Neurodivers (ADHD, autisme, dyslexie, HSP) als mama
ADHD, autisme, dyslexie, HSP, etc. Het is maar wat lastig als je het hebt. Je leest vaak over de problemen van mensen met neurodiverse (anders dan gemiddelde) hersenen. Dingen waar ze tegenaan lopen in het dagelijks leven; thuis, op werk of in de supermarkt. Of je leest over de problemen die neurotypische (gemiddelde) mensen hebben met neurodiverse mensen in hun omgeving. Hun kinderen bijvoorbeeld. Eigenlijk lees je weinig over de mooie aspecten van neurodivers zijn, bijvoorbeeld als mama. En als je iets leest, is het meestal vanuit het perspectief van een moeder, die vertelt over haar kind. Zelden lees je iets vanuit het perspectief van de neurodiverse persoon zelf. Mijn anders werkende hersenen kunnen op veel gebieden een enorme verrijking zijn en mij veel geluk geven. Graag neem ik je mee wat die positieve kanten van neurodiversiteit zijn als mama. Waar ik (en vele neurodiverse mensen) blij van word en waar ik in uitblink.
Is neurodiversiteit een beperking?
Een van die krachten is speciale interesses. In de DSM-V (diagnostisch handboek voor psychiatrische aandoeningen) worden speciale interesses kortgezegd omschreven als beperkte en beperkende interesses. Ik vind het een vreselijke omschrijving. Mijn interesses zijn niet beperkend en al helemaal niet beperkt. In ieder geval niet voor mijzelf. Ik word heel gelukkig van dingen die mij interesseren. Mijn interesses werken alleen anders dan die van neurotypische mensen. Waar een doorsnee persoon iets gewoon erg leuk vindt, is het voor mij een passie. Ik word heel blij van alles uitzoeken en weten wat er maar uit te zoeken en te weten valt. En om je er dan alles over te vertellen. Relatief veel grote wetenschappers zijn/waren neurodivers.
Wat zijn de speciale interesses?
Mijn interesses zijn wijdverspreid en veranderen regelmatig. Iets dat je vaker ziet bij autistische AD(H)D’ers. Ik heb wel 4 centrale thema’s, die ook weer overlappen. Dat zijn creativiteit, wetenschap, fantasie/mythologie en spiritualiteit.
Deze interesses helpen mij in het ouderschap. Toen ik zwanger bleek te zijn van mijn oudste, werden zwangerschap, bevallen en ouderschap mijn nieuwe speciale interesses. Werkelijk alles wilde ik weten! Het heeft ervoor gezorgd dat ik een redelijk realistisch beeld had van het ouderschap. Nu 6 jaar later blijven zwangerschap, geboorte en ouderschap enkele van mijn grootste passies. Ik heb er zelfs mijn werk van gemaakt.
Veel zelfkennis helpt
Een andere kracht van veel neurodiverse personen is het niet tegen oneerlijkheid kunnen. En ook onlogica is ja… onlogisch. Ikzelf merk daarin dat ik nu tegelijk met mijn kinderen ook mezelf aan het (her)opvoeden ben. Er zijn zo enorm veel dingen die ik als kind als oneerlijk ervoer. Of die ik niet begreep omdat ze niet logisch waren. Dingen die als normaal worden gezien, en die ik, omdat het me zo is geleerd ook bij mijn kinderen doe. En dan zie ik hun reactie en denk ik: ‘je hebt gelijk, dit klopt niet’. Dit heeft mij vroeger ook pijn gedaan, dus doen wij dit anders. Het is heel moeilijk om dergelijke patronen te herkennen en doorbreken, maar wel heel belangrijk. Veel zelfkennis helpt hierbij.
Geen empathie?
Nog iets dat ik echt zie als een kracht is mijn intuïtie en empathie. Er is een hardnekkig vooroordeel dat autisten geen empathie hebben. Ik geloof dat het eerder tegenovergesteld is. We voelen juist heel goed de emoties van een ander, maar weten niet goed wat we ermee moeten doen. Dit versterkt doordat we regelmatig onze eigen emoties niet eens herkennen en begrijpen. Ik kan uiteraard niet spreken voor iedere autist. Het is een spectrum en iedereen is anders.
Neurodivers zijn geeft superkrachten
Persoonlijk kom ik niet tekort in intuïtie en empathie. Ik kan mensen best goed lezen. Alle prikkels komen bij mij binnen en ze worden niet gefilterd. Ik ben me dus continue bewust van de energie die mensen uitstralen. Ermee leren omgaan en er echt een kracht van maken is nog het moeilijkste. Denk aan superman die op aarde moet leren omgaan met zijn supergehoor. Maar hey, hij is superman en iedereen vindt hem fantastisch.
Neurodivers zijn als mama geeft heel veel mooie superkrachten!
Tot slot
Vaak hoor je dat neurodiversiteit een beperking is. Maar hey, wist je dat het ook heel veel superkrachten heeft? Een interesse is al snel een passie, waardoor ik er alles over opzoek. Dat was bijvoorbeeld heel handig tijdens mijn zwangerschap. Mijn eerlijkheid brengt me veel in de opvoeding van de kinderen. Het vooroordeel dat deze personen geen empathie hebben klopt niet. Ik voel juist heel sterk, maar weet niet altijd goed op de emotie te reageren. Toch zie ik al deze eigenschappen als superpowers. Want iedereen heeft toch zwakke en sterke kanten?
Nieuwsgierig naar mijn cursussen, massages, draagconsulten of fotografie mogelijkheden? Neem eens een kijkje op mijn website.
Dit ben ik
Mijn naam is Esther Bakker, ik begeleid en ondersteun aanstaande en nieuwe ouders tijdens de zwangerschap en in de kraamperiode. Dit doe ik onder andere als draagconsulent en geboorte- en postpartumconsulent. Mijn missie is dat iedere (aanstaand) ouder zich gedragen voelt op hun weg naar en in het ouderschap!
Website: www.wonderlandparenthood.nl