Kun je je baby verwennen? Veilige hechting
De vraag of je je baby kunt verwennen, is er één waar veel ouders mee worstelen. Wat als je je baby te veel liefde geeft? Raakt je baby dan verwend en afhankelijk van je? Als je je baby verwent met aandacht en liefde, kan je baby dan nog wel zich goed ontwikkelen tot een zelfstandig persoontje? Ik leg je uit wat je wel en niet moet doen.
Kan je je baby verwennen?
Laten we makkelijk beginnen. Nee, je kunt je baby niet verwennen. Een baby is afhankelijk van jouw zorg voor alles wat hij nodig heeft. Hij heeft niet het vermogen om zijn primaire verzorgers te manipuleren. Reageren op de signalen van jouw baby is daarom juist wenselijk. Je kunt dat niet te veel of te vaak doen.
Als jouw baby je ‘roept’ door te huilen of door geluidjes te maken en je zou er niet op reageren, kan dat stressvol zijn voor jouw kindje. Jouw baby kan emoties nog niet zelf reguleren en heeft jou hierbij nodig. Het is volkomen normaal dat je baby erg veel behoefte heeft om bij jou als moeder te zijn. Jij vormt immers een bron van herkenning. Jouw warmte, hartslag, geur en stem zijn wat jouw kindje al maanden kent.
Wat heeft je kindje nodig?
Het afgeven van non-verbale signalen en huilen zijn de enige troeven die jouw baby in handen heeft om jou te laten weten dat hij iets nodig heeft. Er kunnen lichamelijke ongemakken zijn, zoals honger of een vieze luier. Maar er kan natuurlijk ook een andere behoefte zijn. Behoeftes zoals hulp met slapen, met het verwerken van prikkels of een behoefte aan nabijheid en lichamelijk contact. Een baby kan zichzelf nog niet troosten. We zien daarom dat baby’s cortisol (het stresshormoon) aanmaken wanneer een primaire verzorger niet reageert. Responsief reageren op deze signalen en inspelen op de behoeften van jouw baby is daarom raadzaam.
Welk effect heeft laten huilen?
Als het vaker voorkomt dat je baby huilt zonder dat erop wordt gereageerd, zal hij het minder vaak of niet meer proberen om jouw aandacht te krijgen. Jouw baby ontwikkelt het idee dat er toch niemand komt om hem te helpen of te troosten. Dit betekent dus niet dat de behoefte van jouw kindje is verdwenen of opgelost. Deze ontwikkeling heeft een negatieve invloed op de hechtingsrelatie met je kindje, omdat er minder vertrouwen ontstaat dat hij gezien wordt. Wanneer een kindje wel een gevoel van veiligheid ervaart bij de ouders, zal hij steeds meer op ontdekkingstocht gaan. Hij zal enkel hulp vragen wanneer dat nodig is. Dit stimuleert het zelfvertrouwen van een kindje en zo zit je op de weg naar een gezonde ontwikkeling.
Wat gebeurt er al je een keer niet reageert?
Onthoud ook dat er niet meteen schade wordt berokkend wanneer je een keertje niet of later reageert op de signalen van jouw baby. Zolang jouw baby weet dat je er over het algemeen bent wanneer hij iets nodig heeft, ontstaat er een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Maak je dus geen zorgen wanneer omstandigheden ervoor zorgen dat je later of niet reageert. Onderzoek wijst bovendien uit dat een baby vanaf 6 maanden het vermogen langzaam begint te ontwikkelen om zichzelf meer te troosten. Maar heel eerlijk, als volwassenen zoeken we vaak ook nog troost bij een ander. Je belt een lieve vriendin of gaat wat drinken met vrienden. Dus troost zoeken is eigenlijk heel normaal, ook op latere leeftijd.
Wat is het effect op lange termijn?
De basis voor een veilige hechtingsstijl wordt in de eerste 1000 dagen van het leven van jouw kindje gelegd. Het eerste jaar is hier dus een groot deel van. We zien steeds meer verbanden tussen veiliger gehechte kinderen en de beschikbaarheid van ouders in het eerste levensjaar. Kinderen met een meer veilige hechtingsstijl durven meer te vertrouwen op hun gevoel en eigen oordeel. Ze maken makkelijker sociaal contact, zijn emotioneel stabieler en ervaren hechtere vriendschappen.
Tot slot
Het inspelen op de behoeften van jouw baby, het geven van onvoorwaardelijke liefde en aandacht leiden dus niet tot een verwend kindje. Maar eerdere tot een gezonde persoonlijkheid die zich veilig en liefdevol kan ontwikkelen en kan leven in zijn volle potentie.
Dit ben ik
Ik, Tessa Goossens, ben Gz-psycholoog, Hechtingsexpert en mama van 2. Hechting is de basis voor het mentaal welbevinden van kinderen. Daarom begeleid ik (aanstaande) ouders naar een sterke band met hun kindje. Dit doe ik door de juiste informatie te delen, online cursussen en coaching bij het doorbreken van je eigen patronen.
Website: happybabyhappymama