Misverstanden over de impact van miskramen
Een miskraam kan psychisch een behoorlijke impact hebben. Waar je eerst nog vol vertrouwen en goede moed begon aan zwanger worden, ben je nu je onbevangenheid kwijt. Je maakt je zorgen of het nog wel gaat lukken en je weet niet goed hoe je met je verdriet om het mislopen van je zwangerschap moet omgaan.
Psychisch herstellen van een miskraam: deze misverstanden kunnen je tegenwerken
Er zijn een aantal misverstanden die je in de weg kunnen zitten bij je psychische herstel na een miskraam. Ik noem een paar van de belangrijkste, zodat je ze kunt herkennen bij jezelf en daardoor makkelijker psychisch kunt herstellen.
1. Een miskraam stelt niet zoveel voor
De meeste mensen hebben nog altijd het idee dat een miskraam, zeker wanneer het je nog heel vroeg in de zwangerschap overkomt, niet zo veel voorstelt. Het was immers nog maar pril en in je achterhoofd weet je ook dat het nog mis kan gaan.
Maar een miskraam is niet niks.
Je bent niet alleen maar niet meer zwanger. Ook moet je afscheid nemen van alle verwachtingen en ideeën die je had over de toekomst met dit kindje, nog voor je de kans kreeg om het te leren kennen. Je moet afscheid nemen van je ongekende kindje. En je weet pas hoe diep het je raakt wanneer het je overkomt.
2. Een miskraam is ‘erger’ als je langer zwanger was
Het klopt dat een miskraam fysiek heftiger kan zijn naarmate je langer zwanger was. Maar dat geldt niet voor de emotionele impact. Je verdriet staat niet in verhouding tot het aantal weken dat je zwanger was. Het hangt veel meer samen met de intensiteit van je verlangen naar een kind. Als je jezelf vertelt dat het erger is als je langer zwanger was, bagatelliseer je je verdriet en neem je jezelf niet serieus.
En ik zal je eerlijk zeggen: dit deed ik zelf ook. Ik vertelde mezelf dat het vast veel erger was om je kindje verderop in de zwangerschap te verliezen. Dat ik blij mocht zijn dat ik al een kind had toen het me overkwam. Vertelde mezelf dat ik het geluk had om snel zwanger te kunnen raken, als je er behandelingen voor nodig had gehad, dan kwam het vast pas echt hard aan…
3. Je moet gewoon sterk zijn en doorgaan na je miskraam
Na de eerste periode van rauw verdriet probeer je misschien je gevoelens weg te stoppen. Je vertelt jezelf dat je gewoon sterk moet zijn en doorgaan. Maar dat is niet de oplossing. Vergelijk het maar met het onder water willen houden van een opgeblazen strandbal. Dat is hard werken en als je even niet oplet schiet het ding boven water.
Door je pijn weg te willen stoppen ga je álles wegstoppen, ook de fijne gevoelens. Je emoties vlakken af en je levenslust raakt geblokkeerd. Het lukt je dan niet meer om voluit te leven, maar je bent alleen aan het óverleven.
4. Als je opnieuw zwanger bent is het verdriet over je miskraam voorbij
Ook het idee dat je de miskraam kunt vergeten, dat je verdriet ‘over’ is als je maar weer zwanger bent is een misverstand. Een zwangerschap na verlies is juist vaak enorm spannend. Omdat je hebt ervaren dat het mis kan gaan en wat dat voor impact heeft, is onbezorgd zwanger zijn er niet meer bij. En dat is ontzettend jammer.
Natuurlijk: deze gedachte kan je helpen om jezelf op de been te houden. Je wilt ook graag door, want je kinderwens is er nog steeds. Die is misschien zelfs nog wel sterker geworden. Dus blijf je je richten op die wens, op opnieuw zwanger worden. En dat is oké.
Maar pas op dat je weer zwanger willen worden niet als ‘excuus’ gebruikt om je verdriet weg te stoppen. Dat is er óók zo nu en dan. En dat mag. Het is oké om je soms niet oké te voelen.
Inspiratie sessie
Wil je weten wat je nog meer kunt doen om je miskraam helemaal te boven te komen? In mijn gratis online inspiratie sessie laat ik je zien hoe het komt dat een miskraam je zo diep raakt, wat je nog meer in de weg kan zitten om je miskraam helemaal te boven te komen en welke 3 dingen je moet doen om 100% van je miskraam of miskramen te herstellen. Zodat je weer voluit kunt leven, met plezier, ontspanning en vertrouwen, terwijl je verdriet er ook gewoon mag zijn. Hier meld je je aan voor de gratis inspiratie sessie.
Tot slot
Dit zijn een aantal misverstanden over miskramen waarmee je onbewust je psychische herstel in de weg kunnen zitten. Ik hoop dat het je inzichten geeft. Inzicht is de eerste stap naar psychisch herstel na je miskraam.
Dit ben ik
Mijn naam is Irene Otto. Graag help ik vrouwen van wie een zwangerschap is misgelopen. Bijvoorbeeld vrouwen die het moeilijk vinden nog ontspannen met hun kinderwens om te gaan. Ook ondersteun ik vrouwen met hun emoties rondom de misgelopen zwangerschap. Ik coach je naar rust rond deze onderwerpen, zodat het niet langer je leven bepaalt.
Website: www.praktijkjanna.nl