Overgang naar de wintertijd. Hoe doe ik dat met de slaapjes?

De wintertijd komt er weer aan. Vroeger (zonder kinderen) was dat fijn, want dat betekende een uurtje langer in je bed liggen! Als je kinderen hebt, betekent dit vaak dat je dag niet om 07:00 uur maar om 06:00 uur begint. Hoe kun je je kind nu het beste voorbereiden op die wintertijd? Ik leg het je uit in dit blog.

Hoeveel tijd kost omschakelen?

Kinderen hebben zeker een week de tijd nodig om te wennen aan de nieuwe tijd. Ook bij volwassenen kan de omschakeling trouwens wel even duren. Het lichaam heeft tijd nodig om alle biologische processen weer goed in te stellen. Het goede nieuws is dat de overgang naar de wintertijd iets makkelijker gaat dan naar de zomertijd.

Hoe helpt je jouw kind met de overgang?

Om je kind te helpen bij die overgang, zijn de zogenaamde zeitgebers belangrijk. Dit is eigenlijk alles waaraan je lijf kan merken hoe laat het is. Zeitgebers zijn externe factoren die onze biologische klok op orde brengen. Licht is bijvoorbeeld een hele belangrijke zeitgeber, maar ook de tijden waarop je eet en beweegt (actief bent) zijn essentieel.

kind staat rechtop in ledikant leunend op de rand en kijkt schuldbewust

Gebruik het licht om de overgang makkelijker te maken

Zorg in de ochtend bij het opstaan direct voor licht. Het liefst daglicht maar als het buiten nog donker is volstaat kunstlicht ook. Het helpt ook om in de ochtend lekker naar buiten te gaan. Ochtendlicht helpt namelijk bij het goed instellen van de biologische klok. Andersom wil je ’s avonds als het begint te schemeren, ook binnen de lichten iets dimmen en geen gebruik meer maken van schermen zoals de tv of tablet.

kindje ligt lekker op een kussen onder een dekbed te slapen

Verschuif langzaam de tijd

Om langzaam te wennen aan de nieuwe tijd, kun je in de week voordat de klok verschuift al gaan schuiven in je ritme. De eerste dag schuif je alles tien minuten op. Eet je normaal om 17:00 uur, dan doe je dit nu om 17:10 uur. Hetzelfde geldt voor bedtijd.
De volgende dag schuif je alles nog eens tien minuten op totdat je aan het einde van de week alles een uur later doet. Als dan vervolgens die klok een uur teruggaat, ben je weer terug in je oude ritme.

Hulp tijdschema

Als de bedtijd van jouw kind 19:00 uur is, dan ziet dat er bijvoorbeeld zo uit:

  • Maandag 25 oktober                  19:10 uur
  • Dinsdag 26 oktober                    19:20 uur
  • Woensdag 27 oktober                19:30 uur
  • Donderdag 28 oktober                19:40 uur
  • Vrijdag 29 oktober                       19:50 uur
  • Zaterdag 30 oktober                    20:00 uur (klok gaat terug)
  • Zondag 31 oktober                      19:00 uur

Je kunt ook schuiven in blokjes van een kwartier, dan begin je dus op woensdag. Let op dat je dus niet alleen de avondbedtijd opschuift, maar ook de slaapjes overdag en de maaltijden.

In één keer omschakelen naar de nieuwe tijd

Vind je dit nu iets te veel gedoe of ben je te laat om nog met tijden te gaan schuiven, dan kun je er ook voor kiezen om in één keer over te stappen naar de nieuwe tijd. Houd er dan rekening mee dat je kind even iets moeilijker in slaap kan komen of wat vroeger wakker wordt in de ochtend. Het kan dan even wat tijd kosten voordat je kind aan de nieuwe tijd gewend is.

Realiseer je dat omschakelen naar de wintertijd even duurt. Het lichaam van je kindje moet wennen dat het schema een uur verschoven is. Je kunt al een week vooraf beginnen met het schema in kleine stapjes te verschuiven. Dit is een rustige overgang. Besluit je toch in één keer om te schakelen, houd dan rekening met een wenperiode van een week.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Patricia

Dit ben ik

Ik ben Patricia Luppers, moeder van 2 kinderen (met de 3de op komst) en oprichter van Dreamzz Slaapcoaching. Ik help ouders van slechtslapende kindjes (0-4 jaar) om hun kindje weer lekker te laten slapen. Dit doe ik met een slaapplan op maat, passend bij jullie situatie, in kleine haalbare stappen.

Website: www.dreamzzslaapcoaching.nl

Dreamzz
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.