Motorische vaardigheden nodig voor het leren op school
Als ik de groep op loop, klinkt er stevig gehuil van een kindje dat op zijn buik in de grondbox ligt. Een pedagogisch medewerker ligt er op haar buik naast en heeft haar hand op zijn onderrug. ‘Ik gun hem even zijn frustratie hoor’ zegt ze bijna verontschuldigend. ‘Hij vindt op zijn buik liggen niet zo leuk’…
Als pedagogisch coach kom ik op alle opvanggroepen van onze organisatie en ik zie eigenlijk zelden een baby die het wel fijn vindt om op lang de buik te liggen, dus waarom doen we het dan? Omdat álle (ja; álle) ontwikkeling voortkomt uit de motorische ontwikkeling, en dat begint bij het oprichten vanuit buikligging.
Waarom is buikligging zo belangrijk?
Baby’s leren vanaf de geboorte eerst hun hoofdje op te richten als je ze vasthoudt en daarna oefenen ze dit vanuit de buikligging. Dat dit goed is voor het ontwikkelen van het evenwichtsorgaan had je misschien al bedacht, maar wist je ook dat dit belangrijk is voor het leren lezen en schrijven? Hierdoor leert je kind namelijk om met beide ogen op één punt te focussen, de handen gaan open en kinderen leren te steunen op hun armen. Allemaal nodig om te leren lezen en schrijven.
Ondanks de traantjes van dit kindje, ben ik blij om te zien dat hij op de buik ligt. Hij huilt omdat het moeilijk is, en dat is het ook! De medewerker is hierin liefdevol nabij. Door te proberen, zal hij het leren.
Wat stimuleert rollen?
Na de buikligging gaat de ontwikkeling gewoon verder. Hierna volgt namelijk het rollen. Meestal gaat dit vanzelf; een kindje valt om en ligt plots op zijn/haar rug, dan ziet de wereld er opeens heel anders uit! Het rollen (en dan vooral het doorrollen) zorgt ervoor dat kinderen een vollediger plaatje in hun hoofd krijgen van hun lichaam. Wat ik daarmee bedoel is dat ze tijdens het rollen de voor-, zij- én achterkant van hun lichaam voelen. Hierdoor worden ze bewuster van hun lijf, van waar hun lichaam begint en waar het eindigt. Liggend of zittend in één positie wordt dat bijvoorbeeld veel minder duidelijk. Die bewustwording zorgt voor meer controle over het lichaam.
Wat brengt rollen?
En dan zijn we er nog niet. Tijdens het rollen ontstaat er een draaiing in de rug waarmee het evenwicht zich verder kan ontwikkelen. Ook de ogen leren een nieuwe kunstje; die leren door het rollen namelijk kruislings te kijken wat weer belangrijk is om te leren lezen! Ach, ik vergeet er bijna nog één; het rollen zorgt ook voor een prikkel die de kleine hersenen afgeven aan de grote hersenen. Deze prikkel zorgt voor rust en concentratie. Superbelangrijk dus om te blijven rollen, ook als je kind al groter is. Tot twaalf jaar is dit een belangrijke vaardigheid om te blijven oefenen. Hoe oefen je dat dan? Door bijvoorbeeld de berg af te rollen; de Soesterduinen zijn hiervoor heel geschikt! Plezier (een frisse neus en een zandbank in je schoenen) gegarandeerd.
Waar dient kruipen voor?
Na het rollen dient de volgende ontwikkeling zich aan: het tijgeren en kruipen. Veel kindjes kruipen eerst achteruit, wat is het moeilijk om dit onder de knie te krijgen, letterlijk! En ja, ook het kruipen is ontzettend belangrijk. Tijdens het kruipen maken kinderen een kruislingse beweging en hiervoor moeten de rechter en linker hersenhelft met elkaar samenwerken. Veel kruipen zorgt er dus voor dat die samenwerking steeds soepeler verloopt en dat is nodig is om o.a. te kunnen lezen, schrijven én rekenen.
Motorische vaardigheden en de ontwikkeling van hersenen
Wonderlijk toch hoe de hersenen rijpen en ontwikkelen door op de buik te liggen, te rollen en te kruipen? Het lijken puur motorische vaardigheden maar ze zijn stuk voor stuk nodig om later op school tot leren te kunnen komen. En ja, het doorlopen van alle fasen zal soms lastig zijn. Leren is moeilijk. Leren doet pijn. En leren is frustreren. We willen dit soms zo graag wegnemen voor onze kinderen, maar het is de enige manier om ze tot ontwikkeling te laten komen. De moeilijke momenten laten verdwijnen kunnen we niet, er voor onze kinderen zijn en ze samen beleven wel!
Tot slot
Kinderen maken verschillende fases door. Alle fases zijn belangrijk om te doorlopen. Het is belangrijk omdat de hersen rijping en ontwikkeling hiermee samenhangt. Dit heeft je kindje later nodig voor het leren op school zoals lezen, schrijven en rekenen. Stimuleer je kindje dus om zich te ontwikkelen. Ook als het moeilijk is. Je helpt je kindje door er te zijn.
Nog een leuke blog over bewegen lezen? Lees de blog over samen spelen met je dreumes.
Dit ben ik
Ik ben Chantal Bredemeijer en mama van 2 kindjes. Ik weet dus hoe belangrijk fijne kinderopvang is. Voor Bzzzonder doe ik de Marketing en Communicatie. Hier word ik erg blij van, omdat ik het gevoel heb dat ik kan bijdragen aan mooie opvang voor blije kindjes.
Website: www.bzzzonder.nl