Miskraam en je relatie, tips om het samen door te komen

Een miskraam is een verlieservaring die je raakt en waar je om rouwt. Nu is de eerste van wie je steun verwacht in moeilijke tijden meestal je partner. Maar dat blijkt in de praktijk niet altijd makkelijk. Ook voor een man is een miskraam een verlies, alleen gaat hij er vaak heel anders mee om.
Door die verschillen tussen jullie kan je relatie behoorlijk onder druk komen te staan. Je voelt je al snel eenzaam met zijn tweeën. Wanneer je begrijpt waarom jullie het zo verschillend ervaren, kun je samen vaak al veel beter met de impact van jullie miskraam omgaan.

De impact van een miskraam is voor iedereen anders

Ieder mens gaat anders om met verlies. Dat geldt natuurlijk ook binnen je relatie. Wanneer je naar de grote lijnen kijkt, hebben vrouwen vaak meer behoefte om te praten. Mannen zijn sneller geneigd om afleiding te zoeken. Natuurlijk gaat dit niet voor iedereen op, want het verschilt voor ieder mens. Ook als je partner een vrouw is kunnen jullie beiden heel anders reageren. De ene manier is ook niet beter of slechter dan de andere. Je hebt het allebei nodig om je verlies te boven te komen.

miskraam relatie man verlies beleving

Meisjes kletsen, jongens gaan iets doen

Deze verschillen zie je ook in hoe we vanuit onze cultuur omgaan met emoties. Meisjes zitten vaak al jong bij elkaar te kletsen, jongens gaan liever iets doen. Dat is als we volwassen zijn niet anders. Hij heeft vaak minder geleerd om te praten over zijn emoties. Vaak zijn mannen er ook minder bedreven in, doordat ze er minder mee geoefend hebben. Een denkfout die wij als vrouw dan al snel maken, is dat we denken dat je man er geen verdriet van heeft. Hij laat het tenslotte niet merken. Dat hij er niet over wil praten, wil niet zeggen dat er geen verdriet is. De uiting is alleen anders. Erover praten is voor hem meer buiten zijn comfortzone, vergelijk het maar met het spelen van een uitwedstrijd.

samen relatie miskraam overleven

Een miskraam is voor hem een ánder verlies dan voor haar

Daarbij is het voor hem ook een ander verlies, want hij ervaart niet hetzelfde. Hij staat ernaast, want het gebeurt niet in zijn lijf. Hij heeft daardoor ook een andere band met jullie ongekende kindje. Jij als vrouw hebt tevens nog met de invloed van zwangerschapshormonen te maken. Daarnaast ziet hij hoe verdrietig jij ervan bent en houdt hij zich vaak sterk om er te zijn voor jou. Ik hoor regelmatig van dames die ik heb begeleid, dat hij het er ineens moeilijk mee heeft als het met haar beter gaat. Dan komt er pas ruimte voor zijn emoties.

Ook vrijen kan beladen zijn geworden

Een ander aspect is dat vrijen beladen kan worden door de miskraam. De lichaamsdelen die een belangrijke rol spelen bij het vrijen kunnen je ook weer aan de miskraam herinneren. Misschien durf je nog helemaal niet opnieuw zwanger te worden of kijken jullie daar nu (nog) verschillend tegenaan. Wat hier ook meespeelt, is het verschil in intimiteitsbeleving. Mannen ervaren vaak intimiteit ín het vrijen. Vrouwen hebben over het algemeen eerst een gevoel van intimiteit nodig om tot vrijen te komen. Dat maakt de stap naar vrijen minder makkelijk.

Wat kun je nu doen om met elkaar in contact blijven?

Heb geduld met elkaar en pas op dat je niet in verwijten en onbegrip over-en-weer verzandt. Spreek liever vanuit je eigen behoefte en probeer begrip voor elkaars manier van reageren te hebben. In het blog Wat kun je leren van Junkie XL en Elvis? op mijn eigen website vind je gerichte tips hoe je op een andere manier met elkaar kunt communiceren.

Een miskraam kan door jullie beiden anders beleeft worden. Vrouwen willen er graag veel over praten, terwijl mannen liever iets gaan doen. Praten over hun gevoelens is voor veel mannen niet makkelijk. Ook is de beleving van het verlies vaak anders, doordat het ongekende kindje in jouw buik zat. Je partner wil er tevens graag eerst voor jou zijn. Als het beter gaat met jou, dan komen er vaak bij je partner nog emoties los. Het is fijn om te begrijpen dat jullie het anders beleven. Geef elkaar de ruimte.
Wil je graag persoonlijke tips voor jullie situatie?  Mail me dan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik maak met liefde tijd voor jullie.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag, woensdag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Irene Otto portret

Dit ben ik

Mijn naam is Irene Otto. Graag help ik vrouwen van wie een zwangerschap is misgelopen. Bijvoorbeeld vrouwen die het moeilijk vinden nog ontspannen met hun kinderwens om te gaan. Ook ondersteun ik vrouwen met hun emoties rondom de misgelopen zwangerschap. Ik coach je naar rust rond deze onderwerpen, zodat het niet langer je leven bepaalt.

Website: www.praktijkjanna.nl

Share This Post
1 reactie
Er kan niet gereageerd worden op deze post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.