Mijn baby is van de commode gevallen

Je bent druk bezig met het verschonen van je baby. Even draai je je weg om schone kleding te pakken en daar gebeurt het. Je baby valt van de commode. Gisteren kon hij nog niet eens omdraaien. Ja, hij ging een beetje op zijn zij liggen met spelen. Maar nu net als ik er even niet bij ben, draait hij om en valt hij van de commode. Dat is enorm schrikken! En nu?

Wat doe je als je baby van de commode gevallen is?

Hoe moeilijk het ook is, maar pak je baby niet direct op van de grond. Als hij huilt is dit een goed teken. Kijk even of er andere verwondingen zijn aan bijvoorbeeld  zijn hoofd. Als je niets ernstigs ziet en je baby huilt, pak hem dan op een troost hem.

Raakt je kindje bewusteloos?

Het kan zijn dat je baby zo geschrokken is van de val dat hij daarna bewusteloos raakt. Probeer zelf rustig te blijven, hoe lastig dit advies ook is. Ik ben zelf moeder van 2 zoons en heb genoeg valpartijen meegemaakt. Voel je niet schuldig als het anders loopt. Je handelt altijd goed! Maar door rustig te blijven, help je jezelf en je baby het beste.
Check of er een goede ademhaling is. Bel 112 als je baby bewusteloos raakt na een valpartij. Blijf de ademhaling controleren.

Baby ligt op de commode en de luier wordt verschoond

Bel altijd je huisarts als je kindje gevallen is

Bel altijd je huisarts

Huilt je baby na de valpartij en zie je geen ernstige verwondingen, bel dan de huisarts. Ook al is er niets te zien aan je baby. Het is altijd goed om even te laten controleren. De huisarts zal vragen naar het tijdstip, de hoogte en de ondergrond waar je baby op gevallen is.
Verder willen ze weten of je baby bewusteloos is geweest en of hij direct huilde na de val. De huisarts zal je baby goed nakijken. In de meeste situaties krijg je een wekadvies. Je baby moet dan om de afgesproken tijd wakker gemaakt worden om te kijken of hij reageert. Soms sturen ze je door naar het ziekenhuis voor controle. Dit gebeurt vaak bij kinderen onder de 2 jaar die een val van hoger dan 1 meter hebben meegemaakt.

slap handje van een kindje dat op de grond gevallen is

Wanneer bel je 112?

Verandert thuis de situatie van je baby? Hij wordt suf of gaat overgeven, bel dan direct 112. Ook al ben je al bij de huisarts geweest. Als er na het bezoek van de huisarts nieuwe klachten volgen, dan moet een arts je baby opnieuw nakijken.

Wat houdt je kindje eraan over?

Een val op het hoofd is bij kinderen vaak onschuldig en zorgt meestal niet voor blijvende schade. Wanneer er wel letsel ontstaat, gaat het regelmatig om een (lichte) hersenschudding, ook wel licht traumatisch hoofd-/hersenletsel (LTH) genoemd. Kinderen hebben een hoger risico op LTH, doordat ze vaker vallen. Ook hebben ze andere anatomische verhoudingen, met een relatief groter hoofd. Slechts bij 1 op de 800 kinderen ontstaat na een val van hoogte ernstige (late) problemen, zoals een bijvoorbeeld een schedelfractuur.

Houdt mijn kind iets over na een koortsstuip?

Daarna komt het schuldgevoel. Je dacht echt dat dit jou nooit zou overkomen. Je voelt je een slechte ouder. Huilen is het enige dat je kunt…. Ik wil je hierin geruststellen. Je bent geen slechte ouder!
Zoiets kan gebeuren in een seconde. Je baby hoort het geluid van wat jij aan het doen bent of hij volgt jou met zijn ogen en dan is het snel gebeurd. Het zegt niets over het feit of jij een goede of slechte ouder bent. Praat hierover met andere ouders en je krijgt verschillende verhalen te horen. Geloof mij, die verhalen zijn er genoeg. Schaam je niet, leer ervan.

Een val is snel gebeurd. Ik vertelde je dat je het beste je baby niet gelijk op kunt pakken. Bekijk je baby eerst. Is het ernstig bel dan altijd 112. Huilt je kindje, troost je kindje dan en bel altijd je huisarts. Ook vertelde ik wanneer je toch nog 112 moet bellen. Het risico dat je kindje iets overhoudt aan de val is gelukkig erg klein.
Wil je voortaan weten wat je moet doen bij een ongeval? Volg dan een kind – EHBO cursus. Neem een kijkje op de Academie.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Dit ben ik

Ik ben Miranda Donkers, enthousiaste instructeur EHBO bij Stichting EHAK. Onze stichting is gespecialiseerd in het verzorgen van lessen EHBO baby’s en kinderen. Mijn missie is om zoveel mogelijk ouders /verzorgers (in spe) meer zelfvertrouwen te geven in geval van nood. Een ongeluk is snel gebeurd; een verslikking, verbranding, vergiftiging. Met mijn blogs hoop ik jullie de eerste
handvaten te geven.

Website: www.stichting-ehak.nl

Deel dit artikel
1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.