Ongevallen, de vijf meest voorkomende en wat je moet doen!

Soms weet je door de steeds vernieuwde richtlijnen EHBO niet meer wat je moet doen. Bij kinderen is er een top vijf van ongevallen die vaak voorkomen. Bij de hulpverlening bij kinderen kom je ook net wat andere dingen tegen dan bij volwassenen. Ik heb de belangrijkste items voor je op een rijtje gezet. Als je weet wat je moet doen, is de paniek meestal een stuk minder.

Wat moet je doen bij verbranding?

Verbranding is vaak een ongeval met een hete vloeistof. Wat moet je op zo’n moment doen?
Draagt je kind nog een luier? Verwijder deze dan direct bij een verbranding met een hete vloeistof. In de luier kan namelijk het hete water ophopen en zorgen voor extra brandwonden.

Daarna:

  • Verwijder direct alle kleding (behalve als deze vastzit aan de huid)
  • Zit de kleding vastgeplakt? Koel dan over de kleding.
  • Koel de wond tien tot twintig minuten met lauw stromend water.
  • Richt de waterstraal boven de brandwond.
  • Koel alleen de brandwond en voorkom onderkoeling.

Een kind zal vaak al snel aangeven dat het koelen genoeg is geweest. Probeer te zorgen voor afleiding zodat je kind het koelen tien tot twintig minuten volhoudt.
Bel 112 bij:

  • Ernstige of uitgebreide brandwonden.
  • Benauwdheid of letsel door inademen van bv rook.
brandwond, verband, hete vloeistof, hete thee, wat oet je doen. Kind is omwikkeld met verband.

Hoe pak je verdrinking aan?

Verdrinking is één van de belangrijkste doodsoorzaken onder kleine kinderen. De meeste kinderen verdrinken snel en zonder geluid. Dus opletten bij water is belangrijk. En wat moet je doen als er toch een ongeval gebeurt?
Denk altijd aan je eigen veiligheid, hoe moeilijk dit ook kan zijn als je kind in het water ligt. Ben je alleen met een slachtoffer? Controleer bij een verdrinking eerst of een kind een ademhaling heeft. Ga geen tijd verliezen door water uit de longen te krijgen. Geen ademhaling is starten met de reanimatie! Bij een verdrinking begin je met 5 beademingen. Bel 112 en ga verder met 15 borstcompressies en 2 beademingen. Volg de instructies van de centralist.

Als je met meerdere personen bent, dan kan je een omstander direct 112 laten bellen. Heeft een kind na een bijna verdrinking wel een ademhaling en verder weinig klachten? Ga dan toch even naar een huisarts. Een kind kan dan water hebben ingeademd. Dit moet door een arts worden onderzocht. Als er water in de longen zit, kunnen binnen 48 uur nog gevaarlijke complicaties optreden. Bijvoorbeeld uitgestelde verdrinking. Lees deze eerder verschenen blog.

gevallen, fietsongeluk, wat moet je doen

Hier moet je op letten bij een valpartij

In veel gevallen wordt letsel bij een kind veroorzaakt door een foute landing. Is je kind gevallen? Kijk dan goed om je heen wat er gebeurd kan zijn. Is een kind van een hoogte gevallen? Til het dan niet direct op, maar kijk eerst wat een kind aangeeft. Laat een kind, als het kan, zelf opstaan na een ongeval. Je ziet dan al snel aan de bewegingen waar een kind eventueel letsel heeft.
Lees in de blog over een valpartij met de fiets, waar je in dat geval op moet letten.

Vergiftiging, weet jij wat je moet doen?

Vergiftigingen komen het vaakste voor bij kinderen tussen de twee en vijf jaar. Dit is een leeftijd waarbij je kindje lekker aan het onderzoeken is en veel in zijn mondje stopt om te proeven. Medicijnen die per ongeluk ergens slingeren en aangezien worden voor snoepjes verdwijnen makkelijk in de mond. Dit komt bij 28% van de vergiftigingen voor. Schoonmaakmiddelen zijn in 25% de boosdoener. Heeft je kind een giftige stof ingeslikt? Geef dan niet zomaar melk of water aan het kind. Per giftige stof verschilt het wat je moet doen. Kijk goed hoe een kind reageert. Bel een huisarts of 112.

Bel 112:

  • Als een kind bewusteloos is.
  • Bij benauwdheid of suf worden.
  • Grote (uitwendige) wonden.

Bel de huisarts:

  • Als je kind gewoon aanspreekbaar is.
  • In alle andere niet levensbedreigende situaties.

Zowel de centralist als de huisarts zal vragen om welke soort stof het gaat. Zorg dus dat je dit kunt doorgeven. De centralist en de huisarts zal je dan een passend advies geven wat je moet doen.

Verstikkingsrisico verkleinen

Een ongeval met verslikking is altijd schrikken. Je moet opletten bij kleine kinderen onder de vijf jaar met cherry tomaatjes, druiven, knakworstjes maar ook paaseieren. Eigenlijk alle dingen in een ronde vorm. De ronde vorm kan de luchtpijp direct afsluiten. Snij deze voedingsmiddelen dan ook door de lengte doormidden en het liefste zelfs in 4 stukken.

Wat moet je doen bij verstikking?

Het gebeurt toch. Je kindje verslikt zich. Blijf rustig!
Als een kind zich verslikt en nog bij bewustzijn is, geef dan 5 slagen tussen de schouderbladen. Je mag met een schepbeweging langs de binnenkant van de wang proberen om iets uit de mond te halen. Ga niet iets uit de keel “plukken”, het gevaar is dan veel te groot dat het voorwerp verder in de keel komt te zitten. Als de slagen op de rug geen resultaat hebben gegeven, ga dan verder met borst/ buikstoten. Kinderen onder de één jaar mag je geen stoten in de buik geven, maar je geeft ze dan stoten op de borst. Bel 112 als de verstikking niet is opgelost en blijf de bovenstaande stappen herhalen.

Is een kind buiten bewustzijn en weet je zeker dat dit door een verstikking komt?

  1. Geen bewustzijn is controleren of er een ademhaling is,.
  2. Geen ademhaling is starten met de reanimatie! Bij kinderen begin je de reanimatie met 5 beademingen.

Tot slot

Ik heb de vijf meest voorkomende ongelukken met je besproken en wat je dan moet doen. Kort nog op een rijtje. Bij verbranding moet je dus goed koelen. Bij een verdrinking en is er geen ademhaling, dan start je met reanimeren. Dat doe je ook bij een verstikking. Na een valpartij kijk je of je kind zelf kan opstaan. Heb je het vermoeden van een vergiftiging, dan bel je 112 of de huisarts en geef je door welk middel het kan zijn geweest.

EHBO cursus gedaan?

Natuurlijk hoop je dat bovenstaande ongevallen niet gebeuren bij je kind. Een cursus EHBO kan je zelfvertrouwen geven. Tijdens de praktijkles ga je op een pop oa de verstikking en reanimatie oefenen. Je hebt de handelingen dan al een keertje gedaan in een veilige omgeving. Door de theorie en de praktijkles zorg je ervoor dat je het opslaat in je geheugen. Dit kan helpen als je het moet toepassen bij jouw kind.

Stichting-EHAK is excellent partner van het Rode Kruis en geeft cursussen EHBO baby’s en kinderen in heel Nederland.

Wil je echt goed voorbereid zijn? Volg dan een kind – EHBO cursus. Neem een kijkje op de Academie.

Buurtmamas.nl publiceert op zaterdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Dit ben ik

Ik ben Miranda Donkers, enthousiaste instructeur EHBO bij Stichting EHAK. Onze stichting is gespecialiseerd in het verzorgen van lessen EHBO baby’s en kinderen. Mijn missie is om zoveel mogelijk ouders /verzorgers (in spe) meer zelfvertrouwen te geven in geval van nood. Een ongeluk is snel gebeurd; een verslikking, verbranding, vergiftiging. Met mijn blogs hoop ik jullie de eerste
handvaten te geven.

Website: www.stichting-ehak.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.