Mamacafé opzetten, hoe pak je dat aan?
Deze week, van 28 september tot en met 4 oktober, is het de week tegen Eenzaamheid. Speciaal hiervoor schreef ik deze blog en een ebook over het opzetten van een Mamacafe! Want in deze digitale tijd, kunnen we wel wat gezelligheid gebruiken.
Regelmatig krijg ik de vraag hoe je een Mamacafé zelf kan opzetten. Ik word altijd erg blij van deze vraag. Want hoe meer Mamacafé’s, hoe meer plekken waar mama’s elkaar kunnen ontmoeten. Dit maakt mama’s gelukkiger en haar kind ontwikkelt zich hierdoor beter. Daarnaast blijkt dat door meer sociale contacten (geen social media) leef je langer.
Maar hoe pak je dat nu aan, het opzetten van een Mamacafé? In deze blog neem ik je stap voor stap mee. Je kunt jouw Mamacafé helemaal jouw twist geven. Veel plezier!
Mijn jarenlange ervaring
Eerst zal ik wat over mijzelf vertellen. Ik ben al meer dan 20 jaar verloskundige. Toen ik destijds zelf kinderen kreeg, had ik behoefte aan mama’s in dezelfde fase als ik. Ik zette, met nog een paar anderen, een Mamacafé bij ons in de buurt op; Mamacafé Vathorst.
Nu na 15 jaar Mamacafé heb ik heel veel ervaring. Hoe kies je de juiste lokatie. Wat zijn voor- en nadelen van een lokatie. Hoe bereik je mama’s en wat moet je wel en niet doen. Deze ervaring deel ik graag met jou.

Waar begin je?
Ik adviseer je sterk een plan te schrijven. Hierdoor krijg je helder wat je moet doen en of er eventueel kosten aan zijn verbonden. Een plan geeft je inzicht, waardoor je jouw plannen echt kan gaan uitvoeren. Zet er ook een tijdsindicatie bij. Wanneer wil je welk punt af hebben? Zo kan je berekenen wanneer je het Mamacafé kan openen.

Organiseer je het alleen of samen?
Voordat je een planning gaat maken is het goed om te bedenken of je het alleen wilt organiseren of samen. Beiden hebben voor- en nadelen. Als je het alleen organiseert heb je alles zelf in de hand. Jij bedenkt hoe je het wilt. Je bent daardoor vaak sneller. Het betekent ook dat je alle Mamacafé’s zelf aanwezig moet zijn.
Samen organiseren is vaak gezelliger. Ook heb je nog iemand die ideeën heeft en dat kan heel handig zijn. Wel moet je altijd even overleggen met elkaar, voordat je het uitvoert. Kan je een keertje niet, dan kan je maatje ervoor zorgen dat het Mamacafé nog wel door kan gaan. Ook kan je kijken of er een organisatie is die jou wil helpen. Is er een enthousiaste verloskundige, zwangerschapscursusleidster of mamacoach die mee zou willen doen. Er zitten nog wel meer voordelen aan samenwerken met een professional.
Hoe maak je een planning?
Nu je weet of je het alleen of samen wilt organiseren, kan je een planning gaan maken. Denk hierbij aan de locatie, hoe vaak je het Mamacafé wilt houden en hoe je de moeders bereikt. Schrijf ook op of je een logo laat maken, flyers laat drukken, mailtjes gaat sturen en dus een mailadres aan wilt maken. Maak ook altijd een social media kanaal aan. Dat kan facebook of Instagram zijn, Tiktok of LinkedIn. Hoe vaak wil je berichtjes posten en hoe maak je deze berichten?
Waar moet je nog meer over nadenken?
Een Mamacafé kost tijd en inzet. Het kost tijd om alles te organiseren en het kost tijd voordat je naamsbekendheid hebt. Bedenk wie je doelgroep is.
Een goed logo brengt herkenbaarheid en daarmee sneller naamsbekendheid. Flyers en posters zijn heel effectief in het bereiken van je doelgroep.
Hoe vaak wil je het Mamacafé organiseren? Wie is er elke keer aanwezig? Een vaste ochtend per week of maand heeft voordelen, maar ook nadelen.
Je kan extra veel moeders lokken door een themaochtend te organiseren. Mogelijk zijn er wel professionals in de wijk die wat naamsbekendheid willen krijgen. Nodig ze als spreker uit.
Hoe bereik je de moeders?
Je kan je doelgroep bereiken door in je wijk posters en flyers te brengen bij het consultatieburo en de bieb flyers neer te leggen en posters op te hangen. Maar denk ook aan social media of maak een website.
De ingang van het Mamacafé moet ook herkenbaar zijn. Dan komen je mama’s ook sneller binnen. De drempel moet letterlijk laag zijn om binnen te komen.

Hoeveel kost een Mamacafé?
Dat hangt van veel factoren af. Organiseer je het op een gratis locatie en moet je zelf koffie en thee zetten, dan moet je ook zelf die boodschappen halen en betalen. Is er geen speelgoed aanwezig, dan kan je dit kopen bij de kringloop of een oproepje doen.
Een goed logo is heel belangrijk, maar kost vaak rond 200,- euro. Ik help je graag op weg, dus wil je het logo van hiernaast gebruiken? Dat kan voor slechts 25,- euro. Die kan je dan voor alles van het Mamacafé gebruiken. Dus voor je social media en je flyers. Mail me als je het logo wilt, info@buurtmamas.nl.
Drukwerk kost natuurlijk ook geld. Als je ervoor gekozen hebt het Mamacafé te organiseren samen met een professional, dan wil ze vast wel haar logo op het drukwerk. In ruil hiervoor betaalt zij een groter deel van de kosten.
Mijn hulp voor jou
Zoals je leest kan ik je heel veel vertellen. Ik heb al heel wat Mamacafé initiatiefnemers op weg geholpen. Daarom heb ik een ebook (Inkijkexemplaar) geschreven. Het complete ebook stuur ik je digitaal toe voor maar 25,- euro. Dit scheelt je veel denkwerk en uitschrijven. Hierin staan alle stappen die je moet doorlopen, met alle voor- en nadelen. Ook zorg ik voor inspiratie, zodat je een succesvol Mamacafé op kan zetten.
Ook kan je een telefonisch consult met mij inplannen. Het telefonische consult kost 30,- euro per half uur.
Tot slot
Een Mamacafé opzetten is enorm waardevol. In de loop van de jaren heb ik geleerd wat wel en niet werkt. Maak om te beginnen een plan en een begroting. Vanuit hier kan je stap voor stap bedenken hoe en wat je het wilt. Een Mamacafé opzetten kost geld. Door slimme keuzes te maken kunnen deze kosten erg meevallen. Tijd kost het altijd wel.
Wil je grote stappen zetten en snel het Mamacafé op kunnen zetten? Boek dan een consult bij mij en of koop mijn ebook. Dan heb jij geen jarenlange ervaring nodig, voordat het goed loopt.

Dit ben ik
Ik ben Lotte Vermorken en ik ben verloskundige. Tijdens mijn zeventienjarige carrière doe ik heel wat mooie ervaringen op. Ik zie veel baby’s geboren worden en ik maak mooie, verdrietige, lachwekkende en bijzondere gebeurtenissen mee. In mijn werk zie ik hoe belangrijk vriendschappen zijn. Vandaar dat ik deze website heb opgericht. Ik ben trouwens ook de eigenaar van Buurtmama’s.
