Mijn kind luistert niet, wat nu?

Als ouder kun je best wel eens worstelen als je kind niet wilt luisteren. Het is dan ook een veel voorkomende vraag bij mij in de praktijk. Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind weer naar mij luistert? Wat je wilt is dus eigenlijk dat je kind doet zoals jij dat wilt. De vraag is echter of dit altijd terecht is. Zou het ook zo kunnen zijn, dat ouders die kinderen hebben die niet luisteren, zelf ouders zijn die niet luisteren? Hmmm … daar moet je even over nadenken, toch?

Wat is er nodig zodat je kind luistert?

Vaak is het zo dat we wat willen van onze kinderen. Kom aan tafel eten. Kleed je aan. Doe je schoenen aan. Ga douchen, etc. Gewoon omdat het zo hoort of omdat het nu eenmaal zo moet. Maar soms gaan we voorbij aan wat het kind wil en luisteren we niet naar wat hij hiervan vindt. En kinderen willen nu eenmaal ook gehoord worden in wie ze zijn en wat ze vinden. Ze willen zich vooral veilig voelen. Daarnaast hebben ze een enorme behoefte om gezien te worden. Op het moment dat ze één van deze bovenstaande punten niet goed voelen, willen ze dat maar al te graag aan ons als ouders duidelijk maken. Maar kinderen zijn nog klein. Ze hebben niet altijd de juiste woorden en zinnen om de boodschap goed over te brengen op ons als ouder.

een mama zit op haar hurken voor haar kindje en geeft een kwast aan, ze maakt contact en luistert

Waarom is mijn kind dwars als het moet luisteren?

Het is knap lastig om wat je voelt helder te verwoorden. Laat staan als kind. Ze voelen dus vaak onrust in hun systeem. Maar weten zelf nog niet goed hoe dat onder woorden te brengen. Hoe vertel je dat helder aan je ouders? Als we dit nu weten als ouder, zullen we dus ook beter moeten leren luisteren naar onze kinderen. Wat zegt hij en welke mogelijke betekenis zit hier achter? Je moet leren kijken over de berg van wars gedrag of uitspannende emoties heen. Probeer de boodschap van je kinderen te ontcijferen. Zo kan je gaan nadenken wat ze bedoelen te zeggen of wat ze van ons willen. Tja en die fase slaan we vaak over.

mama ligt op bed met haar kind, maakt contact zodat hij kan luisteren

Waarom luistert je kind niet?

Als ouder zijn we geneigd om te zeggen wat we willen. Hoe het hoort, wat er verwacht wordt, je moet dit, je moet dat etc. Maar het kind heeft ook behoeftes. Die wil graag buiten spelen, nog even verder kleuren, een filmpje afkijken, lekker chillen etc.  Beide hebben dus andere behoeften die vaak haaks op elkaar staan.

Hoe krijg je de aandacht van je kind?

Je zult er dus voor moeten zorgen dat je kind je écht hoort. Neem meer tijd voor jezelf om te beseffen dat je kind in een volledig andere denkwereld zit als dat jij van ze vraagt. Soms kost het ook nog even tijd om eerst jouw aandacht te krijgen alvorens ze kunnen gaan luisteren wat jij gaat zeggen. Je kind is er zeker niet op uit om express niet naar jou te luisteren. Het zijn de omstandigheden die het maken dat een kind op dat moment even niet kan luisteren. Hij is gewoon lekker bezig en niet aangesloten op jouw wereld waar er nog van alles moet. Zodra jij er meer druk op gaat zetten, hoe meer tegendraads gedrag je zult ervaren bij je kind.

Hoe maak je contact met je kind?

Eerst moet aansluiten op de denkwereld van je kind. Nu je dit inziet, kun je zorgen dat je eerst écht contact maakt. Geef je kind de tijd om te luisteren naar wat jij te zeggen hebt en maak echte verbinding met hem. Kijk hem aan of leg even een hand op het been of schouder van je kind. Hierdoor voelt hij je nabijheid. Je kunt ook checken door te vragen of je hij je gehoord heeft. Doe dit op een vriendelijke oprechte toon. Doe dit niet op een belerende toon, want dan werkt het niet. Het is soms fijn om nog even te herhalen wat je gezegd hebt en rustig te blijven. Het is fijn voor je kind als je kunt herkennen dat hij mogelijk wat anders had willen doen. Dit mag je ook best benoemen. Door dit te doen voelt je kind zich gehoord. Ook voelt hij zich gezien in wie hij is en de daarbij behorende behoeftes. Daarna mag je zeggen dat wat er nodig is of gedaan moet worden.

Hoe zal je kind luisteren naar wat je zegt?

Je hebt eerst aansluiting gezocht bij de belevingswereld van je kind. Dit zorgt ervoor dat je hem écht gezien en gehoord hebt. Hierdoor is je kind meer bereid om te gaan luisteren naar wat jij wilt. Dus omdat jij bereidt bent naar hem te luisteren, is je kind meer bereid om ook naar jou te luisteren. Een mooie wisselwerking dus! Neem de tijd en soms ook even de stilte. Zo krijgt je kind tijd en ruimte om verbinding met jou te maken. Vaak zitten wij als ouder in een planning en willen we meteen aktie. Gun je kind de tijd en ruimte om even mee te schakelen. Luisteren van beide partijen gebeurt pas als er echte connectie is.

Hoe kun je zorgen voor meer rust in het lijf van je kind?

Als je graag wilt dat je kind beter gaat luisteren, zal je eerst moeten luisteren naar je kind. Roep dus niet vanuit de keuken.. .’we gaan eten!’ Maar loop echt even naar je kind. Maak contact en toon begrip voor de situatie waar je kind uit moet gaan stappen. Geeft hem ruimte om te laten schakelen. Dan zal je zien dat er beter naar elkaar geluisterd wordt. Hierdoor komen jullie in een betere ‘vibe’ met elkaar. Win win dus!

Wil je meer informatie. Neem gerust contact op met Hoogsensitief Opvoeden.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

yvonne anker hoogsensitief

Dit ben ik

Ik ben Yvonne en moeder van 2 hoogsensitieve kinderen. Beide van mijn kinderen zijn anders hoogsensitief. Door mijn werk en opleidingen ben ik ondertussen gespecialiseerd op het gebied van hoogsensitieve kinderen.
Wil je je kind beter begrijpen en wil je meer rust in huis? Neem dan contact met me op. Begeleiding kan bij jullie thuis of online.

Website: www.HoogsensitiefOpvoeden.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.