Na een miskraam het vertrouwen terugkrijgen in je lichaam, hoe dan?

Veel vrouwen voelen zich na een miskraam in de steek gelaten door hun lichaam. Je hebt misschien zelfs wel het idee dat je lichaam je heeft ‘bedrogen’. Je voelde je nog wel zwanger, terwijl het hartje van je ongekende kindje al was gestopt met kloppen. Vrijwel iedere vrouw die ik spreek in mijn praktijk heeft het hier, in meerdere of mindere mate, moeilijk mee. Hoe kun je ervoor zorgen dat je het vertrouwen in je lichaam weer terugkrijgt? In deze blog geef ik je graag een paar belangrijke tips.

Wat gebeurt er met je vertrouwen na een miskraam?

Na een miskraam hebben de veel vrouwen een deuk in het vertrouwen in hun lichaam opgelopen. Vaak malen er veel vragen door je hoofd. ‘Waarom lukt het mijn lichaam niet om zwanger te blijven?’ ‘Hoe kan het dat ik niets heb gemerkt dat het niet goed zat?’ ‘Is er iets dat ik verkeerd heb gedaan?’ ‘Had ik beter naar mijn vreemde voorgevoel moeten luisteren?’
Herken jij dit bij jezelf? Weet dat je niet de enige bent die hiermee worstelt. Ik hoor dit heel vaak van de vrouwen die ik begeleid.

vrouw kijkt onzeker naar haar ontblote buik, onzeker na een miskraam

Wat gebeurt er met je emoties na een miskraam?

De emotionele impact van een miskraam is groot. Lees hier meer over in het artikel ‘Ook een prille miskraam is een verlies dat je raakt’. Om al je emoties de baas te worden en te blijven is hard werken. Vaak zie ik dat je als vanzelf meer in je hoofd gaat zitten. Dat is zonde, want je raakt hierdoor het contact met je lichaam kwijt. Je merkt dan dat het moeilijker is geworden om naar je gevoel te luisteren en te herkennen wat er in je omgaat. Je kunt niet meer goed luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft. Hierdoor weet je niet meer wat je kunt doen om goed voor jezelf te zorgen.

Hoe krijg je vertrouwen terug?

Er is een spreekwoord dat zegt: Vertrouwen komt te voet en vertrekt te paard. En dat is precies hoe het is. Het heeft tijd nodig om het vertrouwen in je lichaam terug te krijgen. Die tijd mag je jezelf gunnen. Dus mocht je de gevoelens van twijfel weer opmerken bij jezelf, vertel jezelf dat het vertrouwen terugkrijgen echt tijd nodig heeft.

Wat kan je doen om het vertrouwen terug te krijgen?

Het is zeker niet zo dat je maar lijdzaam moet wachten tot het vertrouwen weer groeit. Je kunt gericht kleine dingen doen om wat meer uit je hoofd te komen en als het ware in je lijf te zakken. Denk bijvoorbeeld aan ontspanningsoefeningen. Ook kan je naar buiten gaan voor een wandeling. Probeer eens te mediteren of verwen jezelf met een massage. Een moment voor jezelf met een heerlijke douchecrème, badolie of bodylotion is ook heel fijn om de aandacht weer naar je gevoel te brengen. Het komt eigenlijk neer op lief zijn voor je lijf. Probeer dagelijks een kort moment hiervoor te nemen. Elke dag een klein stukje heeft meer effect dan bijvoorbeeld een hele dag naar de sauna.

Hoe kan jij je weer vrouwelijk voelen?

Voel jij na je miskraam (of buitenbaarmoederlijke zwangerschap of afgebroken zwangerschap) misschien minder vrouwelijk? Ga dan eens na waar je vrouwelijk voelen voor jou in zit. En doe daar bewust meer van. Misschien is het een rok of jurk dragen, hoge hakken, mooie lingerie, make-up of een lekker luchtje. Ga dansen in je woonkamer of kies iets dat bij jou past. Het kan allemaal.
Maak regelmatig bewust tijd en ruimte om lief te zijn voor je lichaam en weer beter naar je lichaam te leren luisteren. Hiermee komt het vertrouwen stap voor stap weer terug.

Workshop om je vertrouwen terug te krijgen

In mijn praktijk merkte ik dat veel vrouwen het na een misgelopen zwangerschap moeilijk vinden om op hun lichaam te vertrouwen. Dat was voor mij de reden om speciaal rond dit thema een workshop te ontwikkelen met praktische handvatten om je rust te kunnen pakken, meer energie te krijgen en het vertrouwen in je lichaam weer te voeden. In 2016 gaf ik de workshop voor het eerst en daarna is het steeds verder ontwikkeld tot wat het nu is. Een waardevolle dag met aandacht voor jezelf en praktische handvatten om thuis verder mee te kunnen.

Tot slot

Na een miskraam is het heel normaal het vertrouwen in je lichaam kwijt te zijn. Het kost tijd om dit vertrouwen terug te krijgen. Om weer terug te komen bij je gevoel en je vertrouwen te laten groeien, kan je elke dag een momentje voor jezelf plannen. Ook kan het fijn zijn om af en toe iets op en top vrouwelijks te doen.
Wil jij onder begeleiding gerichte stappen zetten zodat het vertrouwen in je lichaam weer terug kan komen? Dan is deze workshop er voor jou.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Irene Otto portret

Dit ben ik

Mijn naam is Irene Otto. Graag help ik vrouwen van wie een zwangerschap is misgelopen. Bijvoorbeeld vrouwen die het moeilijk vinden nog ontspannen met hun kinderwens om te gaan. Ook ondersteun ik vrouwen met hun emoties rondom de misgelopen zwangerschap. Ik coach je naar rust rond deze onderwerpen, zodat het niet langer je leven bepaalt.

Website: www.praktijkjanna.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.