Mijn kindje plakt aan mij als een koala -claimgedrag-

Hangt jouw kindje aan jou? De hele tijd? Dat kan erg gezellig en liefdevol zijn, maar het kan ook overweldigend en intensief aanvoelen. Een vorm van ‘ claimgedrag’  laten kinderen vooral zien tussen de 0 en 4 jaar. Je ziet dan gedrag dat drammerig en veeleisend is naar jou als ouder. Je kindje kan misschien niet goed alleen zijn en eist jouw voortdurende, exclusieve aandacht. Het is normaal om enerzijds te kunnen genieten van het gevoel dat je kindje je zo nodig heeft. Aan de andere kant kom je nergens aan toe en word je overgenomen door de wensen van je kindje. Waar het gedrag vandaan komt en hoe je ermee om zou kunnen gaan, lees je in deze blog.

Hoe kan claimgedrag van jouw kindje eruitzien?

Je kindje blijft steeds op diverse manieren aandacht vragen van jou. Je kind klampt zich aan jou vast, gaat aan je been hangen, blijft doorlopend vragen stellen of praat de oren van je hoofd. Soms kan het zelfs dwingend aanvoelen. Dit maakt het voor jou lastiger om tijd te maken voor jezelf. Het kan ook zo zijn dat jouw kindje verschonen, aankleden of eten geven enkel accepteert wanneer jij het doet. Dit intensiveert de opvoedtaken voor jou enorm. En het kan voor de andere primaire verzorger voelen alsof die geen onderdeel uitmaakt van de gezinstaken. En toch, ook de ogenschijnlijke ‘oudervoorkeur’, hoort erbij. Dit is normaal gedrag voor kinderen van tussen de 0 en 4 jaar.

je kindje plakt aan je. Een kindje wil de hele dag aan mama plakken, tillen, dragen, vasthouden. Hoe ga je daarmee om?

Wat zijn oorzaken van claimend gedrag bij kinderen?

Hoe gek ook misschien, het geschetste claimgedrag is eigenlijk best een goed teken. Jouw kindje eist je op omdat hij je vertrouwt, graag bij je is en jij zijn veilige haven bent. Het is vaak ook een teken van een sterke hechtingsband in ontwikkeling. Je kunt dat merken aan het feit dat jij je kindje waarschijnlijk het makkelijkst kunt troosten of geruststellen wanneer hij verdrietig is. Ook zul je zien dat een kindje jou opzoekt wanneer hij iets nodig heeft en dat jij zijn pilaar bent in een onbekende, nieuwe omgeving. Claimgedrag bij jonge kinderen kan ook voortkomen uit een behoefte aan regulatie van (negatieve) emoties door jou, maar ook uit verveling of uit onzekerheid.

Wat kun je doen?

Verplaats je in het gevoel van je kindje. Negeer zijn signalen niet, dat werkt averechts. Benoem emoties die je bij je kindje waarneemt en leg uit dat jij soms ook iets anders moet doen waardoor je er even niet bent. Je kunt oefenen met weggaan en terugkomen. Begin klein door bijvoorbeeld uit te leggen dat je naar het toilet gaat. Wanneer jouw kindje keer op keer ervaart dat je weggaat en ook weer terugkomt, verstevigt dat zijn vertrouwen in jou en in de wereld om zich heen. Waardoor loslaten op termijn ook makkelijker zal gaan.

Nog een tip

Probeer in contact te blijven en ‘echte’ aandacht te geven wanneer je met je kindje bent zodat hij niet het gevoel heeft te hoeven bedelen om aandacht. Benoem, juist in deze lastige fases, positief gedrag en vergeet niet samen te spelen en gek te doen. Als er een andere primaire verzorger in beeld is, investeer dan extra in deze band, maar leg je kindje niets op. Spelen met andere kinderen (erbij) kan ook een aanrader zijn. En vergeet in deze periode jezelf niet. Het kan echt uitputtend zijn voor jou als mama. Dus iedere vorm van zorg voor jou als mama, komt als een positieve boemerang terug naar jouw gezin.

Tot slot

Heb je een kindje dat als een koala aan jou hangt? Weet dan dus dat er niks mis is met je kindje of met jou en dat het er vaak bij hoort. Laat je niet uit het veld slaan door opmerkingen van anderen dat je kindje ‘ teveel’ aan jou hangt. Het is vaak een goed teken dat je kindje zich zo hecht aan jou. Al kan een kindje dat alleen maar bij jou wil zijn echt vermoeiend zijn. En voor de ouder die wel wil maar niet wordt toegelaten, heel pijnlijk voelen. Zorg daarom goed voor jezelf en ook voor je partner, het komt goed!  Zet ‘m op mama’s!

Voor Buurtmamas.nl heb ik meerdere blogs geschreven. Zoals over Verwennen en de kracht van hechting.
Wil je als ouder alles leren over hechting en hoe je dit doet? In de online cursus ‘Building the Bond’, van Happybaby Happymama leer je alles over hechting, wat jouw rol als ouder is en hoe je dat praktisch aanpakt. 

Op Buurtmamas.nl vind je andere moeders in jouw buurt. Meld je gratis aan.

Buurtmamas.nl publiceert elke zaterdag (en soms vaker) een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Tessa Goossens, expert omtrent hechten met je kind of baby

Dit ben ik

Ik, Tessa Goossens, ben Gz-psycholoog, Hechtingsexpert en mama van 2. Hechting is de basis voor het mentaal welbevinden van kinderen. Daarom begeleid ik (aanstaande) ouders naar een sterke band met hun kindje. Dit doe ik door de juiste informatie te delen, online cursussen en coaching bij het doorbreken van je eigen patronen. 

Website: happybabyhappymama

Logo Happybabyhappymama
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.