Piemel, vagina of vulva. Welke naam kies jij?
Als het over je lijf gaat, zijn er onderdelen waar je gemakkelijk over praat en onderdelen waar je je minder comfortabel bij voelt. We leren onze kinderen al heel jong wat haren, wangen, buik en voeten zijn. Maar er bestaat ook zoiets als ‘private parts’. Lichaamsdelen die je niet zo snel benoemd of waar je zelf nog zoekende bent naar een goede naam. Want tja, hoe noem je nou de geslachtsdelen bij naam? In deze blog vertel ik je mijn kijk op het benoemen van het lijf en ook de geslachtsdelen. Ik vond bijvoorbeeld het woord neus echt niet fijn voor mijn kleine mannetje.
Waarom andere namen gebruiken
Het woord neus, tja hoe zal ik het zeggen, vond ik een veel te volwassen woord. Terwijl mijn zoons nog juist heel klein waren. Het klonk veel te hard en akelig voor zo’n klein lief schattig gezichtje. Ik heb gezocht naar een betere benaming voor de neus en bedacht ruiktoeter. De functie van de neus is immers ruiken en hij steekt net iets buiten je gezicht, als een toetertje. Dit paste veel beter bij mijn kleine jongens, vond ik …
Welke namen worden er gebruikt voor geslachtsdelen
Oké, terwijl je dit leest denk je misschien dat ik echt een beetje gek ben geworden. Je twijfelt wellicht of je het goed hebt gelezen of verkeerd hebt begrepen. Maar nee, je leest het goed, maar gek is het wel. Dat klopt ook. Toch zal het mij niet verbazen als je dit mechanisme ook zelf toepast of hebt gedaan. Alleen dan misschien voor de geslachtsdelen van je dochter, zoon, kinderen op het kinderdagverblijf, school of oppaskindjes. Voor jongens vinden we vaak wel de weg naar de piemel. Een algemeen geaccepteerd woord. Maar voor meiden is dat meestal lastiger… De meest creatieve uitspattingen kom ik in mijn dagelijkse praktijk tegen. Bijvoorbeeld plasser, fluf, spleetje, bloem, vlinder, poenanie, grotje, gaatje, billen, oester, mossel, flut, doosje, poes en ga zo nog maar even door.
Ofwel we passen dezelfde gekkigheid toe als ik deed met de ruiktoeter bij mijn kinderen. Die vond je wel gek en raar of niet? Maar al die gekke vulvanamen blijven we maar accepteren en toepassen.
Hoe kies je de naam voor de geslachtsdelen?
Het is niet nodig een namenwedstrijd te organiseren, zoals Ruud de Wild alweer 2 jaar geleden deed. Er is namelijk al een prachtige naam. De Vulva. Het feit dat het een ‘volwassen’ woord is, zit in ons hoofd. Kinderen leren spelenderwijs hoe alle delen aan hun lijf heten en nemen dat van ons over. Zonder enige moeite leren we ze waar je ogen, tenen, mond, oren, voeten, handen zitten. Zullen we dus de vulva ook maar gewoon bij haar naam noemen? En piemel voor jongens? Laat die plasser maar achterwege, want hij is inzetbaar voor meer dingen dan plassen. Maar dat is dan weer voor later.
De geslachtsdelen, een gewoon onderdeel van je lichaam
Het is heel fijn en belangrijk om je kind op te voeden zonder schaamte over de geslachtsdelen. Het zal mogelijk even oefenen zijn voordat je zelf het woord Vulva normaal uit kunt spreken. Velen zijn opgevoed met deze woorden, waar toch altijd een laagje schaamte overheen lag. Zonde! Hoe fijn is het om vrij over je vulva te kunnen denken en voelen. Net als jongetjes openlijk over hun piemel praten en ermee spelen. Hierbij is het wel goed je kindje bij te brengen dat de geslachtsdelen voor henzelf zijn.
Aan de slag met het thema bloot
Ga ook aan de slag met het thema bloot. Samen neuzen in leuke boekjes. Je kind zal vanzelf met vragen komen en die mag je beantwoorden. Kinderen geven prima zelf aan wat ze willen leren. Als ze ergens nog niet aan toe zijn, krijg je daar waarschijnlijk ook geen vragen over.
Kijk eens naar deze hele leuke boekjes:
- Lekker in je lijf – door Esther van der Steeg.
- De baas over je lijf – door Melanie Meijer en Iva Bicanic
- Ik vind jou lief – door Sanderijn van der Doef
Judith nam samen met Esther (auteur van ‘Lekker in je lijf’) een interessante podcast op over haar boek, praten over lichaam, gevoelens en seksualiteit, met praktische tips.
Het benoemen van de geslachtsdelen kan vreemd voelen. Bedenk dat de geslachtsdelen een gewoon onderdeel zijn van het lijf. Bij jou, maar ook bij je kindje. Het is fijn als je de boodschap mee kunt geven dat deze normaal zijn. Geen gekke namen, geen beschamend gevoel, maar gewoon piemel of vulva. Precies zoals het is. Laat bloot een onderdeel zijn van je opvoeding en praat en lees er samen over.
Veel plezier met de ontdekkingstocht!
Dit ben ik
Hoi, ik ben Judith, getrouwd en moeder van twee kinderen van 11 en 13 jaar. In mijn werk als pedagoog-seksuoloog heb ik dagelijks te maken met allerlei zaken rondom relaties, intimiteit en seksualiteit (RIS). Verder ben ik werkzaam binnen Fabriek69 (met cursussen) en Philadelphia Zorg en bestuurslid bij Stichting Kind en Seksualiteit. Graag deel ik met jullie verhalen uit mijn dagelijks leven.
Website: www.fabriek69.nl