Over haar herstel zou iedere zwangere vrouw moeten nadenken
Tijdens je zwangerschap leef je toe naar het moment dat je je kindje in je armen mag sluiten. Je verloskundige begeleid je door je zwangerschap heen. Jij bereid je voor op je bevalling. Je regelt kraamzorg voor een goede start in het moederschap. Maar heb jij ook nagedacht over het herstel van je zwangerschap en je bevalling? Nee? Je bent geen uitzondering, terwijl je herstel wel super belangrijk is.
Tijdens je zwangerschap word je aan de hand meegenomen door je verloskundige. Van een bevalling kunnen we ons allemaal een voorstelling maken. Daar willen we goed op voorbereid zijn. Maar de periode daarna? Veel vrouwen laten het maar op zich afkomen. Geen wonder dat de meeste vrouwen niet zijn voorbereid op de fysieke impact van de bevalling (en de zwangerschap).
Waarom is het fysieke herstel wel belangrijk?
Een zwangerschap en bevalling hebben een grote impact op je lichaam. Vergelijk je zwangere lichaam maar eens met het lichaam van voor je zwangerschap. Je buik is gegroeid, je organen hebben een andere plek gekregen en je spieren en pezen zijn soepeler geworden. Tijdens je bevalling rekken je bekkenbodemspieren ook nog eens flink op. Enkele hechtingen zijn heel normaal. En dan is dit nog maar het beeld van een bevalling zonder complicaties.
Je kunt je wel voorstellen dat je lichaam na de bevalling tijd nodig heeft om te herstellen. Houd er rekening mee dat het fysieke herstel van je bevalling langer gaat duren dan je kraamweek of kraamperiode. De richtlijnen geven aan dat je na 6 weken weer mag sporten of 8 weken na een keizersnede. Helaas voor de fanatieke sporters is dit niet helemaal waar. Vanaf 6 weken mag je wel aan de slag met je herstel. Onder begeleiding van een gespecialiseerd trainer, kun je starten met oefeningen. Rennen, springen en dansen is nog niet aan de orde, laat staan terug naar je eigen sport.
Hoe ziet een koortsstuip eruit?
Ik vergelijk het herstel van een bevalling vaak met het herstel van een knieoperatie. De pezen en spieren van je bekkenbodem en buik zijn volledig opgerekt en soms zelfs gescheurd. Ze zijn in dezelfde staat als je beenspieren en banden rondom je knie, na een kruisband operatie. Het herstel van je bevalling zou dan ook een zelfde benadering moeten krijgen.
Voor het herstel van een kruisband operatie staat 9-12 maanden, voordat je weer terug bent op je oude niveau. Na een bevalling moet je rekening houden met eenzelfde periode. Helaas is de zorg in Nederland hier nog niet op ingericht. Word je na een kruisband operatie al snel bij de fysiotherapeut verwacht. Na je bevalling krijg je in een gunstig geval een folder met bekkenbodem oefeningen. In de meeste gevallen word je alleen vertelt dat je weer oefeningen mag gaan doen.
Het gevolg
Veel vrouwen lopen hierdoor nog jaren met klachten gerelateerd aan de zwangerschap en bevalling. Denk hierbij aan bekkenklachten, die zich kunnen uiten in lage rugklachten, pijn aan het stuitje of het schaambeen of in de heupen. Ook incontinentieproblemen of klachten door een diastase komen veelvuldig voor.
Herstelplan
Veel vrouwen denken dat dit erbij hoort, maar niets is minder waar. Al deze klachten zijn te voorkomen of te verhelpen met een goed herstelplan. In dit plan ga je vanaf je kraambed aan de slag met oefeningen om je buikspieren en bekkenbodemspieren te helpen herstellen. Daarnaast neem je vooral veel rust. Na 6 weken neem je contact op met een gespecialiseerd trainer of geregistreerd bekkenfysiotherapeut in de buurt. Je laat controleren hoe het herstel tot dan toe verloopt en samen pak je de trainingen op.
Ook als je niet sportief bent, is dit heel belangrijk. Training verhoogd je belastbaarheid, zo heb jij de kracht om mee te groeien met je kindje. Of je wilt of niet, de komende jaren ben je heel veel aan het tillen en sjouwen met een steeds groter gewicht. Hier kun je maar beter op voorbereid zijn. Misschien is sporten niet jouw ding, maar wat zou het jammer zijn als je over een paar jaar niet achter je kindje aan kan rennen of een potje kunt voetballen samen. Investeer in je fysieke herstel en train bij een gespecialiseerd trainer en blijf niet met klachten lopen.
Mentaal herstel van de bevalling
Je fysieke fitheid drukt een grote stempel op de eerste periode van het moederschap. Je lichaam voelt niet zoals je gewend bent. Daarbij heb je een slaaptekort, lang leve de nachtvoedingen, en heb je mentaal nog veel te verwerken. Hoe je bevalling ook loopt, het gaat een grote indruk achterlaten. Je hebt tijd en ruimte nodig om dit een plekje te geven. Ondertussen staat iedere dag in het teken van je baby. De overgang van vrouw naar moeder is heel groot. Kortom de kraamperiode is mentaal zwaar, onderschat dit niet. Neem daarom in je herstelplan ook de ruimte om aandacht te besteden aan je mentale herstel.
Wil jij begeleid worden in het maken van je herstel plan? Volg dan de online workshop: Maak een Postnataal Plan. In deze workshop krijg je alle informatie die je nodig hebt om een persoonlijk plan te maken, gebaseerd op jouw behoeftes. Neem een kijkje op de Academie voor nog meer interessante cursussen, ook van Best9Moms.
Dit ben ik
Ik ben Hanny, moeder van 2 jongens en online mamacoach bij Best9Moms. Mijn achtergrond is docent LO (lichamelijk onderwijs) en een Master of Sports & Health. Als coach (aanstaande) leer ik moeders naar balans in het moederschap. Hierbij leren ze te leven in het nu, te werken aan hun gezondheid en hun moedergevoel te volgen om zelf bewuste keuzes te maken. Want als een moeder lekker in haar vel zit, gaat het goed met haar gezin.
Website: www.best9moms.nl