daarnaast heeft ze ook minstens deze periode nodig om vertrouwt te raken met haar nieuwe rol als moeder. Zo speelt stress tijdens de eerste weken na de bevalling een grote rol bij problemen. Zoals met borstvoeding en de langzame genezing van de baarmoeder. Maar ook problemen met de hechting tussen moeder, baby en andere gezinsleden en de ervaring van postpartum depressie.

Een net bevallen moeder ligt in bed te slapen, rust en tijd voor herstel in de eerste 40 dagen na de bevalling

Hoe gaat het in andere culturen?

Veel culturen, van Japan tot Mexico hebben een levende traditie van zorg en ondersteuning voor de jonge moeder. Het is gebruikelijk in deze culturen om de eerste periode van ongeveer zes weken de moeder te verzorgen met vers bereide maaltijden. Maar ook met massages, het luisteren van de verhalen en het geven van gevraagd advies en emotionele steun. In Nederland is de kraamzorg daar een uitdrukking van. Helaas staat de duur en kwaliteit van de zorg door personeelstekort op dit moment onder druk.

Een mama met haar baby op haar borst. De eerste 40 dagen de tijd nemen om je baby te leren kennen.

Terug naar de jonge vrouw

Voor de meeste moderne moeders voelt het niet vanzelfsprekend om hulp te vragen en steun toe te staan tijdens deze grote overgang. Deze jonge moeder is nerveus als ik haar vraag naar haar familie in de buurt. Ze heeft geen gezonde relatie met haar moeder en voelt zich niet op haar gemak om hulp te vragen. Ze begrijpt het idee van “It takes a village to raise a child”. Met behulp van enkele open vragen is ze in staat om haar verlangen naar ondersteuning te koppelen aan een lieve buurvrouw. Het is een oudere en wijze dame met geweldige kookkunsten en tijd om te helpen. Met wat postnatale voedingsrichtlijnen voor haar dagelijkse maaltijd kon ik de moeder geruststellen dat ze er niet alleen voor hoeft te staan.

Wat is het idee achter de '40 dagen'?

Het delicate tijdsbestek van 40 dagen wordt ook wel het Sacred Window genoemd in de oosterse geneeskunst. Oftewel “quarantaine” binnen het westerse concept van herstel. Het wordt gebruikt om de moeder de tijd te geven zich volledig te herstellen. Alsmede om, nu als moeder, voor haar baby te zorgen. Deze eerste periode zes weken is belangrijk voor zowel moeder als kind om zich aan de nieuwe situatie aan te passen en hun eigen nieuwe identiteit te bevestigen. Normaal gesproken vraagt de baby elke twee uur om gevoed te worden. De rest van de tijd wordt de nieuwe moeder geadviseerd zoveel mogelijk te rusten om fysiek en emotioneel te herstellen van de bevalling. Het wordt aangeraden om het aantal bezoekers in deze periode te beperken. Tevens is het advies dat de moeder en baby zoveel mogelijk rondom huis blijven om overprikkeling en bijbehorende stress door de zintuigen te voorkomen.

Welke vorm van hulp is er?

Er zijn veel manieren om hulp te krijgen uit je naaste omgeving. Bijvoorbeeld het betrekken van vrienden en familie tijdens deze periode is heel natuurlijk en maakte in het verleden deel uit van onze cultuur. Zelfs als de partner erg betrokken en aanwezig is, maakt hij/zij ook grote veranderingen en korte nachten door. Je kan een professionele kraam doula uitnodigt voor 40 dagen of vrienden vragen om een maaltijd te koken. Bovendien kunnen zij helpen met de was doen, boodschappen en op andere broers en zussen te passen. Alle aanstaande ouders hebben een speciale status en kunnen om hulp vragen en manieren vinden om een systeem op te zetten dat past bij hun persoonlijke behoeften.

Een goed voorbereide rust- en hechtingstijd van 40 dagen kan bijdragen aan:

  • Versnelde genezing van de baarmoeder en eventuele littekens.
  • Mogelijkheid om hulp te vragen en te ontvangen.
  • Betere hechting tussen moeder en baby.
  • Het bevorderen van harmonie in relaties binnen het gezin.
  • Het bevorderen van borstvoeding.
  • Beperken van de kans op postnatale depressie en Post Traumatisch Stress Syndroom.
  • Zich verbonden voelen met de gemeenschap
twee geschilderde handen houden een netgeboren kindje vast in doeken van allerlei kleuren

Hoe ontstond Postnatal Support Network?

Het was de gezamenlijke visie van een aantal yogini’s uit de Kundalini Yoga traditie, die inspireerde tot de geboorte van het Postnatal Support Network (PSN). We zijn een internationale stichting die zich richt op het belang van een goed voorbereide en ontspannen 40-daagse postnatale rust- en hechtingstijd. Sindsdien heeft het PSN netwerk, samen met een geweldig en getalenteerd team van professionals, onvermoeibaar gewerkt. Onder andere aan het delen van informatie en het coördineren van ondersteuning Maar ook aan het trainen van postnatale doula’s, het publiceren van boeken, het organiseren van lezingen en symposia en het uitvoeren van onderzoek. Er zijn zeven landencoördinatoren die handen, voeten en vleugels geven aan dit werk in Nederland, Frankrijk, Portugal, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Bulgarije en Japan.

De 40 dagen tijd in de toekomst

Je hoeft niet zwanger te zijn om het belang in te erkennen van een langdurige en ondersteunde rust- en hechtingstijd. De tijd nemen om te wennen aan de nieuwe realiteit van moeder, ouder of grote broer of zus zijn, creëert vitale en zelfverzekerde leden voor onze toekomstige samenleving. Oprichtster Gurujagat Kaur voegt hieraan toe: “Het is een krachtig zaadje voor verandering. Wij geloven dat over 20 jaar de 40-daagse postnatale rust
wereldwijd bekend zal zijn bij alle moeders en hun partners. Ook al lijkt het misschien alsof we nu babystapjes zetten. We zijn ervan overtuigd dat onze dochters en kleindochters zich bewust zullen zijn van hun kraam opties. Zij zullen weten hoe ze hun eigen 40-dagen rust en hechtingstijd kunnen organiseren.”

Wil je meer weten over het werk van Postnatal Support Network?

Tot slot

De eerste 40 dagen na de bevalling is nodig om te herstellen en te wennen aan de nieuwe periode. In vele culturen is dit de gewoonste zaak van de wereld. Bekijk wat bij jullie past. Vraag hulp en bedenk welke hulp fijn is. Jullie hoeven het echt niet allemaal alleen te doen. Gebruik de tijd om je ondersteunt te voelen, rust te nemen en te hechten met je kindje. Ondersteuning kan je vinden bij familie, vrienden of een officiële kraam doula.
Lees de eerdere blog die ik schreef over wat een doula is en doet.

Buurtmamas.nl publiceert op zaterdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Portretfoto van Ingrid Bal kraam doula en initiatiefnemer van het postnatal support network

Dit ben ik

Ik ben Ingrid Bal en ik ben getrouwd, heb twee zoons en ben een gepassioneerd tuinvrouw. Graag ben ik kraam doula, yogadocent en een van de initiatiefnemers van de internationale stichting Postnatal Support Network. Daarnaast verzorg ik workshops en trainingen op het gebied van postpartum zorg, (kundalini) yoga, rebirthing, vrouwen wijsheid en sexualiteit. Ook heb ik een grote passie voor kruiden en haar toepassingen op onze gezondheid en geluk. 

Website: ingridbal.com en postnatalsupportnetwork.com

Logo Postnatal Support Network
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.