Postpartum depressie. Geen roze wolk, maar een donderwolk…

Maanden kijk jullie ernaar om jullie kindje te mogen ontmoeten. En dan is het moment daar namelijk de geboorte van jullie kindje. Geluk en liefde is wat ouders meestal voelen, maar wat als dit gevoel er niet is…. Postpartum depressie komt regelmatig voor. Gelukkig komt het ook heel vaak voor dat de geboorte van een baby wel een feestje is en zweef je als kersverse ouders op een roze wolk. Tegen deze ouders wil ik zeggen omarm het en geniet!
Deze blog heb ik geschreven voor alle vrouwen, die zich alleen voelen met hun gevoelens, om te vertellen dat ze niet de enige zijn. Ik heb gouden tips voor je. 

Hoe vaak komt het voor?

Veel vaker dan je zult denken ervaren pas bevallen vrouwen depressieve klachten of voelen ze geen bijzondere band met hun baby. Ongeveer 1 op de 10 vrouwen ervaart serieuze klachten. Zoals wisselend van slecht slapen tot paniekaanvallen. Er zijn heel veel verschillende gevoelens. Ik noem er een paar op:

  • Voor je baby voel je geen intense liefde
  • Je verzorgt je baby alsof die van de buurvrouw is
  • Je voelt je angstig en slaapt slecht
  • Op de bevalling kijk je negatief terug
  • Je voelt je depressief, een postpartum depressie.
postpartum depressie, mama kijkt niet blij met haar baby

Wanneer zijn het depressieve gevoelens?

Het is niet zo gek dat je uit balans bent na je bevalling. Op dag drie of vier na de bevalling ervaren veel moeder kraamtranen. Dit wordt vaak veroorzaakt door vermoeidheid en verandering van je hormoonhuishouding. Meestal verdwijnen deze emotionele schommelingen snel. Als deze klachten blijven, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Negatief terugkijken op je bevalling, een schildklier probleem of moeite hebben om je aan te passen aan het nieuwe levensritme. Triggers voor een postpartum depressie (depressie klachten na de bevalling) zijn bijvoorbeeld een zwangerschap met complicaties, een moeizame of traumatische bevalling of depressieve klachten in het verleden.

een stel maakt samen plannen voor de kraamweek, wat willen ze wel en wat willen ze niet

Hoe reageert de omgeving?

Het niet ervaren van de roze wolk, wordt door de omgeving vaak niet erkent. Er heerst een taboe rond dit onderwerp. Want een baby moet leuk zijn en je kraamtijd is geweldig. De klachten die je als verse moeder kan ervaren, worden vaak afgedaan. Bijvoorbeeld met de argumenten dat het vast de vermoeidheid is, het toch ook heel mooi is een baby te hebben of het wordt vanzelf beter. Hierdoor voelen vrouwen zich niet begrepen dat de klachten kan verergeren.

Hoe verder?

Mijn advies is altijd om niet te blijven zitten met je klachten, maar om hulp te zoeken. De huisarts of het consultatiebureau zijn goede plekken om je klachten te bespreken. Vraag de huisarts ook je schildklierwaardes te controleren. De schildklier kan door de zwangerschap te snel gaan werken. Maar ook een paar keer praten met een psycholoog kan fijn zijn. Heb je meer hulp nodig? Kijk dan op Stichting Bevallingstrauma. Op deze website kun je zorgverleners vinden die zich specifiek richten op depressieve klachten na de bevalling. En dat is precies wat jij nodig hebt!

Een paar Gouden Tips

  • Een goede voorbereiding op je bevalling verkleint de kans op een negatieve ervaring
  • Bedenk samen met je partner hoe jullie de bevalling en kraamtijd zien. Zo ken je elkaars wensen en verwachtingen
  • Vertel je bevallingsverhaal na de bevalling en schrijf het uit. Hiermee help je de verwerking.
  • Draag je baby in een draagzak of doek, daarmee versterk je jullie band en het geeft jullie beiden een gelukkig gevoel.
  • Doe samen met je baby een cursus babymassage, want dit versterkt jullie band en geeft zelfvertrouwen.

Tot slot

Regelmatig voelen moeders niet gelijk een band met hun baby of zich somber. Het komt zelfs bij 1 op de 10 vrouwen voor. Als de kraamtranen niet over gaan en je niet goed kunt genieten heb ik maar één advies. Zoek hulp bij je huisarts of consultatieburo. Blijf er niet mee zitten, want hoe sneller je hulp krijgt hoe sneller het weer beter gaat.

Zoek een cursus, een boek of een sportgroep die bij je past en ga positief en voorbereid de bevalling in. Neem eens een kijkje op mijn website. Ik bied verschillende cursussen aan, zowel live als online!

Buurtmamas.nl publiceert op regelmatig een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

ik zittend kopie

Dit ben ik

Ik ben Antje Machen; verloskundige, zwangerschapscoach en docent babymassage. Ik heb 2 zoons van 3 en 5 jaar. Mijn ruime ervaring als verloskundige en het zelf moeder worden, hebben ervoor gezorgd dat ik Antje Machen Zwangerschapsadvies ben gestart. Ik bied cursussen aan ter voorbereiding op de bevalling, yogalessen en cursussen babymassage.

Website: www.antjemachen.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.