Moedermelk bewaren, wat moet je weten?

Moedermelk is een waardevolle voedingsbron voor je baby. Het zit boordevol voedingsstoffen, antistoffen en enzymen die essentieel zijn voor de ontwikkeling van je kind. Soms is het echter niet mogelijk om je baby direct aan de borst te voeden, bijvoorbeeld vanwege werk, medische redenen of gemak. In zulke gevallen is het handig om moedermelk af te kolven en te bewaren. Maar hoe doe je dat op een veilige en efficiënte manier? In dit artikel lees je alles over het bewaren van moedermelk in de koelkast en vriezer. Inclusief praktische tips voor opslag en hygiëne.

Waarom moedermelk bewaren?

Het bewaren van moedermelk biedt veel voordelen voor je baby. Je kunt voeden op momenten dat je niet thuis bent of wanneer iemand anders de zorg tijdelijk overneemt. Ook kan het rust geven om een voorraadje te hebben voor noodgevallen of om ‘s nachts voedingen makkelijker te maken. Daarbij helpt het kolven en bewaren van melk ook bij het op gang houden van de melkproductie.

een oppas geeft een baby een fles. Bewaren van borstvoeding.

Hoe bewaar je moedermelk veilig?

De sleutel tot veilig bewaren van moedermelk is hygiëne. Was altijd je handen grondig voordat je begint met kolven of melk overgiet. Gebruik schone flessen of speciale moedermelkbewaarzakjes en zorg dat ze goed afgesloten zijn. Gebruik bij voorkeur bakjes of zakjes van BPA-vrij plastic of glas.

twee ouders zijn samen op pad, handig om voeding mee te nemen in een koeltas.

Moedermelk onderweg bewaren

Soms ben je onderweg of op bezoek en wil je toch moedermelk meenemen. In dat geval is een goede koeltas met koelelementen een goed idee. Moedermelk blijft in een goed geïsoleerde koeltas met voldoende koelelementen ongeveer 24 uur koel, mits je deze niet tussentijds opent. Zorg er wel altijd voor dat je de melk bij thuiskomst zo snel mogelijk in de koelkast of vriezer zet.

Bewaren in de koelkast

Moedermelk kan in de koelkast bewaard worden voor kortetermijngebruik. De temperatuur van de koelkast moet tussen de 0 en 4 graden Celsius zijn. In een goed gekoelde koelkast blijft moedermelk tot maximaal 3 tot 5 dagen houdbaar. Zet de melk zo ver mogelijk naar achteren in de koelkast, waar de temperatuur het laagst is. Bewaar moedermelk nooit in de deur van de koelkast, omdat daar de temperatuur het meest schommelt. Als je van plan bent de melk binnen een paar dagen te gebruiken, is de koelkast een prima optie. Schrijf altijd de datum van afkolven op het zakje of flesje, zodat je weet welke melk je als eerste moet gebruiken.

Een goede koelkast

Een goede koelkast is belangrijk om moedermelk en andere verse producten veilig te kunnen bewaren. Als je op zoek bent naar een nieuwe koelkast oriënteer je dan goed. Denk na over de betrouwbaarheid van de koeling, de indeling en energiezuinigheid. Wil je een nieuwe koelkast kopen denk dan aan extra functies zoals een apart 0°C-compartiment of een snelkoelfunctie. Overweeg een bezoek aan een betrouwbare winkel zoals Bemmel & Kroon. Hier kan je een ruim assortiment aan koelkasten vinden. Tevens krijg je deskundig advies dat past bij jouw gezinssituatie.

Bewaren in de vriezer

Wil je moedermelk langer bewaren, dan is invriezen de beste keuze. In een standaard vriezer (bij -18°C) blijft moedermelk tot 6 maanden goed. In een diepvrieskist of vriezer zonder automatische ontdooiing kan de melk zelfs tot 12 maanden veilig worden bewaard, al is het aan te raden om bevroren melk binnen 6 maanden te gebruiken om de kwaliteit te waarborgen. Laat de moedermelk eerst afkoelen in de koelkast voordat je het in de vriezer plaatst. Vul zakjes of flesjes niet tot aan de rand: vloeistof zet uit bij bevriezing. Label elk zakje met de datum van afkolven. Gebruik bij voorkeur kleinere porties van 60 tot 120 ml, zodat je alleen ontdooit wat je nodig hebt.

Ontdooien en opwarmen

Bevroren moedermelk kun je het beste in de koelkast laten ontdooien. Dit duurt gemiddeld 12 uur. Heb je sneller melk nodig, dan kun je het zakje of flesje onder stromend, lauwwarm water houden. Gebruik nooit een magnetron om moedermelk te ontdooien of op te warmen, omdat dit belangrijke voedingsstoffen kan afbreken en de melk ongelijkmatig kan verwarmen. Eenmaal ontdooide moedermelk moet binnen 24 uur worden gebruikt en mag niet opnieuw worden ingevroren.

Praktische tips

Zet een extra koelkast of diepvries in je garage of bijkeuken als je veel melk bewaart. Zorg voor een overzichtelijk systeem met labels en datums. Gebruik een opbergdoos of bakje om zakjes netjes rechtop in te vriezen (zgn. “brick storage”).

Tot slot

Het bewaren van moedermelk vergt wat organisatie, maar biedt veel gemak en flexibiliteit. Door rekening te houden met de juiste bewaartijden en hygiëne, kun je je kindje op elk moment voeden met jouw kostbare melk. Of je nu kolft voor een enkele keer of een voorraadje wilt aanleggen, een goede koelkast en vriezer zijn onmisbaar in dit proces.

Op Buurtmamas.nl vind je andere moeders in jouw buurt. Meld je gratis aan.

Buurtmamas.nl publiceert elke zaterdag (en soms vaker) een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Groetjes Buurtmama's
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.