Mamacafé in Hoeve Essesteijn, hoe is deze ontstaan?

Een ochtendje thuis met een kopje koffie of thee of een ochtendje met andere mama’s een kopje thee of koffie drinken. Wat kies jij? Vele moeders ervaren het moederschap als nieuw en uitdagend. Het is fijn om dit te kunnen delen met andere mama’s, waardoor je je gesteund, gezien en begrepen voelt. Vriendschap laat je zelfvertrouwen groeien en vergroot je veerkrachtig bijvoorbeeld in geval van tegenslagen. Een Mamacafé is een mooie en laagdrempelige manier om mama’s te ontmoeten. Romy ervaarde zelf het plezier van een Mamacafé en zette er een op in haar restaurant Hoeve Essesteijn in Voorburg. Ze vertelt in dit blog hoe dit ging.

Hoe ben je in aanraking gekomen met het concept Mamacafé?

Romy vertelt dat ze het concept al wel kende doordat zijzelf een dochter heeft. Ze ging regelmatig naar een borstvoedingscafé. Dat was dan wel weer wat specifieker dan een Mamacafé, maar het principe was hetzelfde. Het ontmoeten van andere moeders was plezierig en gaf steun. We kletsen over allerlei obstakels die we tegenkwamen en wisselden tips uit.

Samen koffie of thee drinken in een mamacafé

Wat vond je zelf van het Mamacafé (in haar geval borstvoedingscafé)?

Het idee om op een laagdrempelige manier in contact komen met andere moeders, vond Romy fjn. Vooral in het eerste jaar van haar moederschap had ze behoefte om ervaringen uit te wisselen. Het moederschap vond ze soms best uitdagend. Ze vond het fijn om te weten dat ze niet alleen hiermee was. Vooral tijdens de lockdowns vanwege Covid heeft ze erg veel gehad aan de bijeenkomsten.

Waarom wilde je zelf een Mamacafé oprichten?

Marissa Lake (kinderfysiotherapeut bij Eigenwijs) bracht haar op het idee. In Voorburg was er namelijk nog niet zoiets en de behoefte aan een Mamacafé bleek er wel te zijn onder de moeders die hier wonen. Omdat de brasserie grenst aan een leuke speeltuin en een kinderboerderij leek het me de ideale plek voor een Mamacafé.

Mamacafé terwijl je kindje lekker speelt.

Hoe ben je gestart?

Een eerste ochtend is altijd spannend. Komen er wel mama’s? En dat was het geval! Er waren ongeveer 5 moeders met kindjes die gericht naar het Mamacafé kwamen. Daarna sloten er nog een aantal moeders aan die toevallig bij Hoeve Essesteijn waren. Na afloop heeft Romy gevraagd waar de behoefte lag van de moeders wat betreft de invulling van het Mamacafé.

Weet je hoe de moeders het ervaren?

Dat weet Romy zeker! Ze wil goed aansluiten bij de mama’s, dus vraagt ze regelmatig hoe ze het vinden en wat er anders kan. Ze vertelt dat de moeders het heel fijn vinden om even bij te praten met andere moeders onder het genot van een kopje koffie en/of thee. Vanwege de speelhoek binnen is het ook met wat minder mooi weer fijn dat de kindjes zichzelf kunnen vermaken terwijl de moeders even tijd voor zichzelf hebben. De mama’s hechten daar veel waarde aan.

Waar liep je tegenaan bij de organisatie?

Romy was in het begin onzeker over de invulling. Er zijn tal van Mamacafe’s waar gastsprekers, workshops en andere activiteiten worden georganiseerd. Ze heeft het opgelost door te vragen waar de moeders behoefte aan hebben. En dat blijven ze doen. Het Mamacafé is niet van Hoeve Essesteijn, maar van de mama’s. Zij mogen bepalen hoe het er uit ziet.

Heb je nog meer plannen voor het Mamacafé?

Romy vertelt niet meer plannen te hebben. Ze hebben één keer een korte presentatie gehad van een gastspreker. De eigenaresse van baby spa Amare kwam iets vertellen over wat zij doet en hoe het werkt. Voor nu staan er nog geen andere gastsprekers op de planning, maar ze sluit niks uit.

Welke tips heb je voor anderen die een Mamacafé willen opzetten?

Romy heeft zelf van tevoren goed onderzoek gedaan naar de behoefte voor een Mamacafé. Dat was heel waardevol. Nu blijft ze dat checken bij de bezoekers. Romy: ‘Zorg dat je goed weet hoe je het wilt gaan promoten en wees ook bereid om daarin te investeren.’

Tot slot

Romy heeft in haar restaurant Hoeve Esseteijn in Voorburg een Mamacafé opgezet. Ze had zelf als verse moeder ervaring met een borstvoedingscafé. Het ontmoeten van andere moeders vond ze erg fijn. Voor haar eigen Mamacafé heeft ze eerst de moeders gevraagd waar ze behoefte aan hebben. Ze koos een dag en promootte het Mamacafé via social media, flyers en de plaatselijke krant. Nu het Mamacafé loopt, blijft ze de moeders vragen naar hun behoeften.

Wil je ook een Mamacafé opzetten? Binnenkort zal er nog een blog verschijnen met een stappenplan. Houd de social media van Buurtmamas.nl in de gaten.

Buurtmamas.nl publiceert elke zaterdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Jordy en Romy met hun dochter bij Hoeve Essesteijn, Mamacafé

Dit ben ik

Romy is nog niet zolang geleden zelf moeder geworden van een dochter. Met haar man Jordy opende begin 2022 het restaurant Hoeve Essesteijn in Voorburg. Een pareltje waar je kunt genieten van een koffie, een lunch of een borrel terwijl de (klein)kinderen lekker spelen. 

Website: hoeve-essesteijn.nl

Hoeve Essesteijn
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.